Sunday, April 17, 2016

BILKI ZA PROCISTUVANJE NA VASIOT ZIVOTEN PROSTOR - NMD

Билки за прочистување на вашиот животен простор:

1.    Бамбусова палма или Хамедореа. Го отстранува формалдехидот од воздухот кој може да го испушти мебелот и дејствува како природен навлажнувач. Оваа билка е на врвот од листата за растенија кои најдобро го филтрираат бензенот и трихлорептиленот.
2.    Сансевиериа или уште позната како Змиска кожа. Ова растение е едно од најдобрите кое ги филтрира азотните оксиди и формалдехидот кој е честа состојка во средствата за чистење и производите за лична хигиена. Затоа е најдобро него да го поставете во вашето купатило зошто е издржливо на влажност и без многу светлина.
3.    Дипсис палма или Арека палма. Според НАСА ова е најдоброто растение кое ги филтрира ксиленот и толуенот од воздухот. Покрај ова, палмата е одличен навлажнувач на воздухот.
4.    Зеленец или Пајаково цвеќе. Оваа издржлива билка е исто така препорачана од НАСА зошто успешно се справува со јаглеродниот моноксид и другите токсини од воздухот како што се: бензен, формалдехид, ксилен и др.5.    Гербера Дејси. Не само што прекрасните цветови ќе го отстранат бензенот од воздухот, туку тие обезбедуваат добар сон, зошто го апсорбираат јаглеродниот диоксид преку ноќта и ослободуваат кислород.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ


< Претходна Страна 2 / 3 Следна Страна >

No comments:

Post a Comment