Friday, August 16, 2019

Prikazna poradi koja pla;at site:Ja odnel svojata majka na ve;era, a potoa dobil poraka

Приказна поради која плачат сите: Ја однел својата мајка на вечера, а потоа добил порака

По 21 година брак, мојата сопруга сакаше на вечера и кино да отидам со друга жена. Ми рече: Те сакам, но знам дека таа друга жена те сака и би сакала да помине време со тебе.
Таа друга жена со која мојата сопруга сакаше да ја поминам вечерта беше мојата мајка, која беше вдовица последните 19 години, но поради работа и обврски околу трите деца, се гледавме премногу ретко.
Таа вечер и се јавив да ја поканам на вечера и кино.
-Што не е во ред, дали си добро?, ме праша. Мојата мајка мисли дека доцните телефонски повици се некое изненадување или знак за лоши вести.
-Мислев дека е добро да поминам некое време со тебе. Само ние двајца,- и одговорив.
Размислуваше само еден момент и веднаш одговори: Многу би сакала.
Тој петок после работа, додека возев кон неа, бев малку нервозен. Кога дојдов до куќата, забележав дека и таа е малку нервозна поради нашиот состанок. Чекаше зад вратата со капут на себе. Косата и беше средена и го носеше фустанот со кој беше на последната прослава на годишнината од бракот. Се насмеа, а лицето и изгледаше како на ангел.
-Им кажав на пријателите дека ќе излезам со својот син, а тие беа љубоморни и крајно заинтересирани. Едвај чекаат да слушнат како сме поминале,- ми рече додека влегуваше во автомобилот.
Отидовме во ресторан кој не беше крајно елегантен, но убав и удобен. Мојата мајка ме држеше за рака, а кога седнавме морав да го прочитам менито, затоа што можеше да ги види само големите букви. Кога стасав до средина, го кренав погледот, а мајка ми гледаше директно во мене. На лицето имаше носталгична насмевка.
-Јас на тебе ти го читав менито додека беше мал,- ми рече. -Тогаш е време да се опуштиш и да ми дозволиш да ти ја вратам услугата,- брзо и одговорив.
Во текот на вечерта имавме интересен разговор, за ништо посебно, зборувавме за многу работи кои се случиле во последно време. Зборувавме и го пропуштивме дури и филмот. Кога дојдовме кај нејзината куќа ми рече: Ќе излезам пак со тебе, но само ако ми дозволиш јас да те поканам тебе. Се согласив.
-Каква беше вечерата,- ме праша сопругата кога дојдов дома. -Многу убава. Многу повеќе отколку што очекував,- и одговорив.
Неколку денови подоцна, мојата мајка почина од силен срцев удар. Тоа се случи толку брзо, што не можев да сторам ништо за неа. По некое време добив порака со сметка од истиот ресторан во кој бев со мојата мајка. Пораката гласеше:
-Ја платив сметката однапред. Не бев сигурна дали ќе бидам таму, но платив вечера за двајца. За тебе и твојата сопруга. Не можеш да замислиш колку ми значеше таа вечера. Те сакам сине.
Во тој момент сфатив колку е важно да кажеме „те сакам“ на време и да го посветиме своето време на луѓето кои заслужуваат. Ништо во животот не е поважно од родителите. Дајте им го времето кое го заслужуваат, затоа што тоа не може да се одложи за некое друго време.

Приказна поради која плачат сите: Ја однел својата мајка на вечера, а потоа добил порака

По 21 година брак, мојата сопруга сакаше на вечера и кино да отидам со друга жена. Ми рече: Те сакам, но знам дека таа друга жена те сака и би сакала да помине време со тебе.
Таа друга жена со која мојата сопруга сакаше да ја поминам вечерта беше мојата мајка, која беше вдовица последните 19 години, но поради работа и обврски околу трите деца, се гледавме премногу ретко.
Таа вечер и се јавив да ја поканам на вечера и кино.
-Што не е во ред, дали си добро?, ме праша. Мојата мајка мисли дека доцните телефонски повици се некое изненадување или знак за лоши вести.
-Мислев дека е добро да поминам некое време со тебе. Само ние двајца,- и одговорив.
Размислуваше само еден момент и веднаш одговори: Многу би сакала.
Тој петок после работа, додека возев кон неа, бев малку нервозен. Кога дојдов до куќата, забележав дека и таа е малку нервозна поради нашиот состанок. Чекаше зад вратата со капут на себе. Косата и беше средена и го носеше фустанот со кој беше на последната прослава на годишнината од бракот. Се насмеа, а лицето и изгледаше како на ангел.
-Им кажав на пријателите дека ќе излезам со својот син, а тие беа љубоморни и крајно заинтересирани. Едвај чекаат да слушнат како сме поминале,- ми рече додека влегуваше во автомобилот.
Отидовме во ресторан кој не беше крајно елегантен, но убав и удобен. Мојата мајка ме држеше за рака, а кога седнавме морав да го прочитам менито, затоа што можеше да ги види само големите букви. Кога стасав до средина, го кренав погледот, а мајка ми гледаше директно во мене. На лицето имаше носталгична насмевка.
-Јас на тебе ти го читав менито додека беше мал,- ми рече. -Тогаш е време да се опуштиш и да ми дозволиш да ти ја вратам услугата,- брзо и одговорив.
Во текот на вечерта имавме интересен разговор, за ништо посебно, зборувавме за многу работи кои се случиле во последно време. Зборувавме и го пропуштивме дури и филмот. Кога дојдовме кај нејзината куќа ми рече: Ќе излезам пак со тебе, но само ако ми дозволиш јас да те поканам тебе. Се согласив.
-Каква беше вечерата,- ме праша сопругата кога дојдов дома. -Многу убава. Многу повеќе отколку што очекував,- и одговорив.
Неколку денови подоцна, мојата мајка почина од силен срцев удар. Тоа се случи толку брзо, што не можев да сторам ништо за неа. По некое време добив порака со сметка од истиот ресторан во кој бев со мојата мајка. Пораката гласеше:
-Ја платив сметката однапред. Не бев сигурна дали ќе бидам таму, но платив вечера за двајца. За тебе и твојата сопруга. Не можеш да замислиш колку ми значеше таа вечера. Те сакам сине.
Во тој момент сфатив колку е важно да кажеме „те сакам“ на време и да го посветиме своето време на луѓето кои заслужуваат. Ништо во животот не е поважно од родителите. Дајте им го времето кое го заслужуваат, затоа што тоа не може да се одложи за некое друго време.

Sunday, August 4, 2019

ISPECI PA RECI DECI


Наступом деце из Баноштора отворена Велика сцена Змајевих дечјих игара


Од почетка другог полугодишта ученици и наши предшколци вредно су припремали наступ за Змајеве дечје игре.
Учитељица Ана Здравковић је осмислила кореографију, васпитачица Маријана Глигорић је организовала предшколце и сва деца су истрајно долазила на бројне пробе.
За фолклор су потребне ношње па су наши винари и Саша Бајрић помогли око куповине материјала, док су жене из Баноштора Милица АраницкиРужица ПоповићСмиљана Вукелић и Радица Јанковић сашиле ношње за сву децу.
Милан Коларски је у свом стидију пропремио музику за наступ.
Несебичним залагањем у организовању превоза деце допринео је родитељ Драган Сибинчић.
Велики дан освануо нам је  5. јуна.
Сви смо били усхићени због чињенице да ћемо кореографијом Игре из Срема наступити први на Великој сцени Змајевих дечјих игара.
Водитељка Маша нас је најавила и игре су могле да почну!
Упечатљиви коментар је стигао од једне ученице која је после наступа рекла „Волела бих опет да наступим, сва треперим“.
Због тог осећаја који деца могу да искусе цела се ова заједница организовала.

Хвала Јелени Радмиловић на фотографијама.
Ђ. Стојковић
Advertisements
REPORT THIS AD
REPORT THIS AD
Categories: Идеје | 2 коментара

Задаци за рад по ИОП-у

Сабирање и одузимање до 10 са пребројавањем – Пребројавање и сабирање прстића
Сабирање са пребројавањем – Животиње
Сабирање до 10 – Цртамо елементе
Сабирање са пребројавањем Стари аутомобили
Сабирање до 5 преко бројевне праве
REPORT THIS AD

Одузимање – првих 5 природних бројева (прецртати број аутомобила који се одузима)
Одузимање – Прва десетица
Одузимање до 5 Текстуални Бројевна права
Одузимање преко бројевне праве

Categories: За ученикеЗа учитеље | Поставите коментар

Змајеве дечје игре

Categories: Идеје | Поставите коментар

Свако срце има свога свица

Дозволите да вам представим сањара са сновима плавим. Песника заљубњеног у свој завичај, заљубљеног у сваку травку на зеленим ливадама, сваког маленог становника који ту обитава. Песника који  је срећан и када пати и опет тужан у башти среће.   Питате се како је то могуће. Ове недеље открићемо тајну. Та тајна  није далеко, а опет је потребно много да стигнемо до ње. Не, не брините. За ово путовање вам неће требати кофери нити какво превозно средство. Путна карта ће ускоро бити у вашим рукама. То су песме овог нашег плавог сањара. Пронађите кутак где ћете бити сами. Читајте их полако и са много пажње, уживајте у свакој речи. А када завршите са читањем, тада затворите очи и отворите срца, видећете како песме оживљавају у вама, како стихови добијају боје и мирисе можда баш вашег завичаја. А ако вам се на уснама појави осмех или можда у оку заблиста суза, знајте да сте стигли до тајне. Јер она се налази у нама»
Oвим речима почели смо наш пројекат који није трајао недељу дана, него је цео месец испуњен радошћу дружења са поезијом Добрице Ерића.
Читали смо песме, писали споменаре са тек откривеним емоцијама, певали смо песме, цртали, рецитовали, маштали…
Науживали смо се лепих стихова и насањали отворених очију.
Хвала нашим пријатељицама које су осмислиле овај прoјекат Бојани Ракоњац, Ани Пајкић и  Наташи Милојевић.
Categories: Актуелности | Поставите коментар

Принцезе и принчеви не живе само у бајкама

Колико пута смо причали деци приче о принцезама, принчевима, дворцима…
Наши ђаци, по други пут шетају по таквом дворцу, трчкарају краљевским парком, добијају поклоне од принцезе и престолонаследника.
Удружење „За мој Баноштор“ и његова председница Милица Ракић уприличили су деци из Беочин Села и Баноштора пријем у Белом Двору где су били гости Њеног Краљевског Височанства Принцезе Катарине и  Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра Карађорђевића, на традиционалном пријему који организује краљевски пар.
Принцеза Катарина је истакла да  увек, када се уочи овог великог празника Бели двор испуни дечијим осмесима, радошћу и весељем, у тим тренуцима за њу нема веће среће од среће коју јој донесу радосна дечија лица и дечији осмеси.
Деци су се обратили и гости краљевског пара.
Уследио је програм који је припремљен бројним малим гостима .
REPORT THIS AD

Након потраге за јајима уследила је и подела поклона.  Престолонаследник, принцеза и њихови гости су малишанима поклањали играчке, дечије књиге и пакетиће са слаткишима.
Да би употпунили овај дан, деца су посетила Калемегдан.
Било је то један незаборавн излет… у бајку.
Categories: Актуелности | Поставите коментар

Сунчева пећница – Мит или истина

Сунце као вечна инспирација!
Овај пројекат смо урадили у време великих јесењих врућина, сада постављамо као идеју.
Клик на линк Соларна пећница   или на слику испод

Categories: Идеје | 1 коментар

Наши чајници

Ове године за 8. март ђаци су мамама направили честитке -чајнике.
Уз сваку честитку додали смо и кесицу чаја.
У унутрашњости честитке деца су написала Мама, док пијеш чај желим да знаш…
Categories: Идеје | Поставите коментар

Хранилице за птице

Током јануара истраживали смо о птицма станарицама и њиховом начину живота. Желели смо да им помогнемо тако што смо у периоду када је за птице врло мало хране у природи припремили  праву гозбу.
Ученици су се бавили поступком преобликовања употребних предмета мењајући им намену. Рециклирали смо тетра пак амбалажу.
Довољно је било са ширих страна направити отворе на амбалажи и тиме смо добили добру хранилицу која је наткривена, а птице, које су иначе плашљиве, имале су приступ са обе стране.
Ученици су се затим бавили осликавањем. Користили смо постојану боју за бетон и  украсили смо хранилице папирима у боји.
Кад смо учили о птицама, истраживали смо њихов начин исхране и сазнали да се већина њих храни  зрневљем и ситнијим бубицама.
Пошто у зимском периоду нема бубица, птице  снагу  могу добити из масноће животињског порекла.
Ученици су правили комбинацију зрневља и мрвица хлеба уз додатак масти.
Уследило је постављање хранилица за птице на различите локације уз пратњу родитеља.
Само једну хранилицу смо поставили у школском дворишту.
Потрудили смо се да  покријемо што  већу територију насеља.
REPORT THIS AD10
REPORT THIS AD
Categories: За учитеље | 1 коментар

Почетно сабирање и одузимање

Пошто смо ми у виноградарском крају гроздове радо користимо и у математици. 🙂
Ученици су данас сабирали и одузимали у скупу пет првих природних бројева.
Categories: Идеје | Поставите коментар

Наша кока Граорка

Традиционално, у оквиру Фестивала науке, расписан је наградни конкурс, а овај пут са позивом да размишљамо о пластичним кесама, као једном од највећих загађивача природе.
Пластичне кесе су свуда око нас а највише загађују океане и мора и угрожавају њихов екосистем.
Пластичне кесе се производе дуже од 50 година и сви ми их користимо свакодневно. Пластичној кеси треба око 500 година да се распадне у природи?! То значи да ће се кеса коју смо данас купили у радњи и на крају бацили у смеће да се разградити тек средином трећег миленијума. Због тога су пластичне кесе веома опасне по животну средину. Оно што можемо да урадимо јесте да послушамо савете еколога и да искористимо сваки могући начин да пластичној кеси продужимо употребу и на тај начин смањимо њихов утицај на околину и природне ресурсе. Да рециклирамо пластичне кесе и да се заједничким снагама боримо за нашу планету, за наш дом, за Земљу будућности.
Ми смо од наших употребљених кеса направили коку Граорку.
Погледајте и начин израде.
Categories: Актуелности | 3 коментара