Sunday, September 28, 2014

NARODNA MEDICINA - ZELATIN PROTIV BOLKI VO GRBOT I ZGLOBOVITE

Ослободете се од болките во грбот и зглобовите за само 7 дена

- Желатин





Последнава деценија луѓето од Јапонија ги зафати „треска“ по желатинот. Купуваат разно-разни производи направени од желатин, и го консумираат речиси секој ден- се’ со цел- подмладување и ослободување од болките во грбот и зглобовите. Оваа „треска“ се префрли и кај нас:
ШТО Е ЖЕЛАТИН?
Се користи во производството на разни колачи и слатка. Всушност, желатинот е колаген во најчист облик. Колагенот е најзастапен протеин во човековото тело (30-35% од целокупните белковини во организмот) и претставува главна протеинска компонента на кожата, коските и врзивното ткиво. Се појавува во вид на нерастворливи влакна, фибрили, мрежи и лигаменти. Карактеристични аминокиселини за колагенот се: глицин, пролин, хидроксипролин и хидроксилизин.
Недостигот од колаген негативно се одразува на изгледот и функцијата на целото тело и доведува до разни дегенеративни појави, меѓу другото: пореметување на коскено-мускулниот состав (вкочанетост, артритис, мускулни повреди), пореметување во имуниот систем и појава на телесни промени поврзани со староста како што се брчки, целулит, сува кожа и коса без сјај.


Можете да купите во било која продавница 150 грама желатин, со или без вкус на овошје. Оваа количина е доволна за еден месец.
Навечер додајте 5 г желатин (2 рамни мали лажички) во ¼ чаша студена вода од фрижидер. Добро 
промешајте и оставете да преноќи на собна температура. Желатинот ќе се претвори во желе. Наутро изедете го желето или растворете го во чаша сок, јогурт или друг пијалак по ваш избор. Можете да појадувате по 15-20 минути.

https://www.facebook.com/pages/Gatanki-pogovorki-i-brzozborki/503261123046976?sk=timeline

https://www.facebook.com/pages/Gatanki-pogovorki-i-brzozborki/503261123046976?sk=timeline
Фанси дали сакате да направам приказна???? По неколку коментари почнувам!!

by:~ТдАцИкО~
Жена не е и пак ткае,
жици фрла несукани
и со раце и со нозе.

Заби нема и пак каса.

Ни предено ни ткаено и
пак е платно копринено.

Од едно огниште цел свет се грее.

По поле оди и олеле вика.

Си имав една воденица
со триесет и два камења.

Си имав една невеста,
кој ја виде, ја бакна.
И јас ја видов и јас ја бакнав.

Студена змија на гуша виси.

Колку е повалкана
се повеќе е бела,
кога ќе ја избришеш,
во црно е цела.

Тој е многу силен маж,
има раце здрави,
со вар и со тули –
тој куќи ни прави.

На кутија личи,
а кутија не е,
своја уста нема,
со туѓите пее.

Крила има – птица не е,
како птица лета.
Дење, ноќе може мирно
низ облаци да шета.

Има долги уши,
грицка зелка, круши,
не е волк, ни пајак –
туку страшлив з…
Бела рада по рид пасе.

Бел пес на ќерамиди лежи.

Да е човек, не е човек,
а со човек зборува.

Долга Неда, сенка нема.

Долг Тодор без коски.

Една тиква со седум дупки.
Има заби а не каса.

Евтиното месо ни кучиња не го јадет.

20 брака сите по една плоча носат.

Кога има вода пие вино, кога нема вода пие вода?

Цел свет го облекува, ама не се слекува?- Игла
...
 Види повеќе
Ако си итар можеш и лав да уловиш ako само си силен nemа да можеш ни мравка.
Поговорки

Работата го краси човекот а мрзата го гнаси.

Бели пари за црни дни.

Ако баба лажи, трап не лажи.

Ако жената ти е многу лична, не пуштај ја сама на свадба.
Гатанки

Има нозе а не оди?
Прикажи одговор

Баба со два заба?
Прикажи одговор

В бразда јајца несам секој вика, плуска "Ај, глупава ли е оваа наша..."
Прикажи одговор
Има нозе а не оди?
Прикажи одговор

Баба со два заба?
Прикажи одговор

В бразда јајца несам секој вика, плуска "Ај, глупава ли е оваа наша..."
Прикажи одговор
Под зелени лисја, в сенка, на ластунка долга, тенка, везенка или жолта, бела, со вкус на банана зрела. Штом узрее мирис шири и скарани деца мири.
Прикажи одговор

Личам на глава, растам во леа, од облак пијам сребрена смеа. На себе имам кошули триста... Сказната секогаш ми е иста!
Прикажи одговор

Нечија будалеста глава, на шега се нарекува така. Се јаде печена или варена, а некој во пита ја сака....
 Види повеќе
Поговорки
Страв, лозје чува.
Три пати мери еднаш крој.
Убавиот збор и железна капија отвара.
Кој што си посеал тоа ќе си жнее.
Капка по капка вир станува.
Двајца се караат третиот добива.
Пез мака нема наука.
Кој најслатко се смее најслатко се смее.
Кој со ѓаолот, такви сади, ѓаолот на крај очите ќе му ги вади.
Страв, лозје чува.
Три пати мери еднаш крој.
Убавиот збор и железна капија отвара.
Кој што си посеал тоа ќе си жнее.
Капка по капка вир станува.
Двајца се караат третиот добива.
Пез мака нема наука.
Кој најслатко се смее најслатко се смее.
Кој со ѓаолот, такви сади, ѓаолот на крај очите ќе му ги вади.
Страв, лозје чува.
Три пати мери еднаш крој
Убавиот збор и железна капија отвара