Monday, April 30, 2012

BOJIM SE KAD UCUTIM- V. LOTKINJA

ALBUMITE NA "LIVADSKO CVECE"


Албумите на *** Livadsko Cvijeće ***

Фотографии на ѕидот
60 фотографии
Насловни фотографии
8 фотографии
Moja beskrajna ljubav za plavo...
12 фотографии
Албум без наслов
16 фотографии
Potočnice
4 фотографии
Livade... livade... livade ♥
12 фотографии
Албум без наслов
30 фотографии
Албум без наслов
44 фотографии

Фотографии на *** Livadsko Cvijeće ***

ГАВРАНОТ И ЛИСИЦАТА - БАСНАГавранот грабнал однекаде едно парче месо и застанал на некое дрво.
Лисицата го видела, и со желба да дојде до местото, се доближила до
гавранот и почнала да го фали : “Ах, колку си голем и убав!
Та ти треба да бидеш цар на птиците зашто само тебе ти доликува.
А тоа лесно би можело да стане, само ако имаш уште убав глас!
... Гавранот со желба да се пофали дека и гласот му е убав, го испуштил
месото и загракал : “Гра, гра. Гра!”
ЕК

РИЗИК - АИДА ПЕТРОВСКА -РОДИТЕЛСКО-УЧИЛИШНА СОРАБОТКАРИЗИК

Во плодната почва биле засадени ДВЕ СЕМИЊА едно до друго.
Првото СЕМЕ рекло:
... - САКАМ ДА РАСТАМ! Сакам да ги пуштам корените длабоко во почвата под мене и да пуштам ливчиња преку земјината кора и надвор. Сакам да ги развијам нежните пупки како знаменца, за да го најавам доаѓањето на пролетта. Сакам да ја почувствувам топлината на сонцето врз лицето и благодетта на утринската роса врз мои...те венчени ливчиња. И ТАКА ТОА ПОРАСНАЛО.
Другото СЕМЕ рекло:
- СЕ ПЛАШАМ. Ако ги пуштам корените надолу во земјата, со што ли се ќе се сретнам во мракот. Ако си направам пат нагоре, преку тврдата почва над мене, можам да си ги нахранам ливчињата. Но, што ќе се случи, ако ги отворам пупките и некој инсект се обиде да ми ги изеде? А кога ќе ги отворам цветовите, што ако некое мало дете ме откорне од земјата? Не, многу подобро е да почекам, додека не стане посигурно. И ТАКА ТОА ПОЧЕКАЛО ДА ВИДИ ШТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ.
Но случајно една кокошка, која си буричкала низ ровката почва барајќи храна, го нашла СЕМЕНЦЕТО, кое чекало да види што ќе се случи, но за жал бргу било ПРОГОЛТАНО од кокошката.
ПОУКА: ОНИЕ ОД НАС КОИ НЕ СЕ ОСМЕЛУВААТ ДА РИЗИКУВААТ И ДА РАСТАТ ВО ЖИВОТОТ, И ЧЕКААТ ШТО ЌЕ ИМ ДОНЕСЕ ИСТИОТ, СЕ ПРОГОЛТАНИ ОД ЖИВОТОТ!
Затоа ризикувајте, истражувајте, и почуствувајте ја топлината и радоста на животот.
Види повеќе

Sunday, April 29, 2012

ЧОВЕКОТ ГО ИМА САМО ОНА ШТО ГО ДАВА


Biljana Ilioska
‎1. Добрината е мудрост, а можеби и највисока мудрост. Луѓето не се добри
само затоа што се мудри, туку се мудри затоа што се добри. ЛОРКА

2. Зборувајќи за другиот, најмногу кажуваме за себе.
Biljana Ilioska
‎1. Добрината е мудрост, а можеби и највисока мудрост. Луѓето не се добри
само затоа што се мудри, туку се мудри затоа што се добри. ЛОРКА

2. Зборувајќи за другиот, најмногу кажуваме за себе.

... 3. Сите луѓе неможат да бидат богати и значајни, но секој може да биде добар
КОНФУЧИЕ

4.Човекот се труди да стане популарен, а штом го постигне тоа си става очила
за никој да не го препознае.

ОТСТРАНЕТЕ ЈА ЗЛОБАТА И ЉУБОМОРАТА ОД ВАШЕТО СРЦЕ.
ПРАВЕТЕ ДОБРИНИ. СО ДОБРИТЕ ДЕЛА ВАШЕТО СРЦЕ ЌЕ СЕ ИСПОЛНЕТИ
СО СРЕЌА И РАДОСТ И ЌЕ БИДЕТЕ ЗАДОВОЛНИ ОД СЕБЕСИ.

ЧОВЕКОТ ГО ИМА САМО ОНА ШТО ГО ДАВА.

... 3. Сите луѓе неможат да бидат богати и значајни, но секој може да биде добар
КОНФУЧИЕ

4.Човекот се труди да стане популарен, а штом го постигне тоа си става очила
за никој да не го препознае.

ОТСТРАНЕТЕ ЈА ЗЛОБАТА И ЉУБОМОРАТА ОД ВАШЕТО СРЦЕ.
ПРАВЕТЕ ДОБРИНИ. СО ДОБРИТЕ ДЕЛА ВАШЕТО СРЦЕ ЌЕ СЕ ИСПОЛНЕТИ
СО СРЕЌА И РАДОСТ И ЌЕ БИДЕТЕ ЗАДОВОЛНИ ОД СЕБЕСИ.
ЧОВЕКОТ ГО ИМА САМО ОНА ШТО ГО ДАВА!

ДАВАЈТЕ ПОЧИТ И ЉУБОВ !
ШТО ДАВАШ,ТОА И ЌЕ ДОБИЕШ!

ЕК

Saturday, April 28, 2012

СИЛЈАН ШТРКОТ - БИЛЈАНА БОГДАНОСКА


06.2.11

Силјан Штркот (раскажана)

Семејството е најважната клетка на македонското општество, така било и така е сè уште. Вредноста и моралноста на еден човек кај нас се огледа според тоа, како тој се однесува кон родителите, кон главата на семејството, кон своите деца, кон домаќинлукот. Осудата и казната на лошиот однос на децата кон родителите е прикажана и во нашата најдолга народна приказна „Силјан Штркот“.  Во неа, на неколку места е потенцирано дека клетвата од родител е најстрашна и секогаш фаќа. Зашто, родителот ретко колне, ама кога колне, таа клетва сигурно е заслужена.
Прилеп, под Маркови Кули
Всушност, во приказната, лошиот син Силјан на некој начин е проколнат од родителите за да може да се врати на вистинскиот пат, да се преиспита и да се пронајде.
Дејството на приказната започнува во селото Мало Коњари, во типично македонско село, кај типично македонско семејство. Него го сочинуваат таткото Божин, мајката Стојна, синот Силјан и ќерката Босилка. Синот, единствено машко чедо во фамилијата, го оженуваат уште на 16 години со Неда, а на 17 му се раѓа синот Велко. Родителите го разгалуваат Силјана толку многу, што му дозволуваат да не работи ништо и постојано да оди во Прилеп божем на пазар, а всушност во меана. Таткото не е среќен што неговиот син недомаќински се однесува, па често, со убаво, се обидува да му укаже на грешките. Му ја раскажува приказната за врапчињата Сиве и Чуле, кои всушност биле луѓе, односно брат и сестра, ама кои не ги слушале своите родители и биле многу разгалени. Затоа мајката ги проколнала велејќи им: „ Синко Сиве, и ти, ќерко Чуле! Пилци да се сторите и од куќава наша да летнете, в поле да појдете, по трњето да стоите и еден со друг да се барате, та никогаш да не можете да се најдете. Така, да се спасиме од вас и од макиве што ни ги правите!“
Но, Силјан, воопшто не слушал и едвај чекал да отиде што подалеку од дома. Татковите приказни му биле здодевни, поуките уште повеќе, а да послуша не му паѓало на памет. Затоа, повторно си отишол во Прилеп, каде меанџијата ја нашол вистинаката работа за него – да го придружува духовникот по сите околни села (односно, да шета и ништо да не работи). Така, Силјан, цела година ја поминал шетајќи и не помислувајќи на дома и на своето семејство, а кога духовникот се упатил кон Божјиот гроб и Силјан се уште не сакајќи да се врати дома, го замолил да оди со него. Тогаш, „неопаметен“ и по една година неприбирање дома – го снаоѓа несреќата, односно се исполнува родителската клетва. Гемијата со која патувале ја зафаќа бура и за среќа, само Силјан останува жив. Но, среќата не е целосна, бидејќи тој се нашол во некоја чудна земја, со чудни луѓе со долги носови и нозе, земја од која освен со летање не можело да се замине. Луѓето што живееле таму, го дочекале Силјана како драг гостин, го познавале убаво и него и целото негово семејство и му ја раскажале нивната судбина да бидат проколнати. Тука, повторно се потенцира проклетството – како казна за непослушност. Тие, уште многу одамна, заради лошиот однос на нивните деца биле проколнати од некој старец да го изгубат целиот пород и никогаш да не може да имаат деца. Подоцна, казната им е намелана така што можеле единствено да се престорат во штркови и во далечна земја – во Прилепско Поле имаат пород. Заради тоа, тие секоја пролет летале и доаѓале во родниот крај на Силјан и затоа ги познавале сите тамошни луѓе.
Немајќи друг избор, Силјан цела година ја поминува во чудната земја, работејќи на нива, помагајќи им на домаќините и чекајќи да дојде времето за летање. Таму, тој станува сосема друг човек, работлив, совесен, што им било чудно дури и на луѓето-штркови. Поминала годината, луѓето со штрковата вода се направиле штркови, заедно со нив и Силјан, но тој на вратот си врзал едно шишенце со човечка вода, за да може да стане човек кога ќе дојдат во Прилепско Поле. По долгото летање, кога пристигнале кај Плетвар, Силјан премногу се израдувал што ги здогледал Марковите Кули и манастирот Трескавец, па од невнимание и брзање што поскоро да стане човек, лошо слетал на камењата и го искршил шишенцето.
Не била доволна казната од цела година работење во чудната земја, ниту покајувањето што го чувствувал – тој морал сега уште цела година да чека, а што е уште пострашно и да ги гледа блиските и да не може да им се јави, ниту да им се приближи. Си направил гнездо на својата куќа и секојдневно ги гледал родителите, сопругата, синчето, сестра си. Го фаќало мака, го болело што не може да ги допре и да си поразговара со нив, па неколкупати опасно им се приближувал. Еднаш, отишол до телето и го галел со клунот, а син му Велко, за да го избрка, го удрел со стапче, потоа, додека татко му орал на нива тој си ги клукал црвчињата во ораното, но бидејќи Велко постојано гледал во штркот таткото со прачка му ја скршил ногата. Во куќата, кучката не го препознавала и го лаела, па и опашката му ја скубнала. Еднаш, и го зел ланчето што го нижела сестра му кога таа влегла во куќата, а другпат клопчето и игла од жена му што везела црна кошула за вдовица. Како штрк, Силјан морал да ја гледа и свадбата на сестра си, бидејќи тие веќе не можеле да го чекаат тој да се врати. Семејството си го живеело својот живот и без него.
И следната година во земјата на штрковите Силјан постојано работел, сосема се изменил, станал сериозен и вреден и едвај чекал да дојде времето за одење дома. Овојпат човечката вода ја ставил во црепче и одлучил многу да внимава и да не брза. Пред пристигнување, настанува голема борба на штрковите со орлите, но за среќа Силјан добро поминува и конечно се посипува со водичката и станува повторно човек.
Дома го пречекуваат со радост, но и недоверба. Познавајќи го стариот Силјан сите мислат дека ја измислува приказната за штрковите, но тој им ги раскажал сите работи што се случиле во куќата изминатото лето и на крај им ги покажува ланчето и клопчето како доказ. Дури тогаш му поверувале.
А за и ние да поверуваме во вистинитоста на приказната (или барем во вистинитоста на поуката) таа завршува со зборовите: „Ете вака, синко Марко, се сторило со Силјана од Мало Коњари; знам оти тебе ти е ко лага; арно ама мене ми е навистина, оти од татка ми е прикажана оваа приказна“, вака ми рече татко ми кога ми ја прикажа со прво.

(Уште некои гледишта за приказната од мојот блог). 

Напишано од Билјана Богданоска

Користена литература:
„Силјан Штркот“ од Марко Цепенков

ВОЛШЕБНАТА МОЌ НА ВОДАТА -ИСТРАЗУВАЈ!

ВОДАТА Е ДЕ НА ЗАМЈА, ДЕ ВО ВОЗДУХ,ДЕ ВО ОБЛАЈ.

ПОГЛЕДНИ ГО НЕБОТО, НА НЕГО ЦЕСТО МОЖЕШ ДА ВИДИШ ОБЛАЦИ.
КАКВИ ФОРМИ ИМААТ ТИЕ?
КОЛКУ СЕ РАЗЛИКУВААТ ПО СВОЈАТА БОЈА?
ОД СИНИТЕ БУРНИ ОБЛАЦИ ПАЃА ДОЖД.
РОЗОВИТЕ ОБЛАЦИ НОСАТ ВЕТЕР.

ВОДАТА ИСПАРУВА ОД
 МОРИЊАТА, ЕЗЕРАТА,  РЕКИТЕ, БАРИТЕ, БУНАРИТЕ...

КОГА СОНЦЕТО ПОСИЛНО ГРЕЕ, ВОДАТА ПОБРЗО ИСПАРУВА.
ВОДАТА ВО ОБЛАЦИТЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАМРЗНЕ
ДУРИ И ВО ЛЕТО И ТОГАШ ПАЃА ГРАД.

ВОДАТА Е МРАЗ ВО ЗАМРЗНУВАЧ И ВО ЛЕТО И ВО ЗИМА.

НАЦРТАЈ ГО ВИНОЗИТО КАКО СЕ ОГЛЕДУВА ВО ВОДАТА!

ВОДАТА ОД ОБЛАЦИТЕ ПАЃА ВО ЛЕТО КАКО ДОЗД, А ВО ЗИМА КАКО СНЕГ.


ШТО Е ТОА СНЕГ?
СНЕГОТ СЕ СМРЗНАТИ КАПКИ ВОДА.
СНЕГОТ Е НЕЗНА ПОКРИВКА ЗА РАСТЕНИЈАТА.
СНЕГОТ Е СИТЕН БЕЛ ПРАВ И ДЕБЕЛ ЈОРГАН
 КОЈ ЗАШТИТУВА ОД ПОВРЕДИ.
ТОЈ Е ПАТЕКА ЗА СКИЈАЧИТЕ.
СНЕГОТ Е ГРАДЕЖЕН МАТЕРИЈАЛ ЗА ПРАВЕЊЕ СНЕШКО.И ВО БУНАРОТ.


ВОДАТА ВО ЛЕТО Е ВО БАРА, А ВО ЗИМА МРАЗ.
ВОДАТА ВО ЗЕМЈАТА Е ВО ИЗВОРОТ.

ВОДАТА НА ЗЕМЈАТА Е ВО
 РЕКИТЕ, МОРИЊАТА, ЕЗЕРАТА,
БАРИТЕ, ЧАШИТЕ...

ИСТРАЗУВАЊЕ

ШТО Е ПОЛЕСНО ВОДАТА ИЛИ МРАЗОТ?
ТОА ЌЕ ГО ДОЗНАЕС КОГА ВО ЧАША ИЛИ БОКАЛ
ЌЕ СТАВИШ ПАРЧИЊА МРАЗ ,

НАПРАВИ МРАЗ ВО ФРИЖИДЕР!

ЕК  КАДЕ ИМА ВОДА - ТАМУ ИМА ЖИВОТ

КАДЕ ИМА ВОДА - ТАМУ ИМА ЖИВОТ


НАЈМНОГУ ЗИВОТ ИМА ВО ВОДАТА И ОКОЛУ ВОДАТА
ЧОВЕКОТ, РАСТЕНИЈАТА И ЖИВОТНИТЕ НЕ МОЖАТ ДА ЖИВЕАТ БЕЗ ВОДА.
ВО ПУСТИНИТЕ КАДЕШТО НЕМА ВОДА НЕМА ЖИВОТ.

КАКВА Е ВОДАТА?
ВОДАТА Е ПРОЅИРНА ТЕЧНОСТ,  БЕЗ БОЈА, БЕЗ ВКУС И БЕЗ МИРИС.

ВО ЧЕШЕ ВОДА СТАВЕТЕ СОЛ.
ШТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ?

УШТЕ КАКВА МОЖЕ ДА БИДЕ ВОДАТА?
ВОДАТА МОЖЕ ДА БИДЕ НЕЗАГАДЕНА И ЗАГАДЕНА.
КОЈ ЈА ЗАГАДУВА?
КАКО ТРЕБА ЛУЃЕТО ДА СЕ ОДНЕСУВААТ
ЗА ДА ИМАМЕ ЧИСТА И ЗДРАВА ВОДА?
ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ПИЕ ЗАГАДЕНА ВОДА?

ПРОБЛЕМ Е ЗАГАДУВАЊЕТО НА ВОДАТАЛИЃЕТО ЈА ЗАГАДУВААТ ВОДАТА,
ФРЛАЈЌИ РАЗНИ ШТЕТНИ ОТПАДОЦИ.

ЗОШТО НИ Е ПОТРЕБНА ВОДАТА?
ЗА ПИЕЊЕ, ПЛИВАЊЕ, ГОТВЕЊЕ, ПЕРЕЊЕ...
И ЗА ШТО ДРУГО?

ВО ПРИРОДАТА ИМА СЕ ПОМАЛКУ ВОДА ЗА ПИЕЊЕ.
КОЈА ВОДА Е НАЈЗДРАВА ЗА ПИЕЊЕ?

ВО МОРЕТО И ДРУГИ ВОДИ ИМА ЖИВОТ

ТРЕБА ДА ЈА ЧУВАМЕ ВОДАТА ДА ОСТАНЕ ЧИСТА И ЗДРАВА
 ЗА ДА ИМААТ ЛУЃЕТО, ЖИВОТНИТЕ И РАСТЕНИЈАТА ВОДА
ЗА ПИЕЊЕ, А РИБИТЕ И ДРУГИТЕ ВОДНИ ЖИВОТНИ И КАДЕ ДА ЖИВЕАТ.

ИСТРАЖУВАЈ!

КАКО СЕ ЗАГАДУВА ВОДАТА?

ПОТРЕБНО
-
 ЧАША ВОДА
-НЕКОЛКУ КАПКИ МАСТИЛО ИЛИ ТУШ
-ЛИСТ ОД ЗЕЛЕР

ВО ЧАША ВОДА СТАВИ НЕКОЛКУ КАПКИ МАСТИЛО ИЛИ ТУШ.
ЗЕМИ ЛИСТ ОД ЦЕЛЕР, ПРЕСЕЧИ ГО НА ДОЛНИОТ
 ДЕЛ И СТАВО ГО ВО ВОДАТА.
СЛЕДНИОТ ДЕН НАБЉУДУВАЈ ШТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ.
ЗАПИШИ ГО РЕЗУЛТАТОТ ОД ИСТРАЖУВАЊЕТО.

ЕКТЕМА - ВОДА - БЕЗ ВОДА НЕМА ЖИВОТ

БЕЗ ВОДА НЕМА ЖИВОТ
ТЕМА - ВОДА
БЕЗ ВОДА НЕМА ЖИВОТ

ЖИВОТОТ ВО ВОДА
-РАСТЕНИЈА
-ЖИВОТНИ

СВОЈСТВА НА ВОДАТА
-БИЈА
-ВКУС ( СЛАТКИ, СОЛЕНИ)
-МИРИС
-АГРЕГАТНА СОСТОЈБА (ТЕЧНА, ТВРДА, ГАСОВИТА)
-РАСТВОРЛИВОСТ ( МИНЕРАЛИ,ГАСОВИ И ДР.)

РАСПРОСТРАНЕТОСТ НА ВОДАТА
-ИЗВОР, ПОТОК, РЕКА, БАРА, ЕЗЕРО,ОКЕАН
-ВОЗДУХ, ПОЧВА
-РАСТЕНИЈА И ЖИВИ ОРГАНИЗМИ

ИЗВОРИ НА ВОДА
-ДОЖД, СНЕГ, МРАЗ

РАЦИОНАЛНО КОРИСТЕЊЕ НА ВОДАТА
-ШТЕДЕЊЕ (НЕИСПАРАВНИ ЧЕШМИ...)
-ПРАВИЛНО КОРИСТЕЊЕ ( НАВОДНУВАЊЕ, ПЕРЕЊЕ...)

УПОТРЕБА НА ВОДАТА
-ВО ДОМАЌИНСТВАТА
ВО ЗЕМЈОДЕЛСТВОТО
-ВО СТОЧАРСТВОТО
-ВО ЕНЕРГИЈАТА
-ЗА ГАСЕЊЕ ПОЖАРИ

ЧИСТИ И НЕЧИСТИ ВОДИ
-ЗАГАДУВАЊЕ
-ПРОЧИСТУВАЊЕ
-ЗАШТИТА НА ВОДИТЕ ОД ЗАГАДУВАЊЕ

ВОДАТА И НАШЕТО ЗДРАВЈЕ
-ЛЕКОВИТИ ВОДИ
-СПОРТОВИ НА ВОДА
-ПОСЕТА НА БАЗЕН, РЕКА, ИЛИ ЕЗЕРО

ОПАСНОСТИ ОД ВОДАТА
-ВО ДОМОТ
-ВО ПРИРОДАТА - ПОПЛАВИ
-ОПАСНОСТИ ВО ВОДАТА
-ПРВА ПОМОС

ИГРИ И ЕКСПЕРИМЕНТИ СО ВОДА
-ШТО ПЛИВА, ШТО ТОНЕ
-РАСТВОРАЊЕ ВО ВОДА
-ВРИЕЊЕ, ИСПАРУВАЊЕ, СМРЗНУВАЊЕ
-КРУЖНО ДВИЖЕЊЕ НА ВОДАТА ВО ПРИРОДАТА
9


Thursday, April 26, 2012

SLOZUVALKI OD RAZEN MATERIJAL-PUCLI I DR.KROKOTAK


Мъниста PYSSLA

Hello Kitty и паяче

„Мамо, кога ще ходим до IKEA“ Това беше въпрос, който племенникът ми повтаряше непрекъснато, след като ни беше на гости и си игра с мънистата на Вяра:) Откакто сме ги купили, непрекъснато трябва да откривам нови модели, за да може дъщеря ми да ги прави….след като си напише домашното, естествено:) И все още не й е омръзнало, за моя радост. Разпечатваме на черно-бял принтер моделите. Тя сама си означава цветовете със стрелки ( като схема за гоблени) върху листа и започва да реди. Когато е готова, аз включвам ютията, за да запечатам нейното произведение.
Със сигурност не правя реклама на  IKEA, просто това е техен продукт, които е невероятен за деца между 6-12 години. За много хора това са само  мъниста за низане, когато ги виждат в магазина и дори не предполагат какви страхотни неща могат да стават от тях. Цената също е добра, за количеството мъниста, които има в буркана…. много са. Подложките се продават отделно.
Първият път е малко трудничко, но след като разберат как точно се поставят отгоре мънистата, детските пръстчета стават невероятно бързи.
Страхотно упражнение за фината моторика е това, между другото:)
След като се поставят мънистата върху подложките в определена форма, с ютия се изглаждат ( има листове, но може да се използва и хартия за печене). Мънистата се слепват и се получава здрава пластмасова фигурка, която може да направите на ключодържател, обеци  или подарите на приятел.

Напишете първият коментар

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *
*
Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

ALBUMI NA KROKOTAK


Фотографии и видеа од krokotak

IZRABOTKI OD HARTIJA-LETO- KROKOTAK


АПЛИКАЦИЯ с цветовете на дъгата

    Да си направим лесни апликации в цветовете на дъгата! Нарежете  няколко  купчинки с цветни листчета. Дайте на…
fish

РИБКА от копчета за детската стая

Интересното на тази картинка са материалите от които е направена.Това са  различни по цветове и фактура  домакински кърпи…
1

РИБКИ от бутилка Coca-Cola

Вижте  как може да си направите тези красиви рибки у дома. Имате нужда от голяма пластмасова бутилка, хартиено…
2

ЩИПКА любов

Видях  снимка на приятел в любимият  ми Пловдив – Apartment101 Cofe@Bar – там свещниците са от щипки. А…
1

ШИШЕНЦА за подправки и масла

Шишенцата от „Саностол”, в които Вихра поставя течни подправки – зехтин с босилек, зехтин с розмарин, зехтин с копър….
4

С ГУМИЧКА на молив

Цветя Не можах, да не се стърпя и ние да си направим  картинки с отпечатъци от гумичка на…
огледало от мидички

ОГЛЕДАЛО от мидички – спомен от лятото

И аз понякога се чудя какво да направя с многото мидички  и камъчета, които събираме по морския бряг…
мандала - дървото на живота

ЦВЕТЕ НА ЖИВОТА – с пергел

-Мамо, какво е това пергел?…оказа се, че вкъщи нямаме пергел (ах, тези компютри). Специално отидохме до книжарницата и…
хартиена ракета шаблон

ХАРТИЕНА РАКЕТА + шаблон

Летят страхотно! Правят се  бързо! Ако имате принтер, може да разпечатате шаблонът, който сме подготвили на цветна хартия…
ледена близалка

БЛИЗАЛКА с много витамини

Цветни ледени близалки с много, много витамини. Използвахме плодове, които продаваха в зеленчуковия магазин до нас – малинки,…
1

ТАЛИСМАН за лятото

Вижте идеята на Велиана и Наско ( „Двама с мама“) за амулет, направен от печати, глина и бои: Днес,…
1

ЛЕТНИ ФЕНЕРИ или как да уловим светлината

Отново една прекрасна идея от Вихра! Със сигурност деца не могат да си ги направят сами, но пък…
воден часовник

ВОДЕН ЧАСОВНИК да си направим

Водният часовник (clepsydra) бил измислен в Древен Египет от Ктесибий - древногръцки механик и изобретател от град Александрия през 3 век.п.н.е….
конструкции от бонбони

ДВЕ ВКУСНИ ЗАНИМАНИЯ от гумени бонбони

1. Гердан от гумени бонбони - стои прекрасно на  Малена! Майка й, Биляна Гецова ( MamaNaMalena) ни изпрати тази…
1

ОТ СЛАМКИ ЗА СОК – морски звезди

Дъщеря ми непрекъснато си играе със сламки. Прави си квадрати, триъгълници, “ вълшебни пръчици“ и какво ли още…
тайно писмо

ТАЙНО ПИСМО

Бъдете шпиони и пишете тайни писма на своите приятели. Първо, трябва да си направите  невидимо ( симпатично) мастило,…
идеи от картонени чинийки за деца

ИДЕИ от картонени чинийки

рибки от картонени чинийки Нещата, които можете да направите от картонени чинийки, са наистина много. Тук сме се опитали…
Untitled-1

ПЛАСТИЛИН от пясък

  Вижте рецептата на Ели от „Врани Неразбрани“ за Пластилин от пясък: 2 ч.ч. пясък 1 ч.ч. натурално…
2

ОРИГАМИ – влюбени китове

Това е нашата първа идея за свети Валентин за тази година:) - оригами за деца – влюбени китове. Имате…
Рамка за снимка рибка

РАМКА, във формата на рибка:)

Ето една  рамка за снимки, която може да направите за Никулден и да подарите на скъп човек. Нашата…
природен календар

ПРИРОДЕН КАЛЕНДАР

Това е природният календар, който е направила Моника от Пловдив. Изпрати ни го Нина Кохчиева. Красиви есенни кошнички,…
динен фенер

ДИНЕН ФЕНЕР

Това е диненият фенер на Деси Димова и нейната дъщеря Кристина. Ето част от тяхното писмо: „Всяко лято…
1

РАМКИ за снимки – спомен от лятото

Това са снимките на едни от нашите участници в летния ни конкурс. Надежда Цветкова и  деца от ЦДГ…
Ароматен хляб във форма на Рак

ХЛЯБ във форма на Рак

Рецептата за този хляб, във формата на рак, видях в блога на Мария – My Cooking Book и…
апликации за деца

АПЛИКАЦИИ от кръгчета

Апликацията „Морско дъно“ ни изпратиха децата и госпожите от трета група на ЦДГ 12”Пинокио” гр. Варна. Идеята за…
1

АПЛИКАЦИЯ от кус-кус

Юлия Кюркчиева и децата от Образователен комплекс „Евроскул“ гр. Варна ни изпратиха своите апликации с  пеперуди, направени от…
как да си направим замразени банани

БАНАНОВ сладолед

Вкусен летен десерт. Както винаги и тази рецепта вече е изпробвана у дома и единодушно добрена – вкусно,…
как да си направим връзка за очила

КАТО ФИЛМОВА ЗВЕЗДА

Това е една красива връзка за очила за малки госпожици, която лесно може да направите от цветни мъниста…
хартиени животни

ЖИВОТНИ с нагънати ленти

Интересното при тези хартиени животни са нагънатите от цветни ленти крачета, пипала и тяло. Можете да си измисляте…
как да си направм домашна лимонада

ДОМАШНА Лимонада без Консерванти и без варене

Какво по-хубаво през летните горещини от чаша студена лимонада! Предлагаме ви рецептата на Мария от My Cooking Book…
1

ОТ СЛАДОЛЕДЕНИ КЛЕЧКИ – какво можем да направим

Настолна рамка за снимки – Събрахме си достатъчно еднакви пръчици от сладолед „ЕСКИМО’“, за да можем да направим…
морски апликации с природни материали

МОРСКИ АПЛИКАЦИИ

Това са снимките, които ни изпратиха децата и госпожите от трета група на ЦДГ 12 ”Пинокио”в град Варна…