Monday, January 30, 2012

ПЕПЕЛАШКА

ПЕПЕЛАШКА
-----
СИ БИЛО ЕДНАШ ЕДНО ДЕВОЈЧЕ ЧИЈА МАЈКА УМРЕЛА ДОДЕКА ТОА БИЛО МАЛО.  НАСКОРО  ТАТКОТО СЕ ОЖЕНИЛ СО ЕДНА ЖЕНА КОЈА ИМАЛА ДВЕ ЌЕРКИ.  МАЌЕАТА НЕ ГО САКАЛА ДЕВОЈЧЕТО. СЕКОГАШ МУ ДАВАЛА ДА РАБОТИ  НЕЧИСТИ РАБОТИ  И ЗАТОА ГО НАРЕКЛЕ ПЕПЕЛЕШКА.
ЕДЕН ДЕН МАЌЕАТА И НАРЕДИЛА НА ПЕПЕЛАШКА ДА ИСТРЕБИ ПОЛНА ЧИНИЈА ГРАШОК.
 ДЕВОЈЧЕТО ГИ ЗАМОЛИЛО ГУЛАБИТЕ ЗА ПОМОШ... ЗДРАВИТЕ ЗРНА ВО ТЕНЏЕРЕТО ,А ДРУГИТЕ ВО КОШНИЧКАТА, ,, ИМ РЕКЛА ТАА. И РАБОТАТА БИЛА БРГУ ЗАВРШЕНА.
ПЕПЕЛАШКА НА ГРОБОТ НА МАЈКА И ОДГЛЕДУВАЛА ЕДНА ГРМУШКА КОЈА И ГИ  ИСПОЛНУВАЛА СИТЕ ЖЕЛБИ.
ПРЕД ГОЛЕМИОТ БАЛ ВО КРАЛСКИОТ ДВОРЕЦ, ЗАСТАНАЛА ПРЕД ГРМУШКАТА И ЈА ЗАМОЛИЛА- ОБЛЕЧИМЕ ВО ЗЛАТО И СРЕБРО! И ГРМУШКАТА И ПОДАРИЛА ПРЕКРАСЕН ФУСТАН..
ПЕПЕЛАШКА БИЛА НАЈУБАВАТА ДЕВОЈКА НА БАЛОТ. ЦЕЛА ВЕЧЕР ПРИНЦОТ ИГРАЛ СО НЕА. НО  КОГА БАЛОТ БИЛ  ПРИ  КРЈ ,ПЕПЕЛАШКА ИСЧЕЗНАЛА. КАКО ДА ЈА НАЈДАМ? СЕ ПРАШУВАЛ ПРИНЦОТ. НИ ИМЕТО НЕ И ГО ЗНАМ!.
УТРЕДЕНТА, ПРИНЦОТ СМИСЛИЛ  ИГРАНКА. НА СКАЛИТЕ ИСТУРИЛ СМОЛА. КОГА ПЕПЕЛАШКА
НА ПОЛНОЌ СЕ ОБИДЕЛА ДА ПОБЕГНЕ, ЕДНОТО ЧЕВЛЕ И ОСТАНАЛО ЗАЛЕПЕНО.
СЕГА ПРИНЦОТ ТРЕБАЛО САМО ДА ЈА НАЈДЕ ДЕВОЈКАТА НА КОЈА ЌЕ И ОДГОВАРА ЧЕВЛЕТО.
НА СИТЕ ДЕВОЈКИ ВО КРАЛСТВОТО ЧЕВЛЕТО ИМ БИЛО МАЛО. ПЕПЕЛАШКА  ПОСЛЕДНА ГО ПРОБАЛА И  ЧЕВЛЕТО И  ОДГОВАРАЛО КАКО ДА Е НАПРАВЕНО ЗА НЕА.
ПРИНЦОТ ЈА ОДВЕЛ ,ПЕПЕЛАШКА ВО ДВОРЕЦОТ И ОБЈАВИЛ ДЕКА НАБРГУ ЌЕ СЕ ВЕНЧААТ.
ЕК

Friday, January 27, 2012

СНЕШКО

СНЕШКО
-----
ТОЈ Е БЕЛ СНЕЖЕН ЧОВЕК,
СИТЕ МУ СЕ РАДУВААТ ВО ЗИМА,
ЖИВЕЕ  КОГА Е СТУДЕНО
И КОГА СНЕГ ИМА,
---
ЗА ТЕЛО ТРИ СНЕЖНИ ТОПКИ ИМА-
ГОЛЕМА, ПОМАЛА, НАЈМАЛА,
ЗА ОЧИ И УСТА- ПЕТЛИЦИ,
ЗА НОС- МОРКОВ, ЗА РАКА - МЕТЛА  ГУСТА.
---
СО ГОЛЕМА  РАДОСТ
ДЕЦАТА ОД СНЕГ ГО ПРАВАТ,
ПЕАТ ПЕСНИ ВЕСЕЛИ
СО НЕГО НОВА ГОДИНА И БОЖИЌ СЛАВАТ.
---
СОНЧКО КОГА СЕ ЈАВИ
ТОЈ НЕ Е СИЛЕН, СТУДЕН,
СТРАВ ГО ФАЌА,
СТАНУВА МНОГУ ЧУДЕН.
---
СЕ СМАЛУВА, ГО СНЕМУВА,
ПОЛЕКА СЕ ПОТИ,
ОД НЕГО СЕ ГЛЕДА
СТАНУВА ВОДА - СЕ ТОПИ.
---

НАПРАВЕТЕ СИ СНЕШКО АКО ИМА СНЕГ,
АКО НЕМА ТОГАШ НАЦРТАЈТЕ ГО.

ЕЛИСАВЕТА СМИЧКОСКА - КИКОВИЌ

Elisaveta: ЗИМЕ Е...ГРИЖИ СЕ ЗА ПТИЦИТЕ

Elisaveta: ЗИМЕ Е...ГРИЖИ СЕ ЗА ПТИЦИТЕ: ЗИМА Е...ГРИЖИ СЕ ЗА ПТИЦИТЕ ---- ВО ЗИМА НЕКОИ ПТИЦИ СЕ НА ЈУГ КАДЕ Е ТОПЛО, А ВО ЛЕТО СЕ ВРАЌААТ НА СЕВЕР. СЕ ВРАЌААТ ВО СВОЈОТ РОДЕН К...

ЗИМЕ Е...ГРИЖИ СЕ ЗА ПТИЦИТЕ

ЗИМА Е...ГРИЖИ СЕ ЗА ПТИЦИТЕ
----
ВО ЗИМА НЕКОИ ПТИЦИ СЕ НА ЈУГ КАДЕ Е ТОПЛО, А ВО ЛЕТО СЕ ВРАЌААТ НА СЕВЕР.
СЕ ВРАЌААТ ВО СВОЈОТ РОДЕН КРАЈ.
ТИЕ МНОГУ СЕ ДВИЖАТ И МОРААТ ПОСТОЈАНО ДА ЈАДАТ.
 НАЈМНОГУ САКААТ ДА ЈАДАТ РОНКИ ОД ЛЕБ.
 ВОДАТА ИМ Е ПОТРЕБНА НЕ САМО ЗА ПИЕЊЕ, ТУКУ И ЗА КАПЕЊЕ..
ТИЕ ИМААТ МНОГУ ПЕРДУВИ И НЕ ИМ Е ЛЕСНО ДА ГИ ИЗМИЈАТ.

-----
ШТО МОЖЕШ ТИ ДА НАПРАВИШ?
---
НАПРАВИ ХРАНИЛИШТЕ ЗА ПТИЦИ!
НАПРАВИ БАЗЕНЧЕ ЗА ПТИЦИ!
НАПРАВИ КУЌИЧКА ЗА ПТИЦИ!
---
КУЌИЧКАТА МОЖЕШ ДА ЈА НАПРАВИШ ОД ДРВО, ПЛАСТИКА...
ИЛИ ОД КАРТОНСКА КУТИЈА ОД МЛЕКО.

-----
ЕЛИСАВЕТА СМИЧКОСКА - КИКОВИЌ

Thursday, January 26, 2012

СЛИКАР

СЛИКАР
-----
СЛИКАРОТ СО БОИЧКИ ЦРТА ЛЕСНО,
СОНЦЕ,ВИНОЖИТО,ЛЕВО-ДЕСНО.
---
БЕШТО ЦРТАСЛИКИ ГОЛЕМИ, МАЛИ,
НИШТО НЕ ИМ ФАЛИ.
---
ЦРЕТА КУЌИ, ШУМИ, ГРАДОВИ, СЕЛА...
СЕКОЈА СЛИКА МУ Е ПРЕКРАСНА И ЦЕЛА.
---
ЕК

БИДИ СЛИКАР И ТИ.
НАЦРТЕЈ ШТО САКАШ.


Wednesday, January 25, 2012

ТАТО ДОФАТИ МИ ЈА МЕСЕЧИНАТА

Elisaveta: CEKOR PO CEKOR- SAKAME NASITE DECA...

Elisaveta: CEKOR PO CEKOR- SAKAME NASITE DECA...: http://wwhttp//www.youtube.com/watch?v=eYo67hhcxT0&feature=colikew.youtube.com/watch?v=eYo67hhcxT0&feature=colike

Zlatna djeca: Pjesmice za djecu

Zlatna djeca: Pjesmice za djecu: Draga dječice, donosim vam nekoliko lijepih pjesmica raznih autora, koje sam dodatno ukrasila sličicama i okvirima... S vremenom ću ovdje d...

АКВАРИУМ

АКВАРИУМ

ВО НАШИОТ ДОМ
ИМА УКРАСИ МНОГУ,
НО ОМА УКРАС ЕДЕН,
КОЈ Е МНОГУ ВРЕДЕН.
---
ТОА Е КУЌА МАЛА
ЗА УКРАСНИ РИБИ.
АКВАРИУМ СЕ ВИКА,
ОД УБАВИНА ТОЈ БЛИКА.
---
СО УБАВИНА ГИ ПОЛНИ
НАШИТЕ ОЧИ.
НАШИОТ УБАВ СОН
Е РИБИНИОТ ДОМ.
---
ЕК

НАЦРТАЈ ГО ТВОЕТО ДОМАЖНО ГАЛЕНИЧЕ.
ДАЛИ ТИ ИМАШ  ГАЛЕНИЧЕ?
АКО НЕМАШ, НАБАВИ СИ.

Elisaveta: ЈУЖНО ОВОШЈЕ

Elisaveta: ЈУЖНО ОВОШЈЕ: ЗА ДОБРО ЗДРАВЈЕ Е ПОТРЕБНО И ОВОШЈЕ ЈУЖНО- ПОРТОКАЛИ, МАНДАРИНИ, КОКОСОВИ ОРЕВИ, ФИНИ, ЛИМОНИ И БАНАНИ, АНАНАСИ ЦЕЛ КУП ЗБРАНИ. --- ДОНЕ...

ЈУЖНО ОВОШЈЕ

ЗА ДОБРО ЗДРАВЈЕ Е ПОТРЕБНО
И ОВОШЈЕ ЈУЖНО-
ПОРТОКАЛИ, МАНДАРИНИ,
КОКОСОВИ ОРЕВИ, ФИНИ,
ЛИМОНИ И БАНАНИ,
АНАНАСИ ЦЕЛ КУП ЗБРАНИ.
---
ДОНЕСЕНИ ОД ЈУЖНИОТ ПОЛ
КАДЕ И ЛЕТЕ И ЗИМЕ
СЕКОЈ ОДИ СКОРО ГОЛ.
---
ОВОЖЈЕТО ЈУЖНО
ЗА ЗДРАВЈЕ Е НУЖНО.
СЕ НОСИ ПРЕКУ ВОДИ СИНИ,
ОТИ Е ПОЛНО СО ВИТАМИНИ.
---
ЕК

Tuesday, January 17, 2012

Денес во Чачак е родено виолетово теле! Погледнете:)

Денес во Чачак е родено виолетово теле! Погледнете:): Откако една крава во Чачак го отели долгоочекуваното машко теле, нејзината сопственичка, но и соседите, роднините и познаниците беа помалку шокирани.

Monday, January 16, 2012

Elisaveta: ЗА МЕСЕЦИТЕ

Elisaveta: ЗА МЕСЕЦИТЕ:  ЗА МЕСЕЦИТЕ ----- ЈАНУАРИ НА МРАЗУЛЦИ СВИРИ ФЕВРУАРИ ЗЕМНЕ И СЕ ШИРИ МАРТ ЗЕЛЕНИ ТРЕВКИ БРОИ АПРИЛ СРЕДЕ ПРОЛЕТ СТОИ. --- МАЈ СИ...

ЗА МЕСЕЦИТЕ


ЗА МЕСЕЦИТЕ
-----
ЈАНУАРИ НА МРАЗУЛЦИ СВИРИ
ФЕВРУАРИ ЗЕМНЕ И СЕ ШИРИ
МАРТ ЗЕЛЕНИ ТРЕВКИ БРОИ
АПРИЛ СРЕДЕ ПРОЛЕТ СТОИ.
---
МАЈ СИ НОСИ ФРАК ПО МОДА
ЈУНИ КАКО РАСПУСТ ПЕЕ
ЈУЛИ ЛЕТО ПОКРАЈ ВОДА
АВГУСТ, ЕНЕ, СЕГДЕ ЗРЕЕ!
---
ВО СЕПТЕМВРИ ЗВОНЧЕ ВИКА
ОКТОМВРИ Е ЖОЛТО СТАР
НОЕМВРИ Е ЗИМСКА СЛИКА
А ДЕКЕМВРИ СНЕЖЕН ЦАР!
Н. А.
НАЦРТАЈ ПО НЕШТО ЗА СЕКОЈ МЕСЕЦ!
Е.К.


Sunday, January 15, 2012

КОЛЕДЕ

ЛЕПЧЕ - ПОГАЧА СО ПАРИЧКА
-----
ЕК
Коледеледе,
Паднало греде,
Утепало деде,
Деде се мачи,
Баба го квачи,
... ... ... За четири јајца,
Гускини, паткини, шаткини,
КОЛЕДЕ!!
Денеска е коледе,
Утре е божиќ,
Ќе колеме теле,
Теле вика ЛЕЛЕ!,
Не колете мене,
Ќе ви дадам пита,
Да јадете сите,
КОЛЕДЕЕ!!!

Saturday, January 14, 2012

ФАТИ МИ ЈА ТАТО МЕСЕЧИНАТА

МЕСЕЧИНА НАУТРО


ДОФАТИ МИ ЈА ТАТО МЕСЕЧЕИНАТА
------
ДОФАТИ МИ ЈА ТАТО МЕСЕЧИНАТА
ПОКРАЈ МЕНЕ ДА СВЕТИ,
ДОФАТИ МИ ЈА, ТАТО, МЕСЕЧИНАТА
НЕЛИ В ЧЕРА МИ ВЕТИ.
---
МЕСЕЧИНАТА МОРА ГОРЕ ДА СВЕТИ,
НЕ СМЕЕ ТАА ДА СЕ СИМНУВА,
ТАА МОРА КАЈ ЗВЕЗДИТЕ ДА БИДЕ,
ПАТОТ НА ЗВЕЗДИТЕ ДА ИМ ГО ПОКАЖУВА.
---
ЗВЕЗДИЧКИТЕ КУЌАТА ДА СИ ЈА ЗНААТ
КОГА НА НЕБОТО ЌЕ СЕ НАИГРААТ
И ЗЕМЈАТА МОРА ДА ЈА СВЕТИ.
---
ЗАЈАЧИЊАТА ДА ГИ ВИДИ КОГА ВЕЧЕРААТ,
ЕЖИЊАТА КОГА ПАТУВААТ ,
ГЛУВЦИТЕ ДА ГИ ВИДИ КОГА СЕ КРИЈАТ,
ПТИЦИТЕ ДА МОЖАТ ДА СПИЈАТ.
---
И ТЕБЕ, МОЕ ДЕТЕ,
МЕСЕЧИНАТА ЛЕСЕН СОН ДА ТИ СПЛЕТЕ
ОД СРЕБРЕНИ КОНЦИ-НИТИ,
ПА ДА СОНУВАШ И ТИ.
---
ГРИГОР ВИТЕЗ
ПРЕВОД- ЕК


CEKOR PO CEKOR- SAKAME NASITE DECA...

Friday, January 13, 2012

NAUCETE DA LECITE SINUSI

Naučite da prevenirate i lečite UPALU SINUSA!

S dolaskom zime dolaze i respiratorne infekcije, a jedna od najučestalijih, najneprijatnijih i najneumoljivijih od njih jeste upala sinusa. U želji da ne podlegnete njoj, pripremili smo vam mali priručnik o tome kako se prepoznaje, sprečava i leči sinusitis. Proučite ga i primenite date savete – i sinusne tegobe vam neće pokvariti predstojeći period!
Šta karakteriše sinusitis?
Upala sinusa deluje izuzetno iscrpljujuće. Manifestuje se povišenom telesnom temperaturom, začepljenjem nosa, slivanjem sluzi iz nosa u grlo, oteženim disanjem, osećajem punoće u čelu, nosu i obrazima, oticanjem kapaka, glavoboljom, zujanjem u ušima, bolovima u gornjoj vilici i smanjenjem ili potpunim gubitkom čula mirisa i ukusa.
Kako se on sprečava?
Da biste smanjili rizik od upale sinusa, treba da uzimate tablete vitamina C i D i pijete dosta vode, čajeva i ceđenih sokova. Pomenuti nutrijenti podižu imuno sposobnosti, a strujanje tečnosti kroz organizam sprečava zgrušavanje sekreta u disajnim putevima i nastanak infekcija.  Pored toga treba da ispirate usta i nos rastvorom soli i prokuvane vode, pravilno održavate oralnu higijenu i izbegavate boravak u zagušljivim prostorijama.
A leči?
Ukoliko vas ‘zakači’ sinusitis lezite, utoplite se i uzimajte simptomatske lekove. Ubrizgavajte nazalni sprej u nos, sisajte septolete i po potrebi popijte tabletu paracetamola. Uz to parite lice čajem od bosiljka, nane, majčine dušice ili timijana, u nozdrve utrljavajte ulje od bora i jedite dosta svežeg voća i povrća. Naročito navalite na agrume: limun, limetu, grejpfrut…

Thursday, January 12, 2012

СНЕЖАНА И СЕДУМТЕ ЏУЏИЊА

СНЕЖАНА И СЕДУМТЕ ЏУЏИЊА
-----
СЕ РОДИ ДЕВОЈЧЕ БЕЛО КАКО СНЕГ, РУМЕНО КАКО КРВ, СО ЦРНА КОСА,
КАКО ГОРСКИ ЦВЕТ - НАЈУБАВ ЦВЕТ.
НЕ ПЕТ ГОДИНИ БЕШЕ УБАВА, КАКО СОНЧЕВ ДЕН,
КАКО ЗОРА ЈАСНА - СНЕЖАНА КРАСНА.
МАЌЕА СТРАШНА, СО ЖЕЛБА СТРАСНА, НАРЕДБА ДАВА ЛОВЕЦ ДА СВРШИ
ЗЛОСТОРСТВО ЗЛОБНО - УБИСТВО КОБНО.
В ШУМА ТОЈ НЕ НАПРАВИ ЗЛО, ДАРИ ЖИВОТ НОВ. СНЕЖАНА МИЛА
БЕГА ВО ТОЈ ЧАС - БРЗА БАРА СПАС.
ШТОМ СОНЦЕ ЗАЈДЕ, КУЌИЧКА МАЛА, КАЈ ШТО ЖИВЕАТ ЏУЏИЊА СЕДУМ,
РУДАРИ ВРЕДНИ, СНЕЖАНА НАЈДЕ.
КРАЛИЦА ЗЛОБНА ВИСТИНА БАРА. КОЈ Е НАЈУБАВ ОГЛЕДАЛО МОЕ,
БРГУ ДА КАЖЕШ И ДА НЕ ЛАЖЕШ.
УБАВА НА СВЕТ КРАЛИЦЕ ТИ СИ. КАЈ ЏУЏИЊАТА, ЗАД РИДЧИЊАТА,
СНЕЖАНА МИЛА Е УБАВ ЦВЕТ.
КРАЛИЦАТА ЗЛОБНА СМИСЛИ ИТАР ПЛАН, КАКО ТОРБАРКА ПРОДАВА СВИЛА,
НА ВРАТАТА ЧУКА. - ТУКА СИ МИЛА?!
ЛАГА УСПЕА, СНЕЖАНА КУПИ НАЈУБАВ ПОЈАС, ТОРБАРКА СТЕГНА,
ЗДИВ НА СНЕЖАНА ВЕДНАШ И ЗЕМА.
ЏУЏИЊА СЕДУМ, РУДАРИ ВРЕДНИ И НАЈДОА СПАС, ТУРНАА ПОЈАС
СНЕЖАНА СТАНА, ПОВРАТИ ГЛАС.
КРАЛИЦАТА ГОРДА НОВ ПЛАН СМИСЛИ, ОТРОВЕН ЧЕШЕЛ И СТАВИ В КОСИ.
СНЕЖАНА ПАДНА СНАГА И СКОСИ.
ЏУЏИЊА СЕДУМ, РУДАРИ ВРЕДНИ ПАК НАЈДОА СПАС, ЧЕШЕЛ ОД КОСА
ВЕДНАШ ИЗВАДИЈА, ОБРАЗ И ОЛАДИЈА.
КРАЛИЦАТА ЗЛОБНА НОВ ПЛАН ПАК ПРАВИ, ОТРОВ В ЈАБОЛКО И СТАВИ.
СНЕЖАНА КАСНА, СРЦЕ И ЗГАСНА.
ЏУЏИЊА СЕДУМ, РУДАРИ ВРЕДНИ, НЕ НАЈДОА СПАС, ПЛАЧЕА НА ГЛАС.
ЗА СНЕЖАНА НИВНА ТАГА НЕ СТИВНА.
ВО СТАКЛЕН КОВЧЕГ ЈА ПОЛОЖИЈА, СВЕЖА РУМЕНА. СЕКОЈ ДЕН ПО РЕД
ЈА ЧУВАА ТИЕ. МИСЛАТ ЖИВА Е.
ЕДЕН УБАВ ДЕН, СОНЧЕВ, РАСЦУТЕН, ЏУЏИЊА СЕДУМ ДАРИЈА КОВЧЕГ
 НА КРАЛСКИ СИН УБАВ, МИЛ И ФИН.
МАЛОТО ЏУЏЕ СЕ ЛИЗНА, ПАДНА, ПРИНЦ СИЛНО, ВИКНА, ОД РАДОСТ БЛИКНА,
ОТРОВЕН ЗАЛАК ОД УСТА СЛИЗНА.
СНЕЗАНА СТАНА, ЖИВА И ЗДРАВА, ПРИНЦОТ ЈА ЗЕДЕ ЗА ЖЕНА ПРАВА,
НА СВАДБА В ЦРКВА  КРАЛИЦА ЦРКНА.
ЏУЏИЊА СЕДУМ, РУДАРИ ВРЕДНИ, ИЗНЕНАДЕНИ ОД СЛУЧКА СРЕЌНА
ПЕЈАТ ВО ТОЈ ЧАС НА ЦЕЛИОТ ГЛАС.
-----
Е К
Според бајката - Снезана и седумте џуџиња
од
БРАЌАТА ГРИМ

INKLUZIJA-VIDEA

Kampanja- Inkluzija( FORMI-mnogu interesno)

Wednesday, January 11, 2012

ДОБРОУТРО - ДОБАРДЕН


ДОБРОУТРО - ДОБРОВЕЧЕР

НИЕ УТРОВО ВЕЛИМЕ ДОБРОУТРО!
А, НА ДРУГАТА СТРАНА ОД СВЕТОТ ВЕЛАТ  ДОБРОВЕЧЕР!

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ЗОШТО?


ДЕНОВИ ВО СЕДМИЦА - ГОДИШНИ ВРЕМИЊА - МЕСЕЦИ ВО ГОДИНАТАДЕНОВИ ВО СЕДМИЦА - ГОДИШНИ ВРЕМИЊА - МЕСЕЦИ ВО ГОДИНАТАДЕНОВИ ВО СЕДМИЦА

1. Понеделник- Monday  2. Вторник - Tuesday  3. Среда - Wednesday
4.Четврток - Thursday  5. Петок - Friday  6. Сабота - Saturday  7. Nedela - Sunday

МЕСЕЦИ ВО ГОДИНАТА

Јануари - Фебруари - Март
Април - Мај - Јуни
Јули - Август - Септември
Октомври - Ноември - Декември

Пролер, лето, есен, зима се четири годишни времиња.
Тие се менуваат заради тоа што Земјата се врти околу Сонцето.
Времето почнува да се затоплува во пролет.
Во лето е жешко. Ноќите се куси, а деновите долги. Така има повеќе време са играње.
По летото доаѓа есента. Повторно започнува да студи.
Најстудено годишното време е зимата.
Ноќите се долги,а деновите куси.

РАЗГЛЕДАЈТЕ ГИ СЛИКИТЕ И РАСКАЖЕТЕ НЕШТО ПОВЕЌЕ.

                        

                                                           
                                                                   

           
                            
                                                                          
                                               

                                                                         ЗИМА

ПРОЛЕТ
ЛЕТО
ЕСЕН

ЕСЕН


Srekna nova godina !!!

Sunday, January 8, 2012

ЈАС ИМАМ ПРАВО...


ЈАС ИМАМ ПРАВО ДА ИГРАМ, ДРУГАРУВАМ,
НО ЗА ИГРИТЕ ЗАЕДНИЧКИ ОДЛУКИ ДА НОСИМЕ СО ДРУГАРЧИЊАТА.
---
ЕК


ЈАС ИМАМ ПРАВО...

ИМАМ ПРАВО ДА БИДАМ РАМНОПРАВЕН ПАРТНЕР ВО ИГРАЊЕТО,
 ДА БИДАМ ТОЛЕРАНТЕН И ДА ГО ПРИФАЌАМ МИСЛЕЊЕТО НА ДРУГИТЕ.

ЈАС ИМАМ ПРАВО...


 ДА БИДАМ РАМНОПРАВЕН  ПАРТНЕР
ВО РОДЕНДЕНСКАТА ПРОСЛАВА.


Wednesday, January 4, 2012

ПРОЛЕТ-ЛЕТО-ЕСЕН-ЗИМА

ПРОЛЕТ
ПРОЛЕТ,ЛЕТО,ЕСЕН И ЗИМА СЕ ЧЕТИРИ ГОДИШНИ ВРЕМИЊА.
ТИЕ СЕ МЕНУВААТ ЗОСТО ЗЕМЈАТА СЕ ВРТИ ОКОЛУ СОНЦЕТО.
---
ВО ПРОЛЕТ ВРЕМЕТО ПОЧНУВА ДА СЕ ЗАТОПЛУВА.
ДРВЈАТА ПУПАТ, ЦУТАТ, ПТИЦИТЕ СЕ ВРАЌААТ ОД ТОПЛИОТ ЈУГ...


ЛЕТО
ВО ЛЕТО Е ЖЕСКО, ИМА МНОГУ ОВОЖЈЕ...
ПОЧНУВА ЛЕТНИОТ УЧИЛИШЕН ОДМОР,
СЕ ОДИ НА ПЛАЖА....
НОЌИТЕ СЕ КУСИ,А ДЕНОВИТЕ ДОЛГИ...
ТАКА СЕ ИМА ПОВЕЌЕ ВРЕМЕ ЗА ИГРАЊЕ.... 


ЕСЕН
ПО ЛЕТОТО ДОАЃА ЕСЕНТА.
ПОВТОРНО ЗАСТУДУВА.
ПОЧНУВА УЧИЛИШНАТА ГОДИНА...
ЕСЕНТА Е БОГАТА,ЗЛАТНА,
ПРЕСЕЛНИТЕ ПТИЦИ ЛЕТААТ КОН ЈУГ...


ЗИМА
НАЈСТУДЕНО ГОДИШНО ВРЕМЕ Е ЗИМАТА.
НОЌИТЕ СЕ ДОЛГИ,А ДЕНОВИТЕ КУСИ.
НО, ЗИМАТА СО СНЕГОТ И БЕЛИТЕ СНЕЖНИ СНЕГУЛКИ
НОСИ МНОГУ ИГРИ, РАДОСТИ  ПРОСЛАВИ...
---
ЕК


НЕШТО ЗА ЗЕМЈАТА

ЗА ОНИЕ КОИ САКААТ НЕШТО ПОВЕЌЕ ДА ЗНААТ.
ЗЕМЈАТА ИМА ДВЕ ПОЛУТОПКИ-
СЕВЕРНА ПОЛУТОПКА - СЕВЕРЕН ПОЛ И ТОЈ Е НАЈГОЛЕМ И
ЈУЖНА ПОЛУТОПКА- НАЈДОЛНИОТ ДЕЛ КОЈ ГО ВИКАМЕ ЈУЖЕН ПОЛ.
СРЕДИНАТА НА ЗЕМЈАТА ЈА ВИКАМЕ ЕКВАТОР.

ЗЕМЈАТА ИМА ФОРМА НА ТОПКА,НЕЛИ?
---
ЕК

ЗИМСКИ РАСПУСТ - ЗИМСКИ РАДОСТИ

 ЗИМСКИ РАСПУСТ - ЗИМСКИ РАДОСТИ

Преку зимата планините се покриени со снег.
Времето е многу студено,
но зимските спортови стануваат големо задоволство.
Кабините на жичарите  ги превезуваат скијачите до повисоките места и скијачките домови.
Лифтот со седишта ги носи скијачите до врвовите на скијачките патеки.
Скијачите се спустаат по скијачките патеки.
Лизгање со лизгалки има и по замрзнатите езера или вестацки направените лизгалишта.

РАДОСТА Е ГОЛЕМА!


                                                   
Лизгање има и со санки. Весело е! РАДОСТА Е ГОЛЕМА!

ЗИМАТА Е УБАВА,НИ НОСИ МНОГУ РАДОСТИ!

Децата прават Снешко. Пеат и играат околу него.
РАДОСТА Е ГОЛЕМА!
УШТЕ ШТО САКАШ ТИ ДА ИГРАШ ВО ЗИМА?
ИГРАЈ ИЛИ НАЦРТАЈ ГО ТОА!
---
ЕК