Wednesday, May 31, 2017

KREATIVNI CENTAR - PREDSKOLSKI KATALOG 2017/2018

Predškolski katalog 2017/ 2018  
Upoznajte se s aktuelnom ponudom radnih listova za sve vaspitne grupe. Iz našeg bogatog radnog materijala za pripremnu grupu izdvajamo „Vese...
Read more
Millions discover their favorite reads on issuu every month.
Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.
PUBLISH FOR FREE TODAY
Similar to
Popular now
Advertisement
Just for you

KOLKU E CASOT I DR. SODRZINI

Monday, May 22, 2017

SIMPTOMI NA DIJABETES

Покрај вообичаените симптоми на дијабетес тип 2 кои вклучуваат незаситна жед, честа потреба за мокрење и магла во раце, исто така има и скриени симптоми кои никогаш не би го поврзал со дијабетес. Треба да се внимава на следните 5 симптоми кои може да предизвикаат проблеми со вашиот шеќер во крвта.

Гласно и чести грчењето
Според д-р Осама Хамди од Joslin Дијабетес центар во Бостон, речиси половина од пациентите со тип 2 дијабетес имаат тешкотии во дишењето во текот на спиењето. Значи, да се провери нивото на шеќерот ако 'рчи гласно, додека спиеш. Според една канадска студија, 23% од луѓето кои се соочуваат со спиење тешкотии како што е умерена или блага ноќна апнеа се изложени на ризик од развој на дијабетес во 5 години. Иако оваа врска се уште не е научно докажано, статистиките покажуваат необичен однос. Ова веројатно се должи на хормони на стресот дека нашите тела се ослободи време за спиење кои го зголемуваат нивото на шеќер во крвта.

Невообичаени промени на кожата
промени на кожата се уште еден симптом на зголемување на нивото на шеќер во крвта. Ти дефинитивно треба да се провери вашиот шеќер во крвта ако забележите темни флеки на колена, зглобовите или на задниот дел од вратот. Д-р Sanjiy Шаини, дерматолог Egarwater, Мериленд, објаснува дека овие промени укажуваат на зголемување на нивото на шеќер во крвта, како и генетските или хормонални услови. Тој вели дека темна боја на флеки се должи на меланин кој добива стимулирана од зголемените количини на инсулин. Тој додаде дека овие промени на кожата укажуваат на тоа дека пациентот веќе има дијабетес. Меѓутоа, откако нивото на шеќер во крвта на пациентот се нормализира овие темни дамки на кожата може да се лекува со ласерска терапија или со користење на тематски мрежницата А.

Ниво на тешкотија слух
Во случај да доживеат слухот проблеми, особено губење на слухот, тогаш веројатно ќе треба да се направи тест на шеќер во крвта. Според една студија спроведена од страна на Националниот институт за здравство, губење на слухот исто така може да укажуваат на дијабетес. Експертите објаснуваат бидејќи дијабетес оштетува крвните садови и нервите во внатрешното уво што доведува до губење на слухот. Во случај на зголемување на нивото на шеќер во крвта, пациентот има 30% поголем ризик од соочувате со проблеми со слухот, отколку оние со нормално ниво на шеќерНенадејна подобрување визија
Ако се носат очила целиот свој живот и одеднаш не им се потребни повеќе причината може да биде дијабетес. Д-р Хауард Баум од Универзитетот Вандербилт објаснува дека дијабетес може да предизвика и визија влошување и подобрување. Тој рече: "Некои пациенти ми кажа дека нивната визија е подобрено, кога беа собрани нивната крв шеќери, а потоа откако ќе започне со лекување на нивните дијабетес, тие се потребни очила повторно". Дијабетес влијае на визија преку стимулирање на нивото на течност од телото да се движи повеќе кој исто така може да патуваат во очи со тоа ќе предизвика промени во видот.

постојана чешање
Во случај да доживеат чешање толку многу што не може да го запре гребење себе треба да се консултирате со вашиот лекар, бидејќи тоа може да биде скриена симптом на дијабетес. Дијабетес прави кожата иритирани и суви и тоа исто така го намалува протокот на крв. Според д-р Баум, пациентите ново дијагностициран дијабетес тврдат дека тие имаат искусни чешање на нивните раце, долниот дел на нозете и нозете кој е зошто тој препорачува тестови на шеќер во крвта, ако се појават овие симптоми. Ако не сте во состојба да се ослободат чешање дури и со крем, консултирајте се со вашиот лекар веднаш штом ќе може.
Pokraj voobičaenite simptomi na dijabetes tip 2 koi vklučuvaat nezasitna žed, česta potreba za mokrenje i magla vo race, isto taka ima i skrieni simptomi koi nikogaš ne bi go povrzal so dijabetes. Treba da se vnimava na slednite 5 simptomi koi može da predizvikaat problemi so vašiot šeḱer vo krvta.

Glasno i česti grčenjeto
Spored d-r Osama Hamdi od Joslin Dijabetes centar vo Boston, rečisi polovina od pacientite so tip 2 dijabetes imaat teškotii vo dišenjeto vo tekot na spienjeto. Znači, da se proveri nivoto na šeḱerot ako 'rči glasno, dodeka spieš. Spored edna kanadska studija, 23% od luǵeto koi se soočuvaat so spienje teškotii kako što e umerena ili blaga noḱna apnea se izloženi na rizik od razvoj na dijabetes vo 5 godini. Iako ovaa vrska se ušte ne e naučno dokažano, statistikite pokažuvaat neobičen odnos. Ova verojatno se dolži na hormoni na stresot deka našite tela se oslobodi vreme za spienje koi go zgolemuvaat nivoto na šeḱer vo krvta.

Saturday, May 13, 2017

INSTITUT ZA KOMUNIKACISKI STUDII

Призмата на вредностите и поимите кои се користат во македонските учебници за основното образование не ја развиваат граѓанската перцепција кај децата и не ги подготвуваат за личности кои еден ден треба да градат подобро општество преку граѓанско дејствување. Примери за ова се народната песна „Заплакало е Мариово за Ѓорѓи Сугаре“ во учебникот по македонски јазик за петто одделение и авторската песна „Гоце Делчев“ во списанието „Другарче“, наменето за деца од второ и трето одделение. Имајќи предвид дека учебниците и списанијата се одобрени од Министерството за образование и наука (МОН), се поставува прашањето кое треба да биде местото на граѓанските вредности во критериумите за одобрување на материјалите за учење. Блог на Влатко Секуловски.
Невозможно е да се изгради граѓанско општество доколку учениците од најмала возраст не научат критички да размислуваат за спрегата на моќта и корупцијата, наместо да се наметнуваат…
RESPUBLICA.EDU.MK
Коментари
Paskalina Dzevelekova Gjosevska ...imam nekoe poznavaje za osnovnoto obrazovanie ...se smeni NESHTO , no NISHTO bitno ...ima tolku nebulozni raboti so koi se sretnuvam [ imam uchenici od 2, 3 , 8 odd. ] ...kako vozrasna lichnost nemozham da im pomognam ...kakov Kembrich , kakov Oksford vo nasha Makedonija ...tie se eden svet , nie sosema drug...kuliuri , tradicii koi nemaat nishto zaednichko ,... siroti deca nashi ...
Slobodan Stojcevski ""Во детските учебници отсуствуваат граѓански вредности"-Za graganski vredmostsi sega se tie ssto vo SFRJ decata uste od gradinka gi ucea za: DIKATATURA NA PROLETERIJATOTM I ne govata avangada SKJ ,za LAZNATA kapitalisticka demokratija,za eksploatacija od starana na BURZOAZIJAT .....
Suzana Ilievska-Arsovska Децата треба да се воспитуваат како слободоумни и креативни личности кои во секој момент вредат како вистински потенцијал за подобра иднина а граѓанските вредности се ововремени шаблони на современото живеење кое неминовно ќе мораат да ги научат во жив...Види повеќе
Zuber Asanoski Pogresnoto obrazovanie ne dozvoluva da se izgraduvaat kreativni licnosti. Zosto takvite licnosti ne odgovaraat vo semata na nacionalistite. Pa zatoa i ponataka ce se "hranime" so pogresna-necista nastava. A takvata necista hrana e pricina za mnogu bolesti.
Ковски Навој Зубер, граѓанското опшество како стратегија е извоз на американците кои немаат идентитетска традиција. Пример: во САД сите се американци - а всушност само потиснатите и уништените ’’индијанци’’ се вистински ’’американци’’! Ев...Види повеќе
Ofelija Sendova Само ме интересира од кога љубовта кон татковината е неприфатлива како граѓанска вредност?
Tome Neshkovski Da? I sega sto predlagas , da ucat za balistite kako osloboditeli,da ja izbrishinme istorijata i da izmislime nova vo koja "divo naselje "ke bide "pres konferencija".
Gledam kon idninata i sto ke vidam, gledam kako popoleka ke gi iselat makedobcite od Skopje ako prodolzite vaka.
Citajte si ja i cuvaj te si ja istorijata - taa e majka na site nauki ama i ucitel koj ke te nauci kako da opstanes vo denesno i idno vreme.
Kosta Sapundziev A primer od nekoj evropski ucebnik taka (po)pozitiven da navedese ili samo da se drobelo nesto .. bla,bla,bla?! I sto e nevredno i protiv ,,civilizacijata,, vo pesnata za Sugarev?! Marseljezata ili uste podobro onaa germanskata himna si ja analizral li...Види повеќе
Љупчо Лазов Да, во учебниците храниме многу стереотипи кои постојат или се измислуваат. Под превезот дека постои либерализација во издаваштвото се издават повеке ученбици од еден предмет а наставникот одлучува кој ке го користи. Најчесто е тоа оној кој ке му го ...Види повеќе
Igor Petrovski Бришете ме сто пати пак ќе напишам .
Вашата цел е да воведете ,, СОДОМИСТИЧКО " ОБРАЗОВАНИЕ СО ПРЕВОДОТ НА ПЕДЕРСКАТА КНИГА ОД ПРЕД ШКОЛСКА ВОЗРАСТ ,, ПРИНЦОТ И КРАЛОТ " И СЕКСУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ОСНОВНО И СРЕДНО КАДЕ БИЛО ДОБРО ДА СЕ ЗНАЕ СО ПРОШТЕНИ
...Види повеќе
Ljubica Tomova a so vikte prvo roditelto da se vospitat na kupce so nastavnicte a zgora na se panagon i mon eve za pocetok cas po etika i domakinstvo zacineno so drustveni igri i pred vleguvanje vo skolo OCE NAS pa da vidat site zdrava nacija
Georgina Angelovska Јас нависитна искрено сакам децата да не ни бидат ни близу до некој со "оружје в рака"...Но таа лекција треба да ја научиме прво ние, возрасните, сите, но подеднкаво. Кога сакаме да си дадеме за право многу, дури и безобразно манипулираме со историски...Види повеќе