Wednesday, November 30, 2011

ИГРИ

KОЈ ЌЕ ГО ПОПОЛНИ МЕСТОТО
Децата формираат круг, оставајќи едно место празно. Детето чија страна е празна вели: " Мојата десна страна е празна. Да дојде Дејан, скокајќи, ( лазејќи, куцајќи, вртејќи се и сл.) да го пополни местото". Следното дете чија десна страна е празна, повијува некое друго дете да ја пополни итн.

ЕК

Tuesday, November 29, 2011

РОДИТЕЛСКО КАТЧЕ

КАКО СЕ ЧУВСТВУВА ВАШЕТО ДЕТЕ КОГА:
Го карате без причина;
Не го исполнувате ветуванјето;
Не сакате да си играте со нго;
Го тепате зошто е постаро;
Немате слух за неговите потреби;
Различно реагирате во исти ситуации;
Го плашите со Баба Рога за да ве слуша;
Го подмитувате за да не ви досадува;
Му се смеете за несакани грески;
Го тепате ако падне на улица;
Го гасните телевизорот,кога му е најинтересно.
Велите:  Ти си уште мал-а


Elisaveta: ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА

Elisaveta: ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА: Секогаш е на исто место нашиот роден крај, на нашата планета, планетата Земја-убавиот крај. Со грижа да ја негуваме, чистота сегде да сееме...

ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА

Секогаш е на исто место
нашиот роден крај,
на нашата планета,
планетата Земја-убавиот крај.

Со грижа да ја негуваме,
чистота сегде да сееме,
здрава храна да јадеме,
бистра вода да пиеме.

Нашата планета Земја
од загодување да ја чуваме,
сите будно да внимаваме.
Само така здрави ќе бидеме.

САМО ТАКА СРЕЌНИ ЌЕ БИДЕМЕ!

ЕК

Saturday, November 26, 2011

Elisaveta: ДЕТСКО КАТЧЕ - ГРАДИНКЕ МОЈАГРАДИНКЕ МОЈА

ГРАДИНКЕ МОЈА,
САКАНО КАТЧЕ МОЕ,
ВО ТВОИТЕ ПРЕГРАТКИ
ЈАС СУМ ДЕТЕ ТВОЕ.
---
МЕ ВОДАТ ВО ТЕБЕ
ТАТО И МАМА,
ДА ПРАВАМ МНОГУ НЕШТА.
ДОМА ДА НЕ СЕДАМ САМА.
---
СО КАЈА И МАЈА
НЕЈЧЕСТО ИГРАМ,
ИАКО МНОГУ ДРУГАРЧИЊА
ВО ТЕБЕ ИМАМ.
---
ВО ТЕБЕ УБАВО МИ Е,
ИСКРЕНО ДРУГАРУВАМ,
СЕКОЈ ДЕН ПЕЈАМ, СЕ СМЕЈМ,
И ВО СОН ТЕ ПОБАРУВАМ.
---
ЕК

DETSKO KATCE

Thursday, November 24, 2011

НА ЗЕМЈАТА ЖИВЕАТ ЧЕТИРИ СЕСТРИЧКИ СО РАЗНОБОЈНИ КОСИЧКИ

СЕСТРИЧКА СО ЗЕЛЕНА КОСИЧКА-
ТАА ПРВАТА СЕСТРИЧКА.
ЛУЃЕТО СЕАТ,ПОЛИВААТ,
ПУПКИ ОЧИ ОТВОРААТ.   ( ПРОЛЕТ)

РАЗНОБОЈНА КОСИЧКА-
ЗАТОПЛЕНА СЕСТРИЧКА.
 СЕ ГРИЖИСЕ ДА РАСНЕ,
СЕ ДА СЕ ЗЕЛЕНЕЕ.            (ЛЕТО)

ЗЛАТНА КОСИЧКА-
ПЛОДНА СЕСТРИЧКА.
СИТЕ БЕРАТ,КОСАТ,
СЕ ВО АМБАР НОСАТ.    (ЕСЕН)

ЧЕТВРТА СЕСТРИЧКА-
БЕЛОСНЕЖНА СЕСТРИЧКА,
СЕ ПОКРИВА СО БЕЛО,
НИВИ И ПОЛЕ ЦЕЛО.  (ЗИМА)

РАЗЛИЧНИ СЕСТРИЧКИ,
НО СЕКОЈА ЛЈУБОВ СЕЕ.
ЕКWednesday, November 23, 2011

НАСАДИ ДРВО

Дрвото е повесело кога на него има птици.
Ливадата е пошарана кога на неа има разнобојни цвеќиња.
Небото е посветло кога на него е сонцето.
Детето е посреќно кога има другар.
НАСАДИ ДРВО!
Дарувај ја природата, негувај ја и чувај ја,
и таа тебе ќе те чува и дари, со своите убавини ќе те гали.
НСАДИ ДРВО,
дрвото е благородно, ќе те награди, било тебе, било братот твој.
НАСАДИ ДРВО !
ТВОЈАТА ИДНИНА ДА СТАНЕ БИДНИНА.
ЕК

Saturday, November 19, 2011

ГОДИШНИ ВРЕМИЊА


ПО БУЈНА ПРОЛЕТ,
СО ЦВЕЌИЊА МИЛНИ,
НАСТАПУВА ЛЕТО
СО ЖЕШТИНИ СИЛНИ.

ЛЕТНО СОНЦЕ
КОЖА ПЕЧЕ.
САМО РЕКАТА ДУША ЛАДИ
ДУРИ ТАКА МИРНА ТЕЧЕ.

ПО ЖЕШКОТО ЛЕТО
И КАПЕЊЕТО,ДЕТЕ,
ЕСЕНТА ЌЕ ДОЈДЕ
УБАВИЦАТА,ЖОЛТА,ЕТЕ.

А ПОТОА,А ПОТОА,
ЕВЕ ТИ ЗИМА.
НАСЕКАДЕ СНЕГ,
КУПИШТЕ ЌЕ ИМА.

ВЕРВЕРИЧКА

ВЕРВЕРИЧКА МНОГУ ВРЕДНА
ОРЕВИ,ЛЕШНИЦИ ЗБИРА
ЗА ВО СТИДЕНА ЗИМА
ДА СЕ СЛАДИ,ДА ГИ ИМА.

НИТУ ЗА ВОДА
НЕМА ДА БИДЕ СТРАДНА,
НИТУ ЗА ХРАНА,
НЕМА ДА БИДЕ ГЛАДНА.

Wednesday, November 16, 2011

ЗА ПИСМОТО НА НИКОЛА!

ЗДРАВО НИКОЛА!
Јас и ти редовно се дружиме!
Е, да знаеш тоа е прекрасно!
Прекрасно е да се дружиш со твоите другарчиња,
со книги, сликовници, списанија.
Тие се добри другари.
Радосен сум за сестрати-бебето
и посакувам голема да расте и да биде среќна.
Но и ти покрај неа.Сигурно ќе ја сакаш,ќе ја чуваш
и ќе и помагаш да порасне.
Немој да заборавиш дека и ти си бил колку неа-
и тебе некој ти помагал.Ти си умно дете.
Те сака МЕСЕЧКО - твоето омилено детско списание!

Tuesday, November 15, 2011

SAMATA ZBORUVA

STO DA NAPISAM-
STO DA PRASUVAM!
STO GLEDAS NA SLIKATA?
KOGA LISJATA ZOLTEAT?
NEMA DA PRASUVAM...
FOTOGRAFIJATA" ZBORUVA"

ZNAE DA "ZBORUVA"

Sto e potrebno da postiram?
Da razmislam...
Toa treba da e korisno!
Fotografija ce postiram-
samata ce "zboruva".