Friday, December 30, 2011

ДОЈДЕ НОВА ГОДИНА


ЕЈ...
НОВАТА
ГОДИНА....
ДОЈДЕ............
ДОЈДЕ ДОЈДЕ, ДОЈДЕ...
ЕТЕ, СИТЕ СЕ РАДУВААТ.
НАЈМНОГУ СЕ РАДУВААТ ДЕЦАТА.
СЕ РАДУВААТ И ШУМСКИТЕ ЖИВОТНИ.
ВЕСЕЛО Е И ИНТЕРЕСНО НАСЕКАДЕ
СЕ СЛУША МУЗИКА И ПЕСНИ.
СЕ ПРИПРЕМААТ СИТЕ
ДА ЈА ДОЧЕКААТ
РАДОСНИ,
ВЕСЕЛИ,
СРЕЦНИ.
.--
---
---
----
----
-----
--------
ЕКЈАНУАРИ


ЈАНУАРИ МЕСЕЦ ПРВ,
КИТНА ЕЛКА, СНЕЖЕН ВРВ.
СТУДЕН ВЕТЕР НАДВОР КОСИ,
СНЕЖНА ИГРА ТОЈ НИ НОСИ.
---
ЈАНУАРИ, ЈАНУАРИ,
КОГА ШТИПНЕ, КОГА ЦАРИ,
ЌЕ ПОСЕЕ СНЕГ ЗА ДЕЦА
ЌЕ ЗАКОВЕ МРАЗ ЗА СТАРИ.
---
НИЗ ИГРАТА, СРЕДЕ ЗГОДИ
НЕКОЈ СНЕШКО ЌЕ СЕ РОДИ,
КАКО ЧУВАР СРЕДЕ ПОЛЕ
ЌЕ СТРАЗАРИ СЕ ДО ПРОЛЕТ.
---
НА


DA SLUSNEME I VIDIME...

SNEGULJCICA I SEDAM PATULJAKA

NOVOGODISNI SNAGULCICI

Elisaveta: НОВОГОДИШЕН ДЕТСКИ ТАНЦ

НОВОГОДИШЕН ДЕТСКИ ТАНЦ

КАДЕ ОДИ СТАРАТА ГОДИНА

Elisaveta: ДЕТСКО КАТЧЕ - БИСЕРЧИЊА

Elisaveta: ДЕТСКО КАТЧЕ - БИСЕРЧИЊА:  БИСРЕЧИЊА - ДОСЕТКИ --- ШТО И РЕКЛО КУЧЕТО НА МАЧКАТА КОГА ТАА ГО ИЗГРЕБАЛА? - НИШТО... КУЧИНЈАТА НЕ ЗНААТ ДА ЗБОРУВААТ. --- ЗОШТ...

ДЕТСКО КАТЧЕ - БИСЕРЧИЊА


БИСРЕЧИЊА - ДОСЕТКИ
---
ШТО И РЕКЛО КУЧЕТО НА МАЧКАТА КОГА ТАА ГО ИЗГРЕБАЛА?
- НИШТО... КУЧИНЈАТА НЕ ЗНААТ ДА ЗБОРУВААТ.
---
ЗОШТО ПТИЦИТЕ ВО ЕСЕН ЛЕТААТ НА ЈУГ?
- ЗАТОА ШТО ИМ Е ДАЛЕКУ ДА ПЕШАЧАТ.
---
КАКО НАЈЛЕСНО ЌЕ ЈА ФАТИШ ВЕРВЕРИЦАТА?
АКО СЕ КАЧИШ НА ДРВО И СЕ ПРЕПРАВАШ ДЕКА СИ ЛЕШНИК.
---
ЕЖОТ ОДЕЛ НИЗ ПУСТИНА. НАИШОЛ НА КАКТУС И ЦЕЛИОТ ВОЗБУДЕН РЕКОЛ-
- АХ, ГОСПОДИНЕ, КОЛКУ НЕЖНА КОЖА ИМАТЕ!
---
ЕК


Elisaveta: ДЕДО МРАЗ, СНЕГ, ЗИМА, ЕЛКА-НОВОГОДИШНИ ГАТАНКИ

Elisaveta: ДЕДО МРАЗ, СНЕГ, ЗИМА ЕЛКА-НОВОГОДИШНИ ГАТАНКИ: НОВОГОДИШНИ ГАТАНКИ --- СЕКОЈА НОВА ГОДИНА ИДАМ КАЈ ВАС, НОСАМ МНОГУ СРЕЌА И ПОДАРОЦИ ЦЕЛА ВРЕЌА. КОЈ СУМ ЈАС? --- ШТОМ ЌЕ ПАДН...

ДЕДО МРАЗ, СНЕГ, ЗИМА ЕЛКА-НОВОГОДИШНИ ГАТАНКИ

НОВОГОДИШНИ ГАТАНКИ
---

СЕКОЈА НОВА ГОДИНА
ИДАМ КАЈ ВАС,
НОСАМ МНОГУ СРЕЌА
И ПОДАРОЦИ ЦЕЛА ВРЕЌА.

КОЈ СУМ ЈАС?
---
ШТОМ ЌЕ ПАДНЕ
НА ЛИЗГАЊЕ ВЕ ВИКА,
БРАШНО НЕ Е,
А БЕЛ ТОЈ Е.

ШТО Е ТОА?
---
СНЕГ ИМА
РАДОСТ БЛИКА,
ДЕЦАТА НА САНКАЊЕ
ТАА ГИ ВИКА.

ШТО Е ТОА?
---
СЕКОГАШ Е ЗЕЛЕНА,
БИЛО ЛЕТО ИЛИ ЗИМА,
ЗА НОВА ГОДИНА УКРАСЕНА
ВО СЕКОЈ ДОМ ЈА ИМА.

ШТО Е ТОА/
---
ЕК

БУ ХЕНРИ ДАВИД

ШТО ЌЕ ЧУЕМЕ?

ЗА НАЈМАЛИТЕ-ЗА НАШИТЕ НАЈМИЛИ,НАЈСАКАНИ,НАЈ,НАЈ...

Thursday, December 29, 2011

Elisaveta: ДЕДО МРАЗ ТАНЦУВА

ДЕДО МРАЗ ТАНЦУВА

ТОШЕ ПРОЕСКИ НА ЗЛАТНО СЛАВЕЈЧЕ 1992 ГОД.

                                               НАШИОТ ТОШЕ-НАШИОТ АНГЕЛ

VLASKA MUZIKA

DEDO MRAZ - PAK KAJ VAS

                                          MILI MOI DECA,
                                          VASIOT DEDO MRAZ
                                          VO NOVOGODISNATA NOC
                                          CE VE CUVA VAS.
                                         

ЗИМСКА ПЕСНА

ЗИМСКА ПЕСНА

ЗИМА, ЗИМА, НЕКА Е
АКО Е ЗИМА, НЕ Е ЛАВ,
НЕ СЕ ПЛАШИ КОЈ Е ЗДРАВ.
---
А ШТО МИ МОЖЕ ЗИМАТА МЕНЕ,
ШТО МИ МОЖЕ, СТРАШНО НЕ Е?
НОСОТ НЕКА МИ ПОЦРВЕНЕЕ,
СЕКОЈ НАКА МИ СЕ СМЕЕ.
---
Според Ј. Ј. Змај
---
НАЦРТАЈ КАКО ЈА ЗАМИСЛУВАШ ЗИМАТА.

ДЕКЕМВРИ

ДЕКЕМВРИ

СНЕГУЛКИ СЕ РОНАТ, РОНАТ,
КАКО БЕЛИ ЈАТА ЗВОНАТ,
ПО РАЦЕТЕ ЧИЧКО МРАЗКО
ЌЕ ТЕ ШТИПНЕ, ЌЕ ТЕ КЛУКНЕ,
НА ПРОЗОРЕЦ ВРАПЧЕ ГЛАДНО
СО КЛУНЧЕ ЌЕ ТЕ ЧУКНЕ.
---
СТОПЛИ СЕ И ДОБРО СПИЈ
ПОД ПЕРНИЦА СНИШТА КРИЈ
ДУРИ ЛЕГНЕШ, ДУРИ МИГНЕШ
НОВА ГОДИНА ЌЕ СТИГНЕ,
ПА ЌЕ КЛИКНЕ ТВОЈОТ ГЛАС-
ПОГОЛЕМ СУМ СЕГА ЈАС!
---
Н.А.- Е.К.

Wednesday, December 28, 2011

ГАТАНКИ - ДОПОЛНУВАЛКА

ГАТАНКИ

ЈАС СУМ СТАР ДОБАР ДЕДО
СО МУСТАЌИ,БРАДА И БЕЛИ КОСИ.
СЕКОЈА НОВА ГОДИНА
ПОДАРОЦИ ШТО ВИ НОСИ.
ИДАМ ОД ДАЛЕЧНА ЗЕМЈА- ЛАПОНИЈА
ВО ВАШАТА ТАТКОВИНА-МАКЕДОНИЈА.
---
КОЈ СУМ ЈАС?

ЈАС СУМ СТАР ДЕДО
ТИ ОСТАВАМ ЧОКОЛАДИ И БОНБОНИ
СЕКОЈА НОВА ГОДИНА
КРАЈ ЕЛКАТА СО ЛАМПИОНИ.
---
КАКО СЕ ВИКАМ ЈАС?

ДОПОЛНУВАЛКА
---
ЈАС СУМ СТАР ДЕДО
СО МУСТАЌИ И БЕЛИ КОСИ,
СЕКОЈА НОВА ГОДИНА
ИДАМ КАЈ ВАС
И СЕ ВИКАМ....  ....
---
ЕК

Elisaveta: ДЕДО МРАЗ

Elisaveta: ДЕДО МРАЗ: ДЕДО МРАЗ МИЛИ МОИ ДЕЦА ВО ГРАДОВИ И СЕЛА БИЛО КАДЕ ДА СТЕ НИЗ ЗЕМЈАВА ЦЕЛА ВЕ БАРАМ, БАРАМ ДАРОВИ ДА ВИ ДАВАМ. --- ЕВЕ, ДЕЦА , ...

Elisaveta: ДЕДО МРАЗ

Elisaveta: ДЕДО МРАЗ: ДЕДО МРАЗ МИЛИ МОИ ДЕЦА ВО ГРАДОВИ И СЕЛА БИЛО КАДЕ ДА СТЕ НИЗ ЗЕМЈАВА ЦЕЛА ВЕ БАРАМ, БАРАМ ДАРОВИ ДА ВИ ДАВАМ. --- ЕВЕ, ДЕЦА , ...

ДЕДО МРАЗ

ДЕДО МРАЗ

МИЛИ МОИ ДЕЦА
ВО ГРАДОВИ И СЕЛА
БИЛО КАДЕ ДА СТЕ
НИЗ ЗЕМЈАВА ЦЕЛА
ВЕ БАРАМ, БАРАМ
ДАРОВИ ДА ВИ ДАВАМ.
---
ЕВЕ, ДЕЦА , ДЕНЕС ЈАС,
ВАШИОТ ДЕДО МРАЗ,
ДОЈДОВ ПАК КАЈ ВАС,
НОВА ГОДИНА ДА ВИ ЧЕСТИТАМ,
ЗДРАВИ,ВЕСЕЛИ ДА ВЕ ВИДАМ,
ТАКА И ЈАС СРЕЌЕМ ЌЕ БИДАМ.
---
ЕК

Sunday, December 25, 2011

Elisaveta: ДЕТСКО КАТЧЕ - ВРАПЧЊА


Elisaveta: ДЕТСКО КАТЧЕ - ВРАПЧЊА: ВРАПЧИЊА НА ПРОЗОРЦИ ЧУКААТ, СО ГЛАСЧИЊА ЗВОНКИ ВО ЗИМА БАРААТ ОД ДЕЦАТА РОНКИ. --- А, МАЛИТЕ ДЕЧИЊА ОД ЛЕБТ ШТО ЈАДАТ НА ГЛАДНИТ...

ДЕТСКО КАТЧЕ - ВРАПЧЊА

ВРАПЧИЊА
НА ПРОЗОРЦИ ЧУКААТ,
СО ГЛАСЧИЊА ЗВОНКИ
ВО ЗИМА БАРААТ
ОД ДЕЦАТА РОНКИ.
---
А, МАЛИТЕ ДЕЧИЊА
ОД ЛЕБТ ШТО ЈАДАТ
НА ГЛАДНИТЕ ВРАПЧИЊА
РОНКИ ИМ ДАВААТ.
---
ВРАПЧИЊАТА ЛЕТААТ,
ТИВКО ЏИВКААТ,
РОНЧИЊА ЈАДАТ,
ВОДИЧКА СИ ПИЈАТ.

ЕК

ДЕТСКО КАTЧЕ --- ВРАПЧИЊА

ВРАПЧИЊА

НА ПРОЗОРЦИ ЧУКААТ,
СО ГЛАСЧИЊА SВОНКИ
ВО ЗИМА БАРААТ
ОД ДЕЦА РОНКИ.
---
А, МАЛИТЕ ДЕЧИЊА
ОД ЛЕБОТ ШТО ЈАДАТ
НА ГЛАДНИТЕ ВРАПЧИЊА
РОНКИ ИМ ДАВААТ.
---
ВРАПЧИЊА ЛЕТААТ,
ТИВКО ЏИВКААТ,
РОНЧИЊА ЈАДАТ,
ВОДИЧКА СИ ПИВКААТ.
---
ЕК

Friday, December 23, 2011

ИГРА И УЧЕНЊЕ СО НОВА ТЕХНОЛОГИЈА

ДЕЦАТА ОД ГРАДИНКАТА ВО ВЕЛЕС

ПОГЛЕДНЕТЕ ГИ ДЕЦАТА СО КАКОВ ИНТЕРЕС ЈА СЛЕДАТ АКТИВНОСТА!

ЗАРЕМ НЕ Е ОВА ТЕХНОЛОШКА ИДНИНА И ПОБРЗ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН НАПРЕДОК!

СЕКАКО ДА, ДА ,ДА!

БРАВО ЗА ВРАБОТЕНИТЕ И ДЕЦАТА!

ЕК

Thursday, December 22, 2011

ГАТАНКА ТИ РЕШИ - НЕМОЈ ДА ЗГРЕШИШ

ЕЛКИТЕ СЕ БЕЛИ,
АМА,ГРАНКИТЕ НЕ ГИ СВИЛ,
ШТО Е ТОА НА НИВ ШТО ГРАНКИТЕ ГИ СКРИЛ?


ПОКРИЛ ПОТОК,
РЕКА И БАРА,
БРАТ МИ ПО НЕА ЈА ВОЗИ
НАШАТА МАЛА ДАДА.
ШТО Е ТОА?


ДОЛГОБРАТ СЕД ДЕДО
НОСИ ПОЛНА ТОРБА
НЕСТО БЛАГИ,
СИТЕ ДЕЦА НЕМУ МУ СЕ ДРАГИ.
КОЈ Е ТОЈ?

(СНЕГ)
(МРАЗ)
(ДЕДО МРАЗ)

ЕК

НОВОГОДИШНИ ЖЕЛБИ

ДЕДО МРАЗ ГИ ЗАПИШУВА НОВОГОДИШНИТЕ ЖЕЛБИ НА СИТЕ НАС-

ВО НОВАТА ГОДИНА САКАМ
МНОГУ ДА СЕ ВЕСЕЛАМ.
---
ДА ИМАМ КРИЛА И ДА ЛЕТАМ,
КАДЕ ШТО САКАМ ТАМУ ДА СЛЕТАМ.
---
САКАМ ЕДНА ДАДА И ЕДЕН БАТО
И ДА МЕ САКА ТАТО.
---
СОНЦЕТО ДА БИДЕ ПОГОЛЕМО ВЕЌЕ
И ДА БАРАМ ШАРЕНО ЦВЕЌЕ.
---
БАБА И ДЕДО ДА ЈА ВОДАТ ЗА РАКА
ВНУКАТА ШТО ГИ САКА.
---
САКАМ КУКЛА ПО ИМЕ ЦЕЦА
И ДА СЕ ДРУЖАМ ЦО МНОГУ ДЕЦА.
---
ЈАС ПОСАКАВ СЕ И СЕШТО,
А МОЖЕБИ САКАМ И УШТЕ НЕШТО.
---
ЈАС ГИ КАЖАВ ЖЕЛБИТЕ МОИ,
А ТИ КАЖИ ГИ СИТЕ ТВОИ.
ИЛИ МОЖЕБИ САКАШ ДА ГИ НАЦРТАШ?
---
НАЦРТАЈ ЈА ТВОЈАТА НОВИГОДИШНА ЖЕЛБА
И ИСПРАТИ МИ ЈА,
ВИ ВЕЛИ ВАШИОТ ДЕДО МРАЗ
СЕУШТЕ ИМА ВРЕМЕ,
ЌЕ ДОЈДАМ ВО ПРАВ ЧАС!

---
ЕК

Wednesday, December 21, 2011

КОИ СЕ ТВОИТЕ ЖЕЛБИ

Секој од нас има желби, нив секогаш првин ги замислуваме. Кои се твоите зелби?
Можеби една од нив е да ја честиташ Нова година, Божик, празникот на мама, тато,баба...
Како ги убедувас родителите да ти ги исполнат желбите?

Нацртај ги своите желби во облачиња!
И оние коишто најмногу ги сакаш, ако се до тебе, секако, бакни ги!

ЗОШТО СЕ БАКНУВАМЕ?
Не знаеме кој го измислил бакнежот.
Веријатно, од секогаш постои.
Кога некого бакнуваме - јасно е, го сакаме, мил ни е, близок ни е.
Бакнежот е најтоплиот израз на љубовта.
Мајката безброј пати го бакнува своето дете, а и тоас неа.
Кога двајца се сакаат, се бакнуваат.
Мама и тато се бакнуваат.Се бакнуваме кога се состануваме и кога се разделуваме.
Се бакнуваме кога сакаме да ја поделиме радоста со некого, но и кога се разделуваме.

Дали ти синоќа бакна некого за добра ноќ?
ЕК

Tuesday, December 20, 2011

Elisaveta: КОИ ЖИВОТНИ ЈА ПРЕСПИВААТ ЗИМАТА

Elisaveta: КОИ ЖИВОТНИ ЈА ПРЕСПИВААТ ЗИМАТА: КОИ ЖИВОТНИ ЈА ПРЕСПИВААТ ЗИМАТА Верверицата се повлекува во својата дупод ,но се буди почесто од мечката.Често под снегот бара ореви шт...

КОИ ЖИВОТНИ ЈА ПРЕСПИВААТ ЗИМАТА

КОИ ЖИВОТНИ ЈА ПРЕСПИВААТ ЗИМАТА
Верверицата се повлекува во својата дупод ,но се буди почесто од мечката.Често под снегот бара ореви штоостанале од есента,

И хрчакот не ја преспива целата зима...но не излегува од својата дупка во која има доволно собрано храна и не се пласи од глад.

Мечката е несто друго-најголем дел од времето го поминува во својата пештера,но често излегува надвор да вдиши чист воздух.

Зелената жаба спие под вода. Притоа се држи за некое гранче.Се
разбира... многу од нив мируваат кога е ладно..., сепак може да се кажее дека ежот е вистински зимски спанко! Штом Штом залади тој наоѓа за себе дупка под земја и се вовлекува во неа.

А, јазовецот...е, него ни снегот ни мразот не го задржуваат во дупката.

АЈ, СЕГА, ПОГОДИ КОЈ Е НАЈГОЛЕМИОТ СПАНКО?

ЕК    

Monday, December 19, 2011

ГАТАНКИ ЗА ЗИМАНОВОГОДИ[НО-БОЖИЌНА ФОТОГРАФИЈА

ГАТАНКИ

НИЗ УЛИЦИ,ГОРИ,НИВИ,
ТОЈ ВИЕ,
СЕКОЈ ГРБ МУ ВРТИ
И ОД НЕГО СЕ КРИЕ.

КОЈ ЛЕТЕ БЕЗ КРИЛЈА?

КОГА Е НА ЗЕМЈА
Е ВО РЕКА,ЕЗЕРО,ВИР,
КОГА Е НА НЕБО
Е ВО СИН ТЕМЕН ОБЛАК.
БИЛО СИТНИ, БИЛО КРУПНИ,
КАПКИ КАПАТ,
КАП,КАП ПРАВИ ТОЈ
КАЗИ, ДЕТЕ, КОЈ?

КОГА Е ТЕМНО
ТАА ИЗЛЕГУВА,
СОНЧЕВИТЕ ЗРАЦИ ГИ ПОЗАЈМУВА
НА ЗЕМЈАТА И ГИ ПОДАРУВА.

СНЕЖНИ КАПКИ,
БЕЛИЧКИ,ФИНИ,
ВО ВОЗДУХ ТАНЦУВААТ
КАКО МАЛИ БАЛЕРИНИ

ОДГОВОР

ВЕТЕР
ДОЖД
МЕСЕЧИНА
СНЕГУЛКИ.


 

ПЕСНА ЗА ДЕДО МРАЗПЕСНА ЗА ДЕДО МРАЗ

Зима,зима, дојде,
таа со себе носи
многу игри снежни
иако студот коси.

Птиците што останаа
во родниот крај,
не се плашат од студ,
чекаат да дојде мај.

Секоја зима
во нашиот крај,
Нова година,
дете, иде знај.

Да ве бакне
да ве види
ако сте скарани
да ве смири.

Преку ридови, планини,
добриот Дедо Мраз,
многу брза тој,
да дојде и кас нас.

На секоја врата
чука Дедо Мраз,
ја честита Новата година,
подароци носи за секој од нас.

Во секоја куќа
секој се смее,
елката се реди
песна се пее-
-Елко,елко,
порасни уште две-три педи,
за да може Дедо Мраз
дарови да реди.

Од далечни земји
иде Нова година кај нас,
со санка по снежниот пат
заедно со Дедо Мраз.

Во градинка-училиште брзаат
таа и Дедо Мраз
децата кај што викаат
сите во еден глас-
-Дојди, дојди Дедо Мраз
побргу кај нас.

Дарови дели Дедо Мраз
на сите деца в час,
песна се пее со силен глас,
вечно да зивее Дедо Мраз.

Подарок ос Дедо Мраз
-куклата Рушка
девојчето,со раце
цврсто ја гушка.

Така тој по ред
на секое детевели-
Дете мое, мило,
еве ти ја играчката
шти си ја снило.

Дедо Мраз на тато му подари
кошула и фен,
на мама мамичка шапка,
и најубав парфем.

Во двор човекот од снег
моли со тивок глас-
Те молам подрок и за мене,
па за сите да со Дедо Мраз.

Облак голем му дари,
саканиот Дедо Мраз,
чадор да му биде,
за да не се стопи в час.

Радост на сите нас
ни донесе Дедо Мраз,
и со едн цвет
мир и среќа испраќа
на целиот свет.
ЕКChatVibes Social Video Chat

ChatVibes Social Video Chat: Adding easy to use video chat to your Facebook experience

Elisaveta: ПЕСНА ЗА ДЕДО МРАЗ И НОВА ГОДИНА

                                        ПЕСНА ЗА ДЕДО МРАЗ И НОВА ГОДИНА

ПЕСНА ЗА ДЕДО МРАЗ И НОВА ГОДИНАПЕСНА ЗА ДЕДО МРАЗ
 

Sunday, December 18, 2011


радост носи,

З И М А

Зима,зима,
снеже има,
радост носи,
студот коси.

Зима,зима,
ветер има,
не е шега,
студот стега!

Зима,зима,
снегулки има,
снегулки фини,
мали балерини.ЕК

радост носи,

Detskicvet-najubavcvet: ПРАВАТА НА ДЕЦАТА

Detskicvet-najubavcvet: ПРАВАТА НА ДЕЦАТА: Децата имаат право да јадат, да пијат, да играат, да спијат, да бидат сакани, негувани, воспитувани и од сите почитувани. Децата има...

НОВОГОДИШНА РАДОСТ
НОВОГОДИШНА РАДОСТ

Елката е секогаш зелена
било лето или зима,
за Нова година
в секој дом ја има.

Нова година иде,
весело ќе биде,
усни ќе се смеЈат,
песни ќе се пејат.

Дојди Дедо Мраз,
бргу в овој час,
донеси многу сраќа
и подароци цела вреќа.
ЕК
    
    ДЕДО МРАЗ ДОАДГА...
 Се шетав низ шумата полна со елки и слушнав како некој ми вели: " Мрдни ги нозете, побрзај, свеќичките веќе горат! ".
Сите се возбудени, и стари и млади. Јас доадѓам зошто е Нова година.Моето патување наскоро ќе заврши. Ја носам вреќата со себе. Во неа носам чоколада, бонбони,зошто децата многу ги сакаат, нели?
Примете сите топол поздрав од мене. Пробајте од моите слатки дарови. Кога сјајот од свеќичките на елката ќе свети дома кај вас, секако ќе добиете нешто убаво, а потоа слатко спијте!Оваа новогодишна ноќ јас ќе ве чувам.
Деца... доаѓа Дедо Мраз со својата вреќа! Што има во вреќата? Чоколада, бонбони, играчки, балони и многу слатки за умни деца.А, за непослусните? Овој пат и тие ќе добијат, Дедо Мраз е добар дедо, а догодина? Не знам,ќе видиме!
Деца... замислете си, го видов, доаѓаше од шумата полна со елки, капата му беше со снег,а носот црвен. Рацете го болеа зошто носеше вреќа која беше многу тешка. Сакате да знаете што имаше внатре?
Е, мои мили деца, мои сезнајковци, мислите дека вреќата е отворена? Врзана е до горе. Но, внатре има сигурно убави нешта. Мириса на чоколада, бонбони и слатки.
Децата му се заблагодарија на Дедо Мраз и му ја запееја омилената песна: " Елко, елко порасни уште две-три педи за да мозе Дедо Мраз дарови да реди..."
Запејте и вие сега и радувајте се. До година пак ќе ни дојде нашиот мил Дедо Мраз.
ЕК

Elisaveta: НОВОГОДИШНА ЕЛКА

Elisaveta: НОВОГОДИШНА ЕЛКА: НОВОГОДИШНА ЕЛКА УКРАСЕНА ЕЛКА СО ШАРЕНИ ЛАМПИОНИ, СО СЛАТКИ БОВБОНИ, СО ЗВОНЧИЊА ШТО ЗВОНАТ, НОСИ ВЕСЕЛ ГЛАС- ДОАЃА ДЕДО МРАЗ...

НОВОГОДИШНА ЕЛКА
НОВОГОДИШНА ЕЛКА
УКРАСЕНА ЕЛКА
СО ШАРЕНИ ЛАМПИОНИ,
СО СЛАТКИ БОВБОНИ,
СО ЗВОНЧИЊА ШТО ЗВОНАТ,
НОСИ ВЕСЕЛ ГЛАС-
ДОАЃА ДЕДО МРАЗ
СО ГОЛЕМА ВРЕЌА,
ПОДАРОЦИ ЗА СИТЕ
И МНОГУ,МНОГУ СРЕЌА!
ЕК

Detskicvet-najubavcvet: ПРАВАТА НА ДЕЦАТА

Detskicvet-najubavcvet: ПРАВАТА НА ДЕЦАТА: Децата имаат право да јадат, да пијат, да играат, да спијат, да бидат сакани, негувани, воспитувани и од сите почитувани. Децата има...

Friday, December 16, 2011

Multi-media blogging - How can I get more storage for my images?

Multi-media blogging - How can I get more storage for my images?

Ј А С Д О А Ѓ А М О Д Л А П О Н И Ј А В О М А К Е Д О Н И Ј А

Од далечна земја, од шумата полна со елки, доаѓам јас, вашиот Дедо Мраз. Насекаде е украсено. На елките видов светлост од свеќи, а горе на небото бели звездички со сини очички.
Се шетав низ шумата полна со елки и слушнав како некој ми вели- Мрдни ги нозете, побрзај, свеќичките горат!
Знам, сите се возбудени, и стари и млади. Јас доадѓам зошто е Нова година. Моето патување наскоро ќе заврши.
Јас носам  многу подароци, за сите деца во град и во село. Носам чоколада, бонбони, играчки, балони, зошто децата многу ги сакаат. Дали носам нешто за непослушните деца? Мислам дека такви нема!
Стигнав на време. Примете сите топол поздрав од мене. Пробајте од моите слатки дарови.Кога сјајот од свеќичките на елката ќе свети дома кај вас секако ќе добиете нешто убаво, а потоа деца мои слатко спијте! Оваа новогодишна ноќ јас ќе ве чувам.
Надвор е многу студено - вели Новак, сигурно некој од далеку доадѓа. Се слушаат стапки!.
Тап, тап, тап, тап.
Еве го Дедо Мраз со својата вреќа. Што има во вреќата? Чоколада, бонбони, играчки, балони и многу слатки за умни деца. А за непослушните? Овој пат сигурно и тие ќе добијат, а догодина? Не се знае!
Новак им вели на децата- Замислете си, го видов, доаѓаше од шумата полна со елки, капата му беше со снег, а носот црвен. Рацете го болеа зошто носеше вреќа која беше многу тешка. Сакате да знаете што имаше внатре?
СЕ зачу глас - Аааа, вели Дедо Мраз вие мои умни сезнајковци мислите дека вреќата е отворена? Врзана е до горе. Но, внатре има сигурно убави нешта. Мириса на чоколада, бонбони и слатки.
Саканиот Дедо Мраз ги подели подароците, а децата околу елката весело пееја.
О, елко, о, елко, колку се зелени твоите иглести лисја.Ти си зелена не само во лето, туку и во зима кога паѓа снег.
О, елко, о, елко, многу ми се допадѓаш. Секоја Нова година повторно не радуваш.
О,елко, о, елко, многу ни се допаќаш.

Wednesday, December 7, 2011

Sunday, December 4, 2011

ВО ЗИМА СНЕГ ИМА

ЗИМА

ЗИМА,ЗИМА,
В НЕА СТУД ИМА,
СНЕЖНИ ВИУЛИЦИ
И РАДОСТИ ПО УЛИЦИ,

ДРВЕНАТА САНКА
ЈА ВОЗИ АНКА,
ОД РАДОСТИ БЛИКА,
НА САНКАЊА СИТЕ ГИ ВИКА.
ЕК

ЗДРАВА ХРАНА СО ВИТАМИНИ

ВИТАМИНИ
За појадок,ручек,вечера,              Јадам овошје и зеленчук,
три пати на ден,                             витамини примам,
здрава храна јадам,                        само треба добар                     
здрав сум како дрен.                      апетит да имам.
здрав сум како дрен.                      ЕК

ЗДРАВА ХРАНА - ОВОШЈЕ

ОВОШЈЕ

Грозје,дуња,слива,
круша,кајсија,праска,
јаболка или оскоруша дива,
било лето ,или зима,
на маса од нив по нешто
секогаш треба да има.

Цречи црвени, жолти,бели,
сочни,слатки,само зрели,
за нив секој има добар збор,
пожелни се во секој двор
и јагоди исто така
да касне секој сака!
ЕК

Elisaveta: ZDRAVJE

Elisaveta: ZDRAVJE: MOJA RADOST

ЗДРАВА ХРАНА-ЗЕЛЕНЧУК


О,РУК О,РУК
Орук,орук,
со баба и дедо
секој ден
корнам зеленчук.

Ми вели баба,
ми вели дедо:
ако јадеш грав,
ќе бидеш здрав.

Било морков,зелка...
треба да сакаш,
само да е зеленчук
и да го делкаш.

Нема да бидеш болен,
тоа е добар знак:
тогаш стануваш
силе и јак.
EK

Thursday, December 1, 2011

НОВОГОДИШНА РАДОСТ

ЕЛКАТА Е СЕКОГАШ ЗЕЛЕНА
БИЛО ЛЕТО ИЛИ ЗИМА,
ЗА НОВА ГОДИНА
В СЕКОЈ ДОМ ЈА ИМА.

НОВА ГОДИНА ИДЕ,
ВЕСЕЛО ЌЕ БИДЕ,
УСНИ ЌЕ СЕ СМЕАТ,
ПЕСНИ ЌЕ СЕ ПЕАТ.

ДОЈДИ ДЕДО МРАЗ,
БРГУ В ОВОЈ ЧАС,
ДОНЕСИ РАДОСТ,СРЕЌА,
И ПОДАРОЦИ ЦЕЛА ВРЕЌА.

ЕК

Wednesday, November 30, 2011

ИГРИ

KОЈ ЌЕ ГО ПОПОЛНИ МЕСТОТО
Децата формираат круг, оставајќи едно место празно. Детето чија страна е празна вели: " Мојата десна страна е празна. Да дојде Дејан, скокајќи, ( лазејќи, куцајќи, вртејќи се и сл.) да го пополни местото". Следното дете чија десна страна е празна, повијува некое друго дете да ја пополни итн.

ЕК

Tuesday, November 29, 2011

РОДИТЕЛСКО КАТЧЕ

КАКО СЕ ЧУВСТВУВА ВАШЕТО ДЕТЕ КОГА:
Го карате без причина;
Не го исполнувате ветуванјето;
Не сакате да си играте со нго;
Го тепате зошто е постаро;
Немате слух за неговите потреби;
Различно реагирате во исти ситуации;
Го плашите со Баба Рога за да ве слуша;
Го подмитувате за да не ви досадува;
Му се смеете за несакани грески;
Го тепате ако падне на улица;
Го гасните телевизорот,кога му е најинтересно.
Велите:  Ти си уште мал-а


Elisaveta: ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА

Elisaveta: ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА: Секогаш е на исто место нашиот роден крај, на нашата планета, планетата Земја-убавиот крај. Со грижа да ја негуваме, чистота сегде да сееме...

ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА

Секогаш е на исто место
нашиот роден крај,
на нашата планета,
планетата Земја-убавиот крај.

Со грижа да ја негуваме,
чистота сегде да сееме,
здрава храна да јадеме,
бистра вода да пиеме.

Нашата планета Земја
од загодување да ја чуваме,
сите будно да внимаваме.
Само така здрави ќе бидеме.

САМО ТАКА СРЕЌНИ ЌЕ БИДЕМЕ!

ЕК

Saturday, November 26, 2011

Elisaveta: ДЕТСКО КАТЧЕ - ГРАДИНКЕ МОЈАГРАДИНКЕ МОЈА

ГРАДИНКЕ МОЈА,
САКАНО КАТЧЕ МОЕ,
ВО ТВОИТЕ ПРЕГРАТКИ
ЈАС СУМ ДЕТЕ ТВОЕ.
---
МЕ ВОДАТ ВО ТЕБЕ
ТАТО И МАМА,
ДА ПРАВАМ МНОГУ НЕШТА.
ДОМА ДА НЕ СЕДАМ САМА.
---
СО КАЈА И МАЈА
НЕЈЧЕСТО ИГРАМ,
ИАКО МНОГУ ДРУГАРЧИЊА
ВО ТЕБЕ ИМАМ.
---
ВО ТЕБЕ УБАВО МИ Е,
ИСКРЕНО ДРУГАРУВАМ,
СЕКОЈ ДЕН ПЕЈАМ, СЕ СМЕЈМ,
И ВО СОН ТЕ ПОБАРУВАМ.
---
ЕК

DETSKO KATCE

Thursday, November 24, 2011

НА ЗЕМЈАТА ЖИВЕАТ ЧЕТИРИ СЕСТРИЧКИ СО РАЗНОБОЈНИ КОСИЧКИ

СЕСТРИЧКА СО ЗЕЛЕНА КОСИЧКА-
ТАА ПРВАТА СЕСТРИЧКА.
ЛУЃЕТО СЕАТ,ПОЛИВААТ,
ПУПКИ ОЧИ ОТВОРААТ.   ( ПРОЛЕТ)

РАЗНОБОЈНА КОСИЧКА-
ЗАТОПЛЕНА СЕСТРИЧКА.
 СЕ ГРИЖИСЕ ДА РАСНЕ,
СЕ ДА СЕ ЗЕЛЕНЕЕ.            (ЛЕТО)

ЗЛАТНА КОСИЧКА-
ПЛОДНА СЕСТРИЧКА.
СИТЕ БЕРАТ,КОСАТ,
СЕ ВО АМБАР НОСАТ.    (ЕСЕН)

ЧЕТВРТА СЕСТРИЧКА-
БЕЛОСНЕЖНА СЕСТРИЧКА,
СЕ ПОКРИВА СО БЕЛО,
НИВИ И ПОЛЕ ЦЕЛО.  (ЗИМА)

РАЗЛИЧНИ СЕСТРИЧКИ,
НО СЕКОЈА ЛЈУБОВ СЕЕ.
ЕКWednesday, November 23, 2011

НАСАДИ ДРВО

Дрвото е повесело кога на него има птици.
Ливадата е пошарана кога на неа има разнобојни цвеќиња.
Небото е посветло кога на него е сонцето.
Детето е посреќно кога има другар.
НАСАДИ ДРВО!
Дарувај ја природата, негувај ја и чувај ја,
и таа тебе ќе те чува и дари, со своите убавини ќе те гали.
НСАДИ ДРВО,
дрвото е благородно, ќе те награди, било тебе, било братот твој.
НАСАДИ ДРВО !
ТВОЈАТА ИДНИНА ДА СТАНЕ БИДНИНА.
ЕК

Saturday, November 19, 2011

ГОДИШНИ ВРЕМИЊА


ПО БУЈНА ПРОЛЕТ,
СО ЦВЕЌИЊА МИЛНИ,
НАСТАПУВА ЛЕТО
СО ЖЕШТИНИ СИЛНИ.

ЛЕТНО СОНЦЕ
КОЖА ПЕЧЕ.
САМО РЕКАТА ДУША ЛАДИ
ДУРИ ТАКА МИРНА ТЕЧЕ.

ПО ЖЕШКОТО ЛЕТО
И КАПЕЊЕТО,ДЕТЕ,
ЕСЕНТА ЌЕ ДОЈДЕ
УБАВИЦАТА,ЖОЛТА,ЕТЕ.

А ПОТОА,А ПОТОА,
ЕВЕ ТИ ЗИМА.
НАСЕКАДЕ СНЕГ,
КУПИШТЕ ЌЕ ИМА.

ВЕРВЕРИЧКА

ВЕРВЕРИЧКА МНОГУ ВРЕДНА
ОРЕВИ,ЛЕШНИЦИ ЗБИРА
ЗА ВО СТИДЕНА ЗИМА
ДА СЕ СЛАДИ,ДА ГИ ИМА.

НИТУ ЗА ВОДА
НЕМА ДА БИДЕ СТРАДНА,
НИТУ ЗА ХРАНА,
НЕМА ДА БИДЕ ГЛАДНА.

Wednesday, November 16, 2011

ЗА ПИСМОТО НА НИКОЛА!

ЗДРАВО НИКОЛА!
Јас и ти редовно се дружиме!
Е, да знаеш тоа е прекрасно!
Прекрасно е да се дружиш со твоите другарчиња,
со книги, сликовници, списанија.
Тие се добри другари.
Радосен сум за сестрати-бебето
и посакувам голема да расте и да биде среќна.
Но и ти покрај неа.Сигурно ќе ја сакаш,ќе ја чуваш
и ќе и помагаш да порасне.
Немој да заборавиш дека и ти си бил колку неа-
и тебе некој ти помагал.Ти си умно дете.
Те сака МЕСЕЧКО - твоето омилено детско списание!

Tuesday, November 15, 2011

SAMATA ZBORUVA

STO DA NAPISAM-
STO DA PRASUVAM!
STO GLEDAS NA SLIKATA?
KOGA LISJATA ZOLTEAT?
NEMA DA PRASUVAM...
FOTOGRAFIJATA" ZBORUVA"

ZNAE DA "ZBORUVA"

Sto e potrebno da postiram?
Da razmislam...
Toa treba da e korisno!
Fotografija ce postiram-
samata ce "zboruva".