Friday, September 28, 2012

ZNACI DA STE RAZMAZILI DETE


Znaci da ste razmazili dete i šta da preduzmete
Објављено: 27.09.2012
Period od prvog do trećeg rođendana je vreme brzog razvoja mozga, učenja veština i nošenja s emocijama, zato je neophodno da ga pravilno iskoristite.
Znaci da ste razmazili dete i šta da preduzmete
Zbog toga deci u tom dobu treba puno ljubavi, saosećanja i razumevanja, tvrdi psihoterapeut, majka i autorka brojnih tekstova na temu roditeljstva Heder Turdžon. Ujedno napominje da to nije vreme u kom dete treba raspustiti, već mu treba omogućiti određena očekivanja i pravila. U protivnom će, slikovito opisuje, vaspitanje deteta biti poput vožnje gradom koji nema semafora ni saobraćajnih znakova – nesiguran.
“Razmaženo derište” je sintagma koja je s vremenom promenila značenje. Nekada su psiholozi savetovali roditeljima da ne ljube i ne grle decu te da ih nikada ne drže u krilu kako ih ne bi razmazili. Danas znamo da su odgovaranje na detetove zahteve, razumevanje i toplina od ključne važnosti za vaspitanje. Nema ograničenja za ljubav, poljupce i zagrljaje. Ali u celu sliku treba uključiti pametno vaspitanje i ono što psiholozi zovu strukturom (sistem pravila, rutina, disciplina).
ZNACI DA DETETU NEDOSTAJE STRUKTURA
Dete je anksiozno i izuzetno emotivno. Život bez pravila za dete znači unutrašnji haos. Iako ovi znaci mogu uveliko da zavise od temperamenta deteta, mogu biti i signali da mu nedostaju očekivanja i doslednost. Ako deca umesto roditelja kontrolišu situaciju, postaju nervozna i nametljiva.
Bespomoćni ste, nemoćni ili besni. Svaki roditelj ponekad oseti ovo stanje. Ali ako se svakodnevno osećate bespomoćno pred hirovima vašeg deteta, ako ste umorni od njegovih iracionalnih zahteva bez kojih odbija da učini stvari koje njegovi vršnjaci bez problema rade, vreme je za pojačanu strukturu. Još jednom, svaki roditelj će se ponekad sresti s ovom situacijom, ali ako se radi o neprekidnom obrascu, dete vas može dovesti u stanje bespomoćnosti i besa.
Neuredno spavanje. Navike spavanja su poput barometra koji vam pokazuje šta se događalo preko dana. Ako se dete često budi, ide u krevet vrlo kasno i previše spava preko dana, možda je vreme da razmislite o zaoštravanju rutine i kućnog reda. I danju, i noću.
Ne možete da podnesete da vam je dete uznemireno. "Ponekad mi se srce slama kada vidim svoje dete razočarano, frustrirano ili tužno", kaže Turdžon. "Ponekad mu svim svojim bićem želim da pomognem, bez obzira o čemu se radi". Ali deca moraju da nauče da se nose i s manje prijatnim osećanjima. Ako ste postavili neko ograničenja, a vaše dete je reagovalo s burom negativnih emocija, možete li to da podnesete?
ŠTA MOŽETE DA URADITE?
Promenite način razmišljanja. Mislite li da je vaše dete obasuto brojnim igračkama ili nagradama kojima održavate prihvatljivo ponašanje? Stvari su zabavne, ali neće učiniti puno za razvoj detetovog samopouzdanja ili društvenih veština. Možda je skupa igračka zabavna neko vreme, ali slaganje pazli s mamom na podu, čitanje knjiga i crtanje vrede puno više. Nametnite ove aktivnosti, dete će vas pratiti.
Saosećajte. Dok pokušavate da zavedete red u vaspitanju deteta, ne zaboravite ovaj važan korak. Čak i dok bespomoćno plače zato što ne želite da mu kupite popularnu igračku ili ga odvajate od prijatelja s kojima se igrao, uvažite detetova osećanja. "Znam da je teško što se rastajete. Super si se zabavljao.“ Dete će tako osetiti da ste emocionalno povezani i lakše će prihvatiti nametnutu situaciju. ***Gde se krije tajna sreće vašeg deteta?
Budite jasni, izrazite stvarnost. Jasno kažite kako danas nije dan za kupovinu, već dan za razgledanje. Ne objašnjavajte, ne raspravljajte i ne pregovarajte. Ako dete poželi da mu kupite neku stvar, možete mu predložiti da je stavite na spisak stvari koje ćete razmotriti kada dođe dan za kupovinu. Ako istovremeno saosećate i postavljate pravila, bukvalno preslažete detetov mozak i pomažete mu u povezivanju centra za emocije i centra za razumno rasuđivanje. Time stvarate odlične osnove za samokontrolu u odraslom dobu.
Ne obećavajte ono što ne možete da ispunite. To će samo izazvati haos u detetovoj glavi. Ako ste detetu zapretili da ćete napustiti igralište, povuče li drugo dete još jednom za kosu, morate ispuniti tu pretnju. Dakle, pre nego što postavite uslov, zapitajte se možete li da ga ispunite, piše Roditeljski info.
Razgovarajte pre i posle. Budite spremni unapred kako biste se uspešno nosili s detetovim zahtevima. Pre nego što uđete u prodavnicu, objasnite mu zašto tamo idete. Ako je mališan nesrećan zbog postavljenih pravila, njegovim razočaranjem se bavite kada dođete kući. Što više razgovarate o onome što mu se događa, dete će bolje razumeti svoja osećanja, ali i postavljena pravila i strukturu.
Izvor: zena.blic
Podeli
Drugima se dopalo i:
Povezani tekstovi
Vitamini za pravilan razvoj
Postoje znaci koji mogu da nagoveste koji vitamini nedostaju vašem detetu.
Šta kada dete doživi jaku alergijsku reakciju?
Znaci preosetljivosti su jak bol i otok ili kratak dah i otežano disanje.
Sigurni znaci da rastu zubići
Postoje mnogi znaci koji najavljuju skoro izbijanje bebinih zubića.
Saznajte koji su znaci niskog samopoštovanja kod dece
Jedan od najvažnijih roditeljskih zadataka je da izgrade samopoštovanje kod svog deteta.
Pričajte o internetu sa mališanima
Ako zaista želite da budete sigurni u to šta vaš mališan radi na računaru, sledite sledeća uputstva. Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica, posetite stranicu www.kliknibezbedno.rs, gde možete da saznate sve o bezbednom korišćenju interneta.
Pročitajte svoje lice
Znaci na vašem licu koje primećujete dok se gledate u ogledalu mogli bi da vas upozore na poremećaje u organizmu.
Zaštitite jelku od znatiželjne dece
Povrede i uništavanje ukrasa mogu se izbeći ako preduzmete nekoliko mera predostrožnosti Namestite jelku tako da dete sa svih strana može da joj priđe i dobro osmotri dekoraciju koja mu se čini zanimljivom.
Kako protiv morske bolesti kod dece?
Da li vaše dete teško podnosi dužu vožnju u automobilu i već posle prevaljenih nekoliko kilometara oseća mučninu, pa i povraća?
Naučite dete šta znači „ne“
Ponekad mališani znaju da budu veoma uporni u svojoj nameri da dobiju ono što žele. Kada nešto traže, većina roditelja im da zeleno svetlo jer ne žele da ispadnu loši u očima deteta.
Suri Kruz najuticajnije dete na planeti
Ćerka Kejti Holms i Toma Kruza Suri zauzela je prvo mesto na listi 20 najuticanije dece poznatih ličnosti.


No comments:

Post a Comment