Polazak u školu početak je novog razdoblja u životu svakog, pa tako i vašeg djeteta. Pritom je prvi dan škole vjerojatno najstresniji dan, kako školarcu, tako i nama roditeljima. Praznici su gotovi i nakon tjedana bezbrižne igre opet su na redu školski zadaci, učenje, pisanje domaćih zadaća i obaveze.
Da, uskoro počinje nova školska godina i povratak u realnost. Kao majka djevojčice koja kreće u peti razred, i sama se suočavam s vlastitim strahovima i pitam se da li možda malo pretjerujem. Zaboravljam pritom da sam i sama jednom bila dijete čiji su se roditelji susreli s istim problemom.
No, čini mi se da smo mi tada vrlo vješto i bez ikakvih stresova zajedno krenuli u borbu s izazovima koje donosi škola i adolescencija. No, danas su vremena drugačija. Svijetom hodaju neki “novi klinci” s drugim navikama, željama i strahovima.
I prirodno je da mi roditelji brinemo kako će se dijete uklopiti u novu sredinu te hoće li biti spremno za zadatke koji ga čekaju.
Neki su prvi dan nove školske godine jedva dočekali da se ponovo druže sa svojim školskim prijateljima, pričaju im kako su proveli ljetne praznike, pohvale se novom torbom, cool tenisicama ili mobitelom. Za njih početak školske godine ne predstavlja stres, već samo sreću i zadovoljstvo.
Dok druge i sama pomisao na početak nastave asocira na probleme, prestanak bezbrižnosti i opuštenosti. Njima početak škole uistinu predstavlja veliki stres. Da to ne bi bilo tako, jako je važno da roditelji opušteno razgovaraju s djetetom i pokušaju mu naglasiti sve pozitivne strane početka nove školske godine i nastave.
A neke od njih su: samostalnost, stjecanje novih iskustava i prijatelja te više znanja i uspjeha. Pritom treba naglasiti kako će dijete, suočavajući se s vlastitim strahovima i izazovima, postati samostalnije i odgovornije, a tada će i škola za njega biti mjesto gdje koje će ići s osmjehom na licu.
Napravite za njega malo iznenađenje i ove godine mu dopustite da samo izabere nove bilježnice, pernicu, olovke i ono što će obući za prvi dan nastave. Prisjetite se naglas svojih pozitivnih iskustava iz školskih dana s novom razrednicom, učiteljima i profesorima te na taj način svom školarcu znatno smanjite napetost i stres.
I na kraju, preostaje mi samo da svim roditeljima i njihovoj djeci zaželim sretan i uspješan početak nove školske godine, puno pohvala, odličnih ocjena i veselja.