Sunday, September 9, 2012

ПРВИОТ УЧИЛИШЕН ДЕН- НЕКОЛКУ ТРИКОВИ...


Prvi školski dan
Објављено: 03.09.2012
Nekoliko trikova koje roditelji mogu da primene da bi i sebi i detetu olakšali prilagođavanje školskim obavezama.
Prvi školski dan
OSTALO je sasvim malo vremena do polaska u školu.
Roditelji čije će dete ove godine krenuti u prvi razred sigurno su najzabrinutiji oko toga kako će se ono privići na važnu životnu promenu, ali jednako su pod stresom i mame i tate koji su to prebrodili prošlog ili pretprošlog septembra, jer svaki novi povratak u školu, posle letnje pauze, nova je briga.
Zbog toga psiholozi Ketrin Gibson i Hejli Kuper predlažu nekoliko trikova koje roditelji mogu da primene da bi i sebi i detetu olakšali prilagođavanje školskim obavezama.
Roditelji nikako ne bi trebalo da pred decom pokazuju da su zabrinuti kako će se dete snaći u školi. U suprotnom, dete će osetiti njihovu nervozu, pa će se i samo uznemiriti. Umesto toga, mame i tate školaraca trebalo bi da šire pozitivnu energiju i da se trude da deci taj događaj prikažu kao radostan.
Ne govorite detetu da će vam nedostajati kada bude bilo u školi. Već ima dovoljno svojih briga i strepnji, pa bi bilo previše da se još brine i zbog osećanja roditelja.
Ako se dete druži sa nekim iz razreda, pre nego što počne nova školska godina dogovorite se da njegova drugarica ili drug dođu kod vas da se malo druže.
Na taj način, kada se budu prvog dana našli u učionici, imaće više tema za razgovor i biće im lakše.
Da biste dete podsetili na dnevnu rutinu koja ga očekuje, pre početka nastave prošetajte se sa njim do škole i malo zadržite u školskom dvorištu.
Radost će mu pričiniti i zajednička kupovina školskog pribora. Kupite detetu svesku sa omiljenim školskim likom, obradujte ga novom pernicom...
Tako će se osećati prijatno zbog povratka u školsku klupu.
Ako primetite da je dete uprkos svemu ovome veoma uznemireno i da strahuje od povratka u školu, ne ustručavajte se da potražite stručnu pomoć. Ponekad drugi ljudi lakše vide problem.

1 comment: