Thursday, September 20, 2012

MOJA BEBA

Trenutni odeljak: Moja beba » Vaspitanje

2010-11-09. Pomozite detetu da stekne prijatelje
Pomozite detetu da stekne prijateljeDrugovi i drugarice su veoma bitan segment u detetovom odrastanju i zdravlju. Druženje sa prijateljima pomaže da deca nauče o odnosima sa drugim ljudima, kompromisu, socijalnim normama, donošenju odluka i još puno toga. Ako ima prijatelje oko sebe, detetu će se podići samopouzdanje, imaće motivaciju da učestvuje u školskim i vanškolskim aktivnostima, razviće veći osećaj za svoje talente, veštine i ličnost. Iako druženje donosi samo korist, nije svakom detetu lako sklopiti prijateljstvo. Ukoliko Vaše dete ima taj problem, moći ćete da mu pomognete tako što ćete razgovarati o prijateljstvima, prepoznati prepreke u izgradnji istih, diskutovati o potencijalnim drugarima i nameštati socijalne situacije.
Razgovor o prijateljstvima
Pomozite detetu da stekne prijateljeNa ovaj način najbolje pokazujete detetu da su prijateljstva jako bitna u životu. Možete mu reći kako je lepo imati drugove i drugarice, a onda dajte sopstvene primere i kako su Vam prijatelji važni. Govorite mu i o onim prijateljstvima koja su nestala i kako nikada niste želeli da dođe do toga. Pitajte dete za njegove prijatelje i da li misli da su mu oni bitni u životu. Ako ih nema, pričajte o tome šta očekuje od druženja i kako mu drugovi mogu obogatiti život.
Prepoznavanje prepreka u izgradnji prijateljstva
Ako dete želi da ima više prijatelja, pitajte ga zbog čega misli da sada to nije slučaj. Možda će Vam saznanje slomiti srce, ali morate da otkrijete šta je po sredi. Postoji mnogo razloga među kojima su fizičke, mentalne i emocionalne razlike, stidljivost, različiti načini života ili različita interesovanja, ali takođe razlog može biti što dete ne interesuju druga deca i više voli da je samo. Ukoliko je to slučaj, pitajte ga zašto voli samoću i predočite mu dobre strane prijateljstva. Zajedno smislite ideju kojom ćete prevazići prepreke i budite tu da priskočite u pomoć ako je potrebno.
Razgovarajte o potencijalnim drugovima
Kada dete shvati da je bitno imati drugove, nađete način da prevaziđete prepreke, porazgovarajte o tome kako ih steći. Pričajte o deci koju Vaše dete poznaje, koju bi volelo da poznaje i o onoj koja bi bila odlični prijatelji. Neka Vam kaže šta mu se sviđa kod te dece, ali ne prihvatajte odgovore kao što su „Popularan/a je“ ili „Mnogo se lepo oblači.“ Ovo iskoristite kao priliku da ustanovite šta je bitno kod prijateljstva i kakvi kavliteti se traže kod novog prijatelja. Ako naiđete na ćutanje, pitajte ga koja deca imaju slična interesovanja i smisao za humor kako bi se razgovor nastavio.
Namestite socijalne situacije
Nameštanje ovakvih situacija roditeljima se može činiti kao hodanje po tankoj žici. S jedna strane želite da postoje situacije gde će dete upoznavati nove drugare, a s druge strane ne želite da ga pritiskate ili stavite u nezavidan položaj kada može biti nepripremljeno, osećati se nelagodno ili osramoćeno. Dva laka načina su da dopustite detetu da učestvuje u aktivnostima koje ga zanimaju (klubovi, sportski timovi, sekcije...) ili da pozovete drugu decu kod sebe. Razmislite i o mogućnosti da pozovete roditelje te dece kao i njihovu braću i sestre kako bi susret više ličio na porodično okupljanje i samim tim Vaše dete ne bi bilo pod pritiskom. Najbitnije je da pozovete decu za koju je Vaše dete izrazilo interesovanje, a ne po svom izboru ne konsultujući se sa njim.
Pomoć detetu pri sklapanju prijateljstava zahteva dosta truda i napora, ali će se isplatiti kada počne da uživa u blagodetima druženja.




Trenutni odeljak: Moja beba » Vaspitanje




POGLEDAJTE JOS:


2011-01-17.  | 

Naučite dete samokontroli

Naučite dete samokontroliKada dete počne da se ponaša van sebe u punom marketu, ili za vreme porodičnog prazničnog okupljanja, pa i kod kuće dok ste sami, to zna biti zaista frustrirajuće. Ali, roditelji mogu decu naučiti samokontroli i načinu da odgovore situaciji, a da se ne vode čistim impulsima.
Učenje samokontole je jedan od najbitnijih procesa u detinjstvu jer je to jedna od najbitnijih veština kasnije u životu.


2011-06-22.  | 

Naučite dete da se lepo ponaša za stolom

Naučite dete da se lepo ponaša za stolomDovoljno je teško spremiti obrok na vreme, okupiti sve članove porodice za istim stolom bez da razmišljate o manirima. U stvari, mnogo puta će Vam predstavljati dodatnu brigu jer, na kraju krajeva, dete jede kod kuće tako da maniri i nisu mnogo bitni.
Ali, dete neće uvek jesti kod kuće! Uskoro će jesti u školi, poželećete da porodično odete u restoran na ručak ili ćete otići na odmor koji podrazumeva da ćete skoro uvek jesti napolju. Podsticanje lepih manira za stolom sada, će smanjiti tenziju i prepiranje kasnije.


2010-11-01.  | 

Deca i njihovi agresivni nastupi

Deca i njihovi agresivni nastupiDeca počinju da pokazuju agresiju oko drugog rodjendana. Ispadi su najčešći u ovom uzrastu jer deca ne samo da su svesna da su nezavisna već mogu sama da hodaju gde god hoće i pričaju šta god hoće. Iako još uvek istražuju svet oko sebe, postaju svesna da mogu kontrolisati svoje okruženje i često se koriste agresivnim nastupima ukoliko im se uskrati ova kontrola. Deca se tako ponašaju kada su van sebe, frustrirana i željna pažnje. Umesto da svoja osećanja iskazuju rečima, ona šutiraju, udaraju, ujedaju, vrište i bacaju stvari kako bi ostale obavestila o svojim osećanjima.


2012-07-26.  | 

Tako neće moći

Tako neće moćiKada Vaše dete postane nepodnošljivo da li osećate da nemate kontrolu nad njim? Osećaj bespomoćnosti se može uvući pod kožu čak i najpredanijim roditeljima. 
Uobičajena reakcija roditelja čije dete je napravilo neku histeričnu scenu je brzo vraćanje u normalu. Ipak ukoliko se detetu ne skrene pažnja da se takvo ponašanje neće tolerisati nesumnjivo će se slične scene ponoviti.


2010-11-08.  | 

Rivalstvo među blizancima

Rivalstvo među blizancimaIako je poznato da su blizanci jako vezani, može se desiti da postoji veliki rivalitet među njima.
Čini Vam se da je svaki udisaj borba za vazduh. Svaka izgovorena reč je povod za prepiranje. Svađaju se oko svega i svačega. Svađaju se oko toga ko će ući sa koje strane auta i ko će zatvoriti vrata. Čak se ujutru prepiru i oko toga ko treba da isključi alarm na satu.

Ako Vam je ova priča poznata onda morate razmisliti o tome da ih razdvojite kad pođu u predškolsko ili obdanište. Ali, problem je što i ako to uradite, oni čim stignu kući nastavljaju sa prepirkama. Pokušavaju da nadjačaju ovog drugog dok prepričavaju dogodovštine iz školice.


   

Obuca Pavle - Kvalitetna obuca za Vase malisane

Cilibarske ogrlice za bebe

Naslovi.net

TV Program

     
 
Copyright © www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS

No comments:

Post a Comment