Friday, March 16, 2012

GOLEMI CVETOVI OD RAZLICNA HARTIJA- KROKOTAK


ФИНА МОТОРИКА Работна тетрадка
Работни книги КРОКОТАК
Интернет магазин - материали за детско творчество
Търсенето е само за статиите, публикувани в КРОКОТАК. За търсене из документите за принтиране -използвайте стария КРОКОТАК.
Много картинки и идеи за динозаври и дракони
Направи си сам ходещо човече
Работна тетрадка КРОКОТАК 5-7 ФИНА МОТОРИКА
Работна книга КРОКОТАК 5-7
Работна книга КРОКОТАК 3-5

Големи цветя от различни видове хартии

Това са нашите големи цветя от хартия. Единият букет направихме за училище, а другият е за Елена, която днес има рожден ден.
“Честит рожден ден, ЕЛЕНА!”
За всяко едно цвете сме използвали различна по вид хартия: тишу, тънка и дебела креп хартия.

1. Цвете от тишу или тънка креп хартия.

Разликата между двете е в дебелината, но крайния ефект е почти еднакъв.
Използваме няколко цвята тишу хартия или тънка креп хартия, метални нишки  и мъниста за тичинки.
Нагъваме на хармоника всичките листове по тясната им страна. За цвете с диаметър около 30 см, сме срязали стандартните листове  (56-70 см) на две. Трябват между 8 и 10 листа за всяко цвете.
За да станат по красиви краищата, с ножица ги изрязваме.
Започваме  внимателно да повдигаме всеки лист към средата. Първо от едната страна, после от другата.
Това е готовото цвете отпред и отзад. Сега остава само да се постави дръжката.
За нея са необходими 2-3 листа зелена тишу хартия, която се затяга с метален шнур или метални нишка, за да стане твърда и здрава.
Още цветя направени по този начин.

2. Цвете от разтегателна креп хартия.

Вземаме едно парче креп хартия и го разтягаме с пръсти в единия край. След което, го навиваме на фунийка с разтегнатата част нагоре.
Ако имате метални нишки и мъниста, може да поставите и тичинки предварително в цветето, за да стане по-истинско и красиво.
По този начин се добавят нови,  все по-големи пластове креп хартия, като през няколко листа се затягат силно с метална връв или метални нишки.
Отново поставяме дръжката от 2-3 листа зелена креп хартия.
Това е крайният резултат.

3. Цвете от  тънка креп хартия.

Отрязаваме едно парче от тънка креп хартия и го залепяме с тиксо, за да стане двойно. След това събираме двата края и отново с тиксо ги залепяме. По този начин се правят 6-7 листа за цветето.
От вътре може да се постави навита и разтегната креп хартия за основа на цветето. Около него се подреждат готовите вече листа. С метална нишка или тиксо се пристяга здраво, за да се оформи хубаво цвета. За дръжка се използват 2-3 листа зелена тишу хартия.
Получи се много дълга статия днес. Но не мога, да не покажа,  как от едно празно шише течен прах си направихме красива ваза. След като се изчистят надписите, се залепят няколко цвята хартиени панделки.


Как се рисува щъркел?

Лесно, като следвате последователността на картинките.
Разпечатайте на детето листа за принтиране, на които има оставено място и за рисуване.
Може да си нарисувате цяло ято щъркели използвайки само няколко прости геометрични форми.
С тях, лесно може да направите и апликации за пролетта.
Вижте още  картинки от нашата секция “Как се рисува”:
Използвайте скролера на прозореца, за да видите всички документи. Когато кликнете върху дадена картинка, тя ще се увеличи и ще може да я разпечатате на принтер.

КОКИЧЕТА - от нашата поща

Поля Генчева и  децата от ІІІ гр ОДЗ №6 “Незабравка” гр. Плевен отново ни изненада с тези прекрасни кокичета, направени от тиквени семки, пластилин и кабел:

Щъркел от хартия+шаблон

Идеята видяхме от stranamasterov.ru, ние само направихме шаблон за разпечатване. Така е  по-лесно за изпълнение от децата.
Разпечатайте на принтер шаблона и оцветете клюна на щъркела с червен молив.
Изрежете формата от листа А4 и прегънете по диагонал.
С ножичка изрежете главата, крилата, опашката и мястото за захващане.
Прегънете както е показано на снимките и захванете опашката в прорезите. С  игла и конец пробийте дупчици в крилата, за да може да го  закачите  и щъркела да полети.

Отпечатък от ръка - цвете за мама

Идеята е много стара, но винаги се получава добре. А и е толкова мило да ти получиш такова цвете – отпечатък от ръчичката на любимото дете. Ние използвахме темперни бои, но може и а акварелни да се получи. За да стане по-твърда дръжката, сме сложили по едно дървено шишче отзад, залепено с тиксо:)
Вижте още идеи за 8 март:

Цветя от салфетки

Цветя от  бели салфетки, оцветени с акварелни боички.
Тези са от цветни салфетки…. но, изглеждат като направени от плат.
Идеята видях от www.filthwizardry.com и много, много ми хареса. Aко имате време, разгледайте целия сайт – фантастичен е. Исках да видя на живо дали изглеждат толкова красиви тези цветя….да, красиви са и се правят изключително лесно, бързо и евтино.
Имате нужда от 5 квадратни салфетки, които да прегънете по диагонал. С игла и конец промушете през двата срещуположни края на така получилия се триъгълник..
На същия конец промушете и останалите 4 салфетки, като гледате да спазвате посоката. Затегнете накрая добре конеца и завържете.
Отново със същия конец започнете да нанизвате третия връх на всяка салфетка и пристягате накрая към центъра на цветето. Прекарайте конеца и отзад, което всъщност е предната част на цветето. Затегнете отново.
С телбод захванете отделните салфетки в задната им част, за да се затвори добре цветето и спокойно да може с ръце да го оформите.
Остана най-хубавата част, тя е за децата – оцветяването. Може да използвате акварелни бои, като слагате повече вода, за да се разлива по-красиво по салфетката.

Идеи с цветя от хартия

Поп-ъп картичка
Апликация и букет за мама
Въпреки времето навън, ние вече сме на пролетна вълна. Цветя, цветя и пак цветя…. дано зимата най-накрая си отиде:)
За да си направите цветята имате нужда от едно квадратно листче, което да прегънете по диагонал.
Дръжката направете от зелена хартия, нагъната по дължина.

Вижте още поп-ъп картички:
балерина
смешни човечета
жабка

За Цветница

Цветя от хартия, изпратени ни от Виолета Василева от ОДЗ “Пролет” гр.Севлиево. Специално я помолихме да снима начинът, по който са направени:
Изрежете от цветни листове с различна големина цветчета. Добре е листенцата да са с остри връхчета, за да може с ножицата да подгънете  крайщата им.
Залепете ги едно за друго, като гледате да са подредени по големина.
Честит празник на всички с цветни имена!

Апликация Фея-Цвете



Чудесна апликация, която би могла да се използва за украсата на кошничка с яйца за Великден.  Изпрати ни я Мария от My Cooking Book Blog. В нейният блог бихте могли да откриете шаблони за разпечатване, по които е направена самата хартиена феичка. В него, много нагледно Мария е  показала в снимки, как точно се прави. Прочетете цялата статия:
( Публикувано със съгласието на My Cooking Book Blog)

Апликация Патенца за Пролетна Декорация

Поздрав и от Кипър с веселите патенца на Мария ( Мy Cooking Book Blog). В своя блог, тя е показала как точно се прави, като има и шаблон за разпечатване. Много обичам да посещавам нейният блог…толкова е вкусен… прочети цялата статия

Цветна градинка от КЛЕЧКИ

Лесно  приложима идея, подходяща за малки деца.
Тези цветя се правят от клечки за уши, а по-средата се слага пластилин.
Снимките ни изпратиха сестрите Бояна и Елица Цончеви от град Плевен!
Част от заниманията в подготвителна група “Слънце” при ОДЗ”Яница”19 от град Плевен, с учителки  Албена Цончева и Райничка Ценкова.

Цветна градинка от КОПЧЕТА

Ето какво може да направите с многото копчета, които винаги остават по едно, две. А ние  ги събираме, защото някак не ни се изхвърлят…. ами ако потрябват все пак :)
Снимките ни изпрати Красимира Великова от гр.Правец. Тя работи  в книжарницата в ОУ”В.Левски”и ГПЧЕ”Ал.Константинов”. Тези красиви цветя са й подарък от децата в 3 клас с кл.ръководител Мария Вушева.
За да си ги направите имате нужда от : всякакви цветни копчета в различна големина и хартиен шнур с тел, с който да направите дръжките. От зелена хартия направете листенцата и ги залепете.

No comments:

Post a Comment