Sunday, May 1, 2016

MILIBROD

USKRŠNJI KOLAČ – KRALJ PRAZIČNE TRPEZE

Za Uskrs, glavni protagonisti su uskršnja jaja, ali po važnosti ne zaostaje ni uskršnji obredni hleb ili kolač.
uskrsnji kolacSremci mese uskršnji kolač “buzdovan”, u Šumadiji se zove “vitica” u istočnoj Srbiji “kravaj”. Kolač domaćin lomi uz ručak i deli svima govoreći: “Sve nam krslo i vaskrslo”.

Farbanje jaja: 17 najpopularnijih tehnika za maštovit Uskrs

Rusi za uskras prave “kulič” a glavno mesto na uškršnjoj trpezi Bugara zauzima “kozunjak”. U Italiji se tradicionalno jede posebna uskršnja “torta di Pasketa”, slani kolač s kuvanim jajima i spanaćem, a u Švajcarskoj se poklanja uskršnja golubica, “paloma di paskva”, kolač sa sušenim voćem.

Banatski uskršnji kolač

Sastojci:
1 kvasac
250 ml mleka
3 jaja
2 kašike šećera
1 kašičica soli
1 kašika ulja
600 g brašna
100 grama masti
Priprema:
Razmutiti kvasac u šolji toplog mleka sa kašićicom šećera i ostaviti na uskisne. Umutiti jaja sa šećerom i solju, dodati ulje. Izmešati sa nadošlim kvascem i zamesiti sa brašnom. Podeliti testo na tri jufke, pokriti ih i ostaviti ih pola sata da nadođu.

Kako farbati jaja prirodnim bojama sa decom

Svaku jufku prepoloviti i razvući u obliku pravougaonika pa urolati u valjak. Od dobijenih 6 valjaka isplesti 2 ili 3 pletenice. Staviti u mašću podmazan pleh, ostaviti još pola sata da naraste i premazati jajetom. Peći na 220 stepeni dok ne porumeni, pa smanjiti vatru dok ne bude ispečen.
U nastavku:  Pinjca (pinjica)  – uskršnji starobokeški kolač
 PRETHODNI
SLEDEĆI

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

NEMA KOMENTARA.

OSTAVITE KOMENTAR

 
 
 
Vaš email nikada ne koristimo za spam.

No comments:

Post a Comment