USKRŠNJI KOLAČ – KRALJ PRAZIČNE TRPEZE
Za Uskrs, glavni protagonisti su uskršnja jaja, ali po važnosti ne zaostaje ni uskršnji obredni hleb ili kolač.
Sremci mese uskršnji kolač “buzdovan”, u Šumadiji se zove “vitica” u istočnoj Srbiji “kravaj”. Kolač domaćin lomi uz ručak i deli svima govoreći: “Sve nam krslo i vaskrslo”.
Farbanje jaja: 17 najpopularnijih tehnika za maštovit Uskrs
Rusi za uskras prave “kulič” a glavno mesto na uškršnjoj trpezi Bugara zauzima “kozunjak”. U Italiji se tradicionalno jede posebna uskršnja “torta di Pasketa”, slani kolač s kuvanim jajima i spanaćem, a u Švajcarskoj se poklanja uskršnja golubica, “paloma di paskva”, kolač sa sušenim voćem.
Banatski uskršnji kolač
Sastojci:
1 kvasac
250 ml mleka
3 jaja
2 kašike šećera
1 kašičica soli
1 kašika ulja
600 g brašna
100 grama masti
Priprema:
Razmutiti kvasac u šolji toplog mleka sa kašićicom šećera i ostaviti na uskisne. Umutiti jaja sa šećerom i solju, dodati ulje. Izmešati sa nadošlim kvascem i zamesiti sa brašnom. Podeliti testo na tri jufke, pokriti ih i ostaviti ih pola sata da nadođu.
Kako farbati jaja prirodnim bojama sa decom
Svaku jufku prepoloviti i razvući u obliku pravougaonika pa urolati u valjak. Od dobijenih 6 valjaka isplesti 2 ili 3 pletenice. Staviti u mašću podmazan pleh, ostaviti još pola sata da naraste i premazati jajetom. Peći na 220 stepeni dok ne porumeni, pa smanjiti vatru dok ne bude ispečen.
U nastavku: Pinjca (pinjica) – uskršnji starobokeški kolač
SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:
NEMA KOMENTARA.
OSTAVITE KOMENTAR
NAJPOPULARNIJE PRETHODNIH
-
Maštovite i jednostavne ideje za ukrašavanje jaja sa...
KREATIVCI U KUHINJI -
Farbanje jaja: 17 najpopularnijih tehnika za maštovi...
NAPRAVITE SAMI -
Radost i nada na fotografijama snimljenim na dan usv...
VESTI -
10 važnih saveta za svakog roditelja
REČ STRUČNJAKA -
“Uradi sam” jednostavni i jeftini kostim...
NAPRAVITE SAMI
Detinjarije © 2010. - 2015. Sva prava zadržana