ПОГАЧА СОНЦЕ
Уште еден пекарски специјалитете од кујната на Мигусто инспириран од Валентина. Првиот кој го направивме беше одличен и можете да го видите на овој линк, па затоа решивме повторно да засукаме ракави. Веруваме дека и оваа погача многу ќе ви се допадне.
Погача 2 ала Валентина Зуркан
INGREDIENTS
- 500 г брашно
- ½ коцка свеж квасец
- 200 мл млеко и вода (вкупно)
- 50 г путер (омекнат)
- 1 јајце
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка шеќер
- ½ лажичка прашок за печење
INSTRUCTIONS
- 1.Од сите состојки се замесува тесто и се става во ладилник на 1 ноќ. Во текот на ноќта тестото нараснува но релативно малку. Не се грижите, тоа не е грешка. Температурата во ладилникот не му одговара на тестото да нарасне повеќе, односно габичките да си ја завршат работата.
- 2.Следниот ден тестото се вади од ладилникот и се остава околу 1 саат на собна температура малку да се стопли. Потоа од тестото се формираат две топки од кои едната е поголема од другата, приближно 1/3 и 2/3 .
- 3.Поголемата топка се сплескува и се става на дното од тавчето врз хартија за печење, а помалата исто така се сплескува и се став врз неа.
- 4.Во средината на тестото, со помош на еден прст се притиска одозгора до самото дно на тавчето така што се оформи дупка која може малку да се подрашири.
- 5.Од таа дупка па кон крајот, со помош на остар нож се сечат парчиња. Јас направив 16.
- 6.Тавчето со вака припремената погача се покрива со пластична фолија (за да не се создаде корка) и се остава на топло место да нарасне. Треба да се биде трпелив и да се чека додека убаво нарасне.
- 7.Откако е нарасната се премачкува со јајце или само жолчка, се посипува со сусам или ким и се става во ладна рерна. Рерната се вклучува на 200 степени и се пече додека погачата порумени и добие убава боја.
- CUISINE: ЛЕБ И ПЕЦИВА
- COURSE: ПЕЧЕЊЕ
- SKILL LEVEL: ЕДНОСТАВНА
No comments:
Post a Comment