INGREDIENTS
500 г брашно
1 ½ лажичка сол
1 лажичка шеќер
½ коцка свеж квасец
150 мл млако млеко
3 лажици кисело млеко
2 лажици масло за готвење
2 јајца
3-4 лажици масло за јадење ( за премачкување на корите)
1 јајце (за премачкување на питата)
малку сусам, ким, крупна сол (за посипување)
INSTRUCTIONS
1 ½ лажичка сол
1 лажичка шеќер
½ коцка свеж квасец
150 мл млако млеко
3 лажици кисело млеко
2 лажици масло за готвење
2 јајца
3-4 лажици масло за јадење ( за премачкување на корите)
1 јајце (за премачкување на питата)
малку сусам, ким, крупна сол (за посипување)
INSTRUCTIONS
1.Од сосотојките за подготовка на питата, замесете мазно тесто, покријте го и на топло оставете го да нарасне.
2.Стасанато тесто поделете на 4 дела. Секој дел расукајте го во помал круг, намачкајте го со масло и врз него ставете го другиот круг. Истото направете го третиот и четвртиот дел. Тестото оставете го да се одмори барем 15-тина минути.
3.Одмороенот тесто расукајте го во поголем круг и пресечете го на 16 тригаолници (најрвина на 4, па на 8 и накрај на 16).
4.Тавата за печење (со дијаметар од 24 см) намачкајте ја со масло.
5.Секој триаголник свиткајте го во форма на кифличка. 12 од триаголниците распоредете ги во круг во тавата за печење.
6.Останатите 6 пресечете ги на пола и ставете ги во средниот дел. Погачата оставете ја покрај рерната, на топло, за повторни да нарасне.
7.Рерната уклучете ја на 200 степени. Непосредно пред печење, намачкајте ја со јајце и наросете со крупна сол и сусам.
8.Печете околу 30 минути или се додека погачата не добие златн
2.Стасанато тесто поделете на 4 дела. Секој дел расукајте го во помал круг, намачкајте го со масло и врз него ставете го другиот круг. Истото направете го третиот и четвртиот дел. Тестото оставете го да се одмори барем 15-тина минути.
3.Одмороенот тесто расукајте го во поголем круг и пресечете го на 16 тригаолници (најрвина на 4, па на 8 и накрај на 16).
4.Тавата за печење (со дијаметар од 24 см) намачкајте ја со масло.
5.Секој триаголник свиткајте го во форма на кифличка. 12 од триаголниците распоредете ги во круг во тавата за печење.
6.Останатите 6 пресечете ги на пола и ставете ги во средниот дел. Погачата оставете ја покрај рерната, на топло, за повторни да нарасне.
7.Рерната уклучете ја на 200 степени. Непосредно пред печење, намачкајте ја со јајце и наросете со крупна сол и сусам.
8.Печете околу 30 минути или се додека погачата не добие златн
No comments:
Post a Comment