Saturday, June 11, 2016

TROMBOFLEBITIS - PRICINI, SIMPTOMI, ISPITI I TESTOVI, TRETMAN PREVENCIJA I TN....

тромбофлебитис

    
Тоа е оток (воспаление) на вена предизвикани од згрутчување на крвта .

причини

Следниве фактори ги зголемите вашите шанси за тромбофлебитис:
 • Да се ​​хоспитализираат за голема операција или сериозна болест.
 • Нарушувања кои го прават поголема веројатност да развијат згрутчување на крвта лице.
 • Седам за подолг период, како и на долго возење авион.
Постојат два главни типа на тромбофлебитис:

симптоми

Следниве симптоми се често поврзани со тромбофлебитис:
 • Воспаление (оток) во погодените дел од телото
 • Болка во погодените дел од телото
 • Црвенило на кожата (не секогаш моментов)
 • Топлина и нежност во вена

Испити и тестови

Лекарот обично може да се дијагностицира состојбата врз основа на изгледот на областа. Тие може да бараат чести ревизии пулсот , крвниот притисок, температура, состојба на кожата , и циркулацијата, со цел да се потврди дека се без компликации.
Ако не може лесно да се идентификува причината, може да се врши една или повеќе од следниве тестови:

третман

Во принцип, третманот може да вклучи поддршка чорапи и обвива да се намали болката и лекови, како што се:
 • Аналгетици (лекови за болка).
 • Антибиотици (ако се јави инфекција).
 • Крв разредувачи да се спречат нови згрутчување од формирањето.
 • Нестероидни анти-инфламаторни лекови (НСАИЛ), како што се ибупрофен за намалување на болка и воспаление.
 • Тромболитици за распуштање на постоечки згрутчувања.
Ќе се може да биде побарано да го направите следново:
 • Отстрани област притисок да се намали болката и да го намалат ризикот од понатамошно оштетување.
 • Подигање на погодената област за да се намали воспалението.
Хируршко отстранување, соголување, или бајпас на вената ретко е потребна, но може да се препорача во некои ситуации.
За повеќе конкретни препораки, видете на одредена состојба ( површински тромбофлебитисили ДВТ ).

Очекувањата (прогноза)

Тромбофлебитис и други форми на флебит обично реагираат на итна медицинска терапија.

компликации

Површински тромбофлебитис ретко предизвикува компликации.
Компликации на длабока венска тромбоза вклучуваат згрутчување на крвта во белите дробови (белодробен емболизам ) или хронична болка и оток на ногата.

Повикајте го вашиот провајдер

Разговарајте со вашиот лекар доколку имате симптоми на тромбофлебитис.
веднаш да се јавите на вашиот лекар ако тромбофлебитис симптоми не се подобри со третман, ако симптомите се влошат или ако се појават нови симптоми како што се, на пример, целиот екстремитет станува се појави бледа , ладна , или потечени.

превенција

Маневарска рутинска интравенска (IV) помага да се спречи тромбофлебитис поврзани со IVS.
Ако се прави долго патување со автомобил или со авион, да пешачат или да се водат твоите нозе од време на време и да ги преземат многу течности. Употребата на еластични чорапи може да помогне.
Ако се хоспитализирани, вашиот лекар може да препише лекови за спречување на длабока венска тромбоза.

алтернативни имиња

флебит; Површни флебитис; длабока венска тромбоза

референци

Периферна венска болест Ј Гинзберг. Во:. Goldman L, Shafer АИ, фертилитет Сесил медицина Голдман. 24-ти ед. Филаделфија, Па: Саундерс Elsevier; 2011: погл 81.

обновено 2014/05/05

Превод и локализација по: DrTango, Inc.

No comments:

Post a Comment