Saturday, June 18, 2016

PAMETNI RODITELJI

Mnoge knjige, brošure, priručnici vam prikažu ovaj svet uz pomoć tehnika i primera. U knjigama zvuči sve tako logično i lako. U knjigama roditelj zna tačno šta treba da kaže.
Postoji samo jedan problem: vi niste roditelj iz knjiga. Kako se setiti dobrog saveta koji ste pre par meseci pročitali u trenutku kada biste najradije urlali iz sveg glasa? Trknete li do police da prelistate knjigu pre nego što progovorite? Čak i da ste napamet naučili dobre primere, da li je vaš partner pročitao knjigu? Stižete li da razmenite strategije? Jeste li dosledni u načinu kako govorite sa decom?
Ako je odgovor da, onda čestitamo. Nema potrebe da čitate dalje. Vi ste u bezbrižnoj manjini.
Ako ste na većinu odgovorili sa ne, onda spadate u većinu roditelja: koji u gorućim situacijama viču, prete, govore strašne reči, urade strašne stvari. Posle kažu - nisam tako mislio. Jeste. U tom trenutku ste baš tako mislili - jer niste znali za bolje.

"Ono što vama treba jesu puškice - podsetnik na jednom papiriću, sa taman toliko informacija da jednim pogledom dođete do suštine."

Puškice nikad nisu zamena za knjigu, naprotiv. Iz knjiga treba da saznate motive, pozadinsku priču, da sebe učinite boljom osobom i boljim roditeljem. Iz njih treba da naučite zašto treba da se ponašate sa detetom na određen način.
Pametan roditelj mora da zna i odgovor na pitanje kako - kako se ponašati u stresnim situacijama? Kako vladati sobom i situacijom? Kako da napokon vreme sa detetom postane zabavno umesto zahtevno.
Puškice Pametan Roditelj nisu samo za vas kao roditelje - one su za bake, deke, dadilje, tetke, strine, ujne i sve one osobe koje provode dosta vremena sa decom. One su univerzalni ključevi koji otvaraju brave dečijeg prihvaljivo ponašanja. Sa njima, svi pobeđuju.
  • Zamislite situaciju u kojoj vaše jednogodišnji sin uporno želi da stavi prst u utičnicu. Uz rečenicu "Reci struji pa-pa" ono će mnogo brže shvatiti da je to mesto odakle treba da ide.
  • Kada znate da će vaša trogodišnja devojčica potrčati pred put, jednostavna rečenica "Možeš da me uhvatiš za levu ili desnu ruku pre prelaza, izaberi jednu." svešće opasnost na manju meru.
  • Ukoliko vaš petogodišnji sin viče da bi privukao vašu pažnju, sve će biti mnogo jednostavnije uz rečenicu "Kada glas bude tiši tada ću moći da čujem šta želiš da mi kažeš"
Primerima nema kraja.

Skratite sebi frustracije. 
Svedite nesporazume na minimum. 
Budite Pametan Roditelj koji lako rešava sve situacije.


No comments:

Post a Comment