Saturday, March 7, 2015

VREDNOSTITE NA BANANITE

Pet problema koje banana rješava bolje od tablete

Objavljeno: 07.02.2014. - 08:31
Tri vrste šećera i obilje vlakana razlozi su zbog kojih banana iskače iz šablona brzopoteznih izvora energije. Osim hranjive vrijednosti dokazana je njena svemoć u otklanjanju brojnih tegoba kod kojih inače najčešće posežemo za tabletom...
Autor: Agencije
Veličina slova:aaa
1. Nadutost i zatvor
Banane sadrže pektin koji ubrzava probavu i podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz tijela. Osim toga njihovo djelovanje je probiotsko i stimuliše rad crijeva. Svi ovi faktori podstiču rad probave i smanjuju nadutost, dok vlakna iz mekanog ploda razbuđuju crijeva i djeluju poput prirodnog laksativa na zatvor.


2. Stres

Nazivaju ga bolešću modernog doba jer neprestano ostavlja velike posljedice na naše zdravlje, stres ubrzava metabolizam pri čemu pada nivo kalijuma u organizmu. Ravnotežu je moguće uspostaviti pomoću jedne banane koja u sebi sadrži dovoljno kalijuma koji će pomoći u normalizaciji otkucaja srca, slanju kiseonika u mozak i regulisanju optimalne količine vode u tijelu.


3. Krvni pritisak

Poznato je kako velik unos natrijuma, a mali unos kalijuma ima negativan uticaj na krvni pritisak. Zbog toga je važno tijelo opskrbiti s velikom količinom kalijuma koju sadrže banane. Svako jutro preporučuje se da pojedete jednu bananu koja će pritisak održavati na dozvoljenoj granici idealnog.


4. PMS

Banane obiluju vitaminom B6 koji povoljno utiče na nivo glukoze u krvi, a dokazano je kako vitamin iz B zajednice kod PMS-a uspješno redukuje problem bolnih i napetih grudi, promjene raspoloženja i nakupljanja vode u tijelu.


5. Depresija

Sastojak banane je triotofan, oblik proteina koji pospješuje otpuštanje serotonina, poznatog kao hormona sreće. Naime samo jedna banana je dovoljna da nivo serotonina skoči, nakon čega nastaje osjećaj smirenosti i zadovoljstva. 


KOMENTARI (3)
Objavljeno: 
Mislim da je u pitanju triptofan, a ne triotofan. :)
Objavljeno: 
Pod uslovom da su zrele, a ne zelene, kako ih narod obicno jede...
Objavljeno: 
Pod uslovom da su zrele, a ne zelene, kako ih narod obicno jede...
Ostavi komentar
Ime: 
E-Mail: 
Poruka:
 
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Napomena:
BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

No comments:

Post a Comment