Sunday, March 8, 2015

DEN NA ZENITE - DOZNAJ POVECE!

Ove ZANIMLJIVOSTI 8. marta sugurno niste znali! od ovih 20, TRI će vas ZAPANJITI!

  pre 7 sati

Famozni Dan žena uglavnom se proslavlja uz bukete cveća i mnoštvo drugih poklona, ali ne treba da zaboravimo da ovaj datum zapravo predstavlja borbu za ravnopravnost polova...


8mart

Osmi mart je počeo da se slavi u čast borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. 

 

- U staroj Jugoslaviji, žene su dobijale cveće od firmi na Dan žena, i mogle su da idu kući ranije

 

- Uprkos tome kako se ophode prema ženama, u Avganistanu je ovo nacionalni praznik.

 

- Pored njih, Osmi mart kao nacionalni praznik proslavlja se i u Jermeniji, Azarbejdžanu, Belorusiji, Kambodži, Kubi, Gruziji, Gazakstanu, Girgistanu, Moldaviji, Mongoliji, Crnoj Gori, Rusiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ugandi, Ukraini, Uzbekistanu, Vijetnamu i Zambiji.

 

- Kina, Madagaskar i Nepal specifični su po tome što je kod njih ovo nacionalni praznik samo za žene. Muškarci normalno rade.

 

- Srbija, Hrvatska, Čile, Kameron, Bugarska i BiH ovaj dan ujedno proslavljaju i kao Dan majki, ali nije neradan.

 

- "Osmi mart je dan pobune radnih žena protiv kuhinjske robije. Reci NE ugnjetavanju i praznini duha rada u domaćinstvu" jedna je od poruka koje je mogla da se nađe na čestitkama za Dan žena u SSSR.

 

- U Srbiji se Dan žena obeležava od 1914. godine, i svake godine imamo niz manifestacija.

 

- Sovjetska Rusija bila je prva država koja je 8. mart obeležila crvenim slovom u kalendaru 1917, a neradni dan postao je 1965. godine.

 

- Ujedinjene nacije 8. mart su zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

 

- Novi Zeland je prvi u istoriji ženama dao pravo glasa 1893. godine. Jugoslavija je to učinila 57 godina kasnije, a Ujedinjeni Arapski Emirati su poslednja država koja je to uradila, i to 2006. godine.

 

- Najuticajnija žena svih vremena po izboru časopisa "Tajm" bila je Džejn Adams, američka pacifistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir.

 

- U Mozambiku se Dan žena proslavlja 7. marta, kao znak sećanja na smrt nacionalne heroine i prve žene prvog predsednika te države Samore Mašela, Žozine Mašel, 1971. godine.

 

- U Južnoafričkoj republici, Dan žena obeležava se 9. avgusta, u znak sećanja na 1956. godinu, kada je nekoliko hiljada crnoputih žena organizovalo marš protiv režima u Pretoriji, koje su vlasti na surov način razbile.

mart8

Prvi Dan žena proslavio se 28. februara 1909. godine u SAD-u nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička partija Amerike, da bi te iste godine u avgustu, bila organizovana Međunarodna konferencija žena.

Inicijativu, da Osmi mart postane praznik svih žena i da se svake godine proslavlja, preuzela je nemačka feministkinja i komunistkinja Klara Cetkin. Zahvaljujući njoj, prvo obeležavanje je bilo 18. marta 1911. godine koje se održalo u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj.

 

Ujedinjene nacije su 1975. godine službeno počele da obeležavaju Osmi mart kao međunarodni praznik. Zahvaljujući tome, uvedena su prava na trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u noćnoj smeni, platežna ravnopravnost između muškaraca i žena za isto radno mesto, pravo glasa itd.

 

EVO JOŠ NEKOLIKO ZANIMLJIVOSTI KOJE SE TIČU 8. MARTA.

Dan žena je državni praznik u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Moldaviji, Mongoliji, Kazahstanu i u Tadžikistanu.

Mimoza je simbol Osmog marta u Italiji, u Ukrajini su to ruže i tulipani, a u Srbiji crvene ruže i karanfili.

U Kazahstanu jedan nepoznati muškarac je 2012. godine svojoj supruzi poklonio milion crvenih ruža.

Nemački tabloid “Bild” svim damama na Osmi mart daje slobodan dan, a muškarci preuzimaju sav njihov posao.

Pre dve godine je jedan američki restoran ženama delio besplatne kapkejkove.

U Srbiji,prošle godine za Osmi mart, parking servis je damama koje su se nepropisno parkirale, opraštao troškove odnošenja automobila. U obavezi su bile da plate samo kaznu.

Izvor: Telegraf.rs/ BliczenaNo comments:

Post a Comment