Saturday, March 14, 2015

BOLOVI VO KICMA OD SEDENJE - ZENSKI KUTAK

Bolovi u leđima od sedenja: Rešite problem za 60 sekundi

14.03.2015 12:14
Osam ili više sati za radnim stolom loše utiče na našu kičmu. Bolovi u donjem delu leđa tako postaju svakodnevna pojava s kojom se bori sve više ljudi. Ukoliko osećate neprijatan bol tokom radnog vremena izdvojite 60 sekundi i rešite ovaj problem.




Pritisak i bol u donjem delu leđa česta je pojava. Bolovi se javljaju zbog lošeg držanja i opterećenja na donji deo karlice, ali i zbog grča u telu izazvanog stresom i umorom.

Za trenutno ublažavanje bola isprobajte kratku vežbu disanja koja opušta telo i smanjuje osećaj pritiska na lumbalnom delu. 

VEŽBA DISANJA PROTIV BOLOVA OD 60 SEKUNDI 

1. Sedite i zauzmite najudobniji položaj. Zatvorite oči i pokušajte se opustiti. 

2. Vrh jezika naslonite odmah iza gornjih prednjih zuba. 

3. Udišite kroz nos polako u trajanju od 4 sekunde, zadržite dah brojeći do 7 te polako izdišite na usta brojeći do 8, proizvodeći tihi zvuk olakšanja. 

4. Postupak ponovite još tri puta. 

VEŽBE PRE SPAVANJA OD 60 SEKUNDI 

Svake večeri pre spavanja, dok ležite u krevetu napravite kratko istezanje od 60 sekundi. 

1. Lezite na stomak i naslonite se na podlaktice. 

2. Gornji deo tela podignite tako da se naslonite na laktove, podignite i glavu, zadržite položaj 8 sekundi te se vratite u početni položaj. Vežbu ponovite 2 puta. 

3. Lezite na leđa i savijte kolena, a ruke ispružite pored tela. Podignite karlicu u ravan položaj, ostanite tako 8 sekundi te se vratite u početni položaj. 

4. Ostanite da ležite na leđima i skupite noge, savijte ih u kolenima, obuhvatite ih rukama i privucite prema grudima. Ostanite u položaju 8 sekundi pa se vratite u početni položaj. Vežbu ponovite 2 puta.
Izvor: zadovoljna
foto: Thinkstock




Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice i Twitter-a

No comments:

Post a Comment