Saturday, May 13, 2017

INSTITUT ZA KOMUNIKACISKI STUDII

Призмата на вредностите и поимите кои се користат во македонските учебници за основното образование не ја развиваат граѓанската перцепција кај децата и не ги подготвуваат за личности кои еден ден треба да градат подобро општество преку граѓанско дејствување. Примери за ова се народната песна „Заплакало е Мариово за Ѓорѓи Сугаре“ во учебникот по македонски јазик за петто одделение и авторската песна „Гоце Делчев“ во списанието „Другарче“, наменето за деца од второ и трето одделение. Имајќи предвид дека учебниците и списанијата се одобрени од Министерството за образование и наука (МОН), се поставува прашањето кое треба да биде местото на граѓанските вредности во критериумите за одобрување на материјалите за учење. Блог на Влатко Секуловски.
Невозможно е да се изгради граѓанско општество доколку учениците од најмала возраст не научат критички да размислуваат за спрегата на моќта и корупцијата, наместо да се наметнуваат…
RESPUBLICA.EDU.MK
Коментари
Paskalina Dzevelekova Gjosevska ...imam nekoe poznavaje za osnovnoto obrazovanie ...se smeni NESHTO , no NISHTO bitno ...ima tolku nebulozni raboti so koi se sretnuvam [ imam uchenici od 2, 3 , 8 odd. ] ...kako vozrasna lichnost nemozham da im pomognam ...kakov Kembrich , kakov Oksford vo nasha Makedonija ...tie se eden svet , nie sosema drug...kuliuri , tradicii koi nemaat nishto zaednichko ,... siroti deca nashi ...
Slobodan Stojcevski ""Во детските учебници отсуствуваат граѓански вредности"-Za graganski vredmostsi sega se tie ssto vo SFRJ decata uste od gradinka gi ucea za: DIKATATURA NA PROLETERIJATOTM I ne govata avangada SKJ ,za LAZNATA kapitalisticka demokratija,za eksploatacija od starana na BURZOAZIJAT .....
Suzana Ilievska-Arsovska Децата треба да се воспитуваат како слободоумни и креативни личности кои во секој момент вредат како вистински потенцијал за подобра иднина а граѓанските вредности се ововремени шаблони на современото живеење кое неминовно ќе мораат да ги научат во жив...Види повеќе
Zuber Asanoski Pogresnoto obrazovanie ne dozvoluva da se izgraduvaat kreativni licnosti. Zosto takvite licnosti ne odgovaraat vo semata na nacionalistite. Pa zatoa i ponataka ce se "hranime" so pogresna-necista nastava. A takvata necista hrana e pricina za mnogu bolesti.
Ковски Навој Зубер, граѓанското опшество како стратегија е извоз на американците кои немаат идентитетска традиција. Пример: во САД сите се американци - а всушност само потиснатите и уништените ’’индијанци’’ се вистински ’’американци’’! Ев...Види повеќе
Ofelija Sendova Само ме интересира од кога љубовта кон татковината е неприфатлива како граѓанска вредност?
Tome Neshkovski Da? I sega sto predlagas , da ucat za balistite kako osloboditeli,da ja izbrishinme istorijata i da izmislime nova vo koja "divo naselje "ke bide "pres konferencija".
Gledam kon idninata i sto ke vidam, gledam kako popoleka ke gi iselat makedobcite od Skopje ako prodolzite vaka.
Citajte si ja i cuvaj te si ja istorijata - taa e majka na site nauki ama i ucitel koj ke te nauci kako da opstanes vo denesno i idno vreme.
Kosta Sapundziev A primer od nekoj evropski ucebnik taka (po)pozitiven da navedese ili samo da se drobelo nesto .. bla,bla,bla?! I sto e nevredno i protiv ,,civilizacijata,, vo pesnata za Sugarev?! Marseljezata ili uste podobro onaa germanskata himna si ja analizral li...Види повеќе
Љупчо Лазов Да, во учебниците храниме многу стереотипи кои постојат или се измислуваат. Под превезот дека постои либерализација во издаваштвото се издават повеке ученбици од еден предмет а наставникот одлучува кој ке го користи. Најчесто е тоа оној кој ке му го ...Види повеќе
Igor Petrovski Бришете ме сто пати пак ќе напишам .
Вашата цел е да воведете ,, СОДОМИСТИЧКО " ОБРАЗОВАНИЕ СО ПРЕВОДОТ НА ПЕДЕРСКАТА КНИГА ОД ПРЕД ШКОЛСКА ВОЗРАСТ ,, ПРИНЦОТ И КРАЛОТ " И СЕКСУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ОСНОВНО И СРЕДНО КАДЕ БИЛО ДОБРО ДА СЕ ЗНАЕ СО ПРОШТЕНИ
...Види повеќе
Ljubica Tomova a so vikte prvo roditelto da se vospitat na kupce so nastavnicte a zgora na se panagon i mon eve za pocetok cas po etika i domakinstvo zacineno so drustveni igri i pred vleguvanje vo skolo OCE NAS pa da vidat site zdrava nacija
Georgina Angelovska Јас нависитна искрено сакам децата да не ни бидат ни близу до некој со "оружје в рака"...Но таа лекција треба да ја научиме прво ние, возрасните, сите, но подеднкаво. Кога сакаме да си дадеме за право многу, дури и безобразно манипулираме со историски...Види повеќе

No comments:

Post a Comment