Sunday, April 1, 2012

TEMA MESECA - SMEH



kid_laughing
Prvi dan ovog meseca je poznat po prvoaprilskim šalama. Zbog toga smo rešili da ceo mesec posvetimo smehu. Smeh je zdrav, čini da se dobro osećamo, povezuje nas sa drugim ljudima, opušta nas...
Stručnjaci kažu da se deca smeju 300-400 puta dnevno, dok se odrasli smeju znatno ređe oko 15 puta dnevno.
Kada se smejemo, angažuje se više od stotinu mišića, povećava se snabdevanje ćelija kiseonikom, poboljšava se ventilacija pluća, metabolički procesi se ubrzavaju, mišići opuštaju, usklađuje se rad srca. Istovremeno, mozak prekida proizvodnju adrenalina i kortizona, hormona stresa, pa se telo oslobađa napetosti. Dok se smejemo, luči se serotonin, poznat kao hormon sreće, pa se zato oni koji se češće smeju osećaju bolje. Pod uticajem smeha aktiviraju se T-limfociti, koji su veoma važni u imunološkoj odbrani organizma.
Takođe, smeh olakšava komunikaciju među ljudima i razvija bolje odnose i osećaj bliskosti. Vedar osmeh otvara mnoga vrata, lakše rešava nesporazume i život čini lepšim.
Pa, hajde da ovog meseca pokušamo da učinimo svoje živote lepšim smejući se. Možemo da podstaknemo sebe na smejanje gledanjem komedija, čitanjem i pričanjem viceva, prisećanjem na smešne trenutke iz svog života. Takođe, posmatrajmo decu i učimo od njih.
U istraživanju teme smeha, naišli smo na veb stranicu koja vam možda bude zanimljiva -   http://www.smehklub.rs/

No comments:

Post a Comment