Saturday, April 21, 2012

PRIKASKA ZA MRAVKATA


ПРИЧА О МРАВУ

на април 9, 2012
Једном не тако давно, живео је срећан и вредан Мрав, који је сваког дана долазио први на посао. Био је вредан. Весео. Једном речју, био је срећан док је радио.
Певушио је веселе песмице, а резултати његовог рада су били одлични. Слушајући песму Мрава, господин Стршљен, директор фирме, закључио да се мрав превише забавља, а премало ради, јер нема право усмерење и шефа који би га контролисао.
Зато је запослио Бубамару која је имала велико искуство са управљањем. Прва брига Бубамаре била је да организује евиденцију долазака и одлазака мрава на посао (односно са посла).
У ту сврху, успоставила је систем пријемних и одлазних докумената.
Са временом, број докумената се повећавао и због повећаног обима посла око папира морали су да запосле неког ко би припремао папире и извештаје.
Запослили су Паука који је одмах успоставио систем архивирања и постао је одговоран и за преузимање телефонских позива.
А мрав? Мрав је и даље радио као и пре.
Извештаји које је достављала Бубамара су били изванредни.
Директор Стршљен је био одушевљен извештајима које је добијао од Бубамаре и ускоро је почео да захтева: упоредне студије са графиконима, анализе трендова развоја, итд.
Да би се задовољио директоров захтев, било је нужно да се запосли Хрчак који би био директна помоћ директору. Њему су одмах купили нов рачунар са штампачем.
Срећни и вредни мрав је и даље радио као и пре. Једино се пожалио да би му било лакше ако би имао неки рачунар. Нису му одобрили.
Ово је било први пут да се Мрав на нешто пожалио и директор Стршљен је одмах схватио да је потребно најхитрије реаговати. Креирао је ново радно место шефа службе који би надзирао срецног и вредног мрава.
На ново радно место је запослио Цврчка. Он је одмах по свом доласку заменио целокупни намештај у својој канцеларији и на захтев добио ергономски обликовану столицу и нов рачунар са равним, ЛЦД екраном.
Број рачунара је нарастао и морао је да се купи и инсталира и мрежни сервер.
Нови шеф службе је схватио да хитно треба помоћника (који је узгред био његов помоћник у предходној фирми). И тако је запослио Стеницу.
У исто време Мрав је постајао све мање срећан и све мање продуктиван. Опет је тражио рачунар. Опет му нису одобрили.
Ситуација са Мравом, забринула је Цврцка и он је закључио да мора да наручи студију о задовољству запослених у фирми. Упознао је са тим директора Стршљена који је схватио Цврцково објашњење и одобрио ангажовања агенције за те потребе.
Скупа студија је урадјена и Цврцак је поцео да примењује предложене мотивационе методе. Свуда је окацио мотивационе плакате.
Водио је Бубамару, Паука, Хрцка и Стеницу на мотивационе тренинге у позната летовалишта итд…
Мрав је и даље, али невољно, радио. Читао је мотивационе поруке на плакатима и никако није могао да надје надредјене кад су му требали.
Једноставно, или нису били ту или нису имали времена за њега.
И тако је време текло.
Директор Стршљен је и даље добијао редовно своје перфектне извештаје, али су они почели да показују да фирма није више тако рентабилна као пре.
То га је дубоко забринуло и морао је да реагује.
Унајмио је најелитнијег консултанта, господју Сову. Совин задатак је био да изврши потпуну анализу организације и пословања фирме и да предложи решења да би фирма пословала рентабилно.
Након три месеца, Господја Сова је директору предала следеци извештај:
“У фирми је превише запослених!”
Директор Стршљен је одушевљено прихватио стручну анализу и одмах отпустио:
МРАВА.
———————————————————————————————-
Наравоученије:
Никада немој да будеш срећан и вредан мрав.
Много се више исплати да си неспособан и да не радиш ништа.
Неспособнима не требају надзорници.
Ако си упркос свему продуктиван, никад не показуј да си весео када радиш, јер за то нема оправдања.
Ако, ипак, на сваки нацин желиш да си мрав, оснуј своју фирму и тако нећеш морати да радиш за Стршљена, Бубамару, Паука, Хрцка, Цврчка, Стеницу и Сову. Али тада нећеш моћи да радиш ни као Мрав. Јер да би одржао фирму мораш да се дружиш са стршљеновима, бубамарама, пауцима, хрчцима, цврчцима, стеницама и совама.
Наравоученије 2:
На жалост, цела прича је утемељена на универзитетским научним истраживањима која кажу да већина људи тежи ка паразитском животу.
Прича преузета са сајта “Мудре мисли, изреке и цитати”.

No comments:

Post a Comment