Sunday, February 28, 2016

KORITE OD BANANITE NE GI FRLJTE...EVE JA NIVNATA KORIST

27.02.2016 u 15:56 | Zdravlje Komentara: 4

VIŠE NIKADA NEĆETE BACITI KORU OD BANANE: Evo i zašto

Advertisement
Banane su jedna od najtraženijih tropskih voćki. Sadrže tri prirodna šećera – saharozu, fruktozu i glukozu, kombiniovane s vlaknima. Daju trenutnu hranjivu količinu energije – istraživanja su pokazala da konzumacija samo dvije banane dnevno osigurava energiju dovoljnu za 90-minutni naporan rad. Nije, dakle, čudo što vodeći svjetski atletičari bananu smatraju voćem br. 1!
Međutim, kora banane nije ništa manje bitna od samog ploda!
Pogledajte spisak top 7 načina upotrebe koje pruža i više nikada nećete baciti koru nakon pojedene banane!
1. Izbjeljivanje zuba
Želite lijepe bijele zube – iskoristite koru od banane. Trljajte zube njenom unutrašnjom površinu svaki dan tokom 2 nedelje i ubrzo ćete vidjeti rezultate.
banana-trikovi-1
2. Uklanjanje bradavica sa kože
Imate problem sa stalnim pojavljivanjem bradavica na koži. Ovaj problem se može riješiti uz pomoć kore banane. Osim što će ih ukloniti spriječiće i njihovo ponovno pojavljivanje. Stavite komad kore banane preko bradavice, pričvrstite hanzaplastom ili flasterom i ostavite da djeluje preko noći. Ponavljajte proces do potpunog uklanjanja bradavice.
banana-trikovi-2
3. Tretman protiv akni i bora
Generalno za njegu kože je odlična kora od banane. Odlična je i za umanjenje bora i fleka sa lica. Sadrži antioksidante i anti-aging svojstva, hidrira i hrani kožu i konačno pospješuje njenu elastičnost i gipkost. Jednostavno utrljajte koru banane u kožu lica, posebno na upaljena problematična mjesta i ostavite da odstoji pola sata.
banana-trikovi-3
4. Liječenje psorijaze
Kora banane ne može u potpunosti da izliječi ovu kožnu bolest, ali može da umiri njene simptome – svrab i crvenilo i ubrza njeno izliječenje. Utrljajte je na oboljelo mjesto i ostavite da djeluje 10ak minuta.
5. Analgetik
Kora banane je odlična i kao analgetik. Ukoliko imate bolna mjesta na tijelu nježno utrljajte koru banane na oboljelo mjesto i ostavite da odstoji 15ak minuta. Ubrzo ćete osjetiti olakšanje.
banana-trikovi-4
6. Umirenje ujeda insekata
Ukoliko imate ujed insekta na tijelu koji vas nepodnošljlivo svrbi, umjesto što ćete se češati i napraviti samo još veći problem, probajte da umirite mjesto tako što ćete utrljati koru od banane.
7. Čišćenje
Kora banane je sa unutrašnje strane masna i bogata hranljivim hidrirajućim svojstvima pa je zato odlična i za čišćenje kože obuće, nameštaja, ali i srebrnog nakita.
banana-trikovi-5
Izvor: mogujatosama

Vaš komentar na članak:

No comments:

Post a Comment