- STATUT SAVEZA
- Važno
- Da li Vam preti dijabetes tip 2?
- On-line video priručnik
- Šta je šećerna bolest
- Vrste terapija
- Vi i Vaš lekar
- Insulin
- Insulinska pumpa
- Kontrola šećerne bolesti
- Ishrana i dijabetes
- Telesna težina
- Priprema hrane i obroka
- Vrste namirnica
- Zaslađivači
- Vreme uzimanja obroka
- Ugljeni hidrati i kalorije
- Šećerne jedinice
- Slatki (glikemijski) indeks
- Indeks sitosti
- Nedoumice i zablude
- Minerali, vitamini i antioksidansi
- Primer jelovnika od 1800 kcal
- Ishrana posebnih kategorija
- Saveti dijabetičarima sa bubrežnim oboljenjem
- SMS Nutri Info servis
- Šećerna bolest i >>
- Komplikacije dijabetesa
- Vodič za decu i roditelje
- Život sa Tipom 2
- Literatura
- Pravilnik
- Romi i dijabetes – Romani People and Diabetes
- Guidelines for organizing camps
- Zanimljivosti
- O autoru
Linkovi
- Američka dijabetološka asocijacija (ADA)
- Blog maratonca Rafaela Ziherla
- Čarobna kuhinja
- Deca i mladi sa dijabetesom
- Diabetes Voice
- DiabetesMine
- DiabetesNet
- Dijabetes bez granica
- Dijabetes Vranje
- Društvo za borbu protiv šećerne bolesti Bar
- EBERS Niš
- Hrvatski savez dijabetičkih udruga
- Insulinske pumpe
- Internacionalna dijabetološka federacija (IDF)
- Mendosa
- Menjamo dijabetes
- Ministarstvo rada i socijalne politike
- Ministarstvo zdravlja Republike Srbije
- Nenad Šimunko – trostruki IronMan
- Novo Nordisk Srbija
- PLAVI KRUG – Beograd
- Pliva zdravlje
- Pobedi dijabetes
- Poverenik za zaštitu ravnopravnosti
- Republički fond za zdravstveno osiguranje
- Sve o penovima, iglama i ostalim proizvodima za dijabetičare
- Sve o sastavu namirnica
- Tablica kalorija
- Tu Diabetes
- Udruženje "Renalis"
- Udruženje za borbu protiv dijabetesa Zaječar
- Upoznaj svoj bol
- Zagrebačko dijabetičko društvo
- Zaštitnik građana
- Zveza društev dijabetikov Slovenije
Med odličan za dijabetičare
12. 02. 2011.
Istraživanja su pokazala da med, pravilno doziran, povoljno utiče na zdravlje dijabetičara, a prednost ima med sa više fruktoze, kakav je bagremov, i sve druge vrste koje se sporije kristališu - kaže pčelar iz Prijedora Branko Končar, koji je i sam 30 godina dijabetičar na insulinu.
Končar (63) već 14 godina svakodnevno troši med i sve druge pčelinje proizvode i zahvaljujući tome, kako kaže, rešio se čestih mišićnih neuralgija, vrlo neprijatnih išijalgija, čestih hipoglikemija i noćnih mokrenja.
On je dodao da je u poslednjih 13 godina sačuvao fundus oka i nivo dioptrije i da povremeno koristi metode "med u oko" i "pčelinji ubod u slepoočnicu", da je potpuno slobodan od edema i da je otporan na viruse.
"Dijabetičarima se preporučuje 40 do 50 grama meda dnevno, i to četiri do pet puta po deset grama, što je jedna kafena kašika, pola sata pre ili dva sata posle obroka", rekao je Končar Srni.
On je dodao da dijabetičari na početku svakog godišnjeg doba, u trajanju tri do četiri sedmice, treba da troše mešavinu meda i svežeg polena, mešavinu meda i matičnog mleča, seme koprive u medu i 20 do 30 odstotni alkoholni ekstrakt propolisa.
Končar kaže da su istraživanja o tome kako med utiče na dijabetičare naročito vršena u Rusiji, Rumuniji, Bugarskoj, Egiptu i Švajcarskoj.
Prema njegovim rečima, kada je reč o dijabetičarima neopravdano je stavljen znak jednakosti između meda i šećera.
Osim meda, u pčelinje proizvode spadaju polen, propolis, mliječ, vosak i otrov.
[Srna, 11.02.2011.[
Končar (63) već 14 godina svakodnevno troši med i sve druge pčelinje proizvode i zahvaljujući tome, kako kaže, rešio se čestih mišićnih neuralgija, vrlo neprijatnih išijalgija, čestih hipoglikemija i noćnih mokrenja.
On je dodao da je u poslednjih 13 godina sačuvao fundus oka i nivo dioptrije i da povremeno koristi metode "med u oko" i "pčelinji ubod u slepoočnicu", da je potpuno slobodan od edema i da je otporan na viruse.
"Dijabetičarima se preporučuje 40 do 50 grama meda dnevno, i to četiri do pet puta po deset grama, što je jedna kafena kašika, pola sata pre ili dva sata posle obroka", rekao je Končar Srni.
On je dodao da dijabetičari na početku svakog godišnjeg doba, u trajanju tri do četiri sedmice, treba da troše mešavinu meda i svežeg polena, mešavinu meda i matičnog mleča, seme koprive u medu i 20 do 30 odstotni alkoholni ekstrakt propolisa.
Končar kaže da su istraživanja o tome kako med utiče na dijabetičare naročito vršena u Rusiji, Rumuniji, Bugarskoj, Egiptu i Švajcarskoj.
Prema njegovim rečima, kada je reč o dijabetičarima neopravdano je stavljen znak jednakosti između meda i šećera.
Osim meda, u pčelinje proizvode spadaju polen, propolis, mliječ, vosak i otrov.
[Srna, 11.02.2011.[
Zvanični sajt Dijabetološkog saveza Srbije - prvi domaći sajt o dijabetesu
Ovo delo je licencirano pod licencom Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija.
Ovo delo je licencirano pod licencom Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija.
No comments:
Post a Comment