Saturday, February 9, 2013

ZLATNA DJECA-DECJE TEME,TEOLOSKE TEME PRIKAZNI...


Ovaj blog
Povezano s ovog mjesta
Ovaj blog
 
 
 
 
Povezano s ovog mjesta
 
 
 

31.12.11

Katolički kalendar za 2012. god.

Kalendar je napravljen na temelju  kalendara: Hrvatski mučenici, u izdanju Gospićko-senjske biskupije... Mjesečni kalendar kojega sam priredila za djecu možete u PDF formatu pogledati i preuzeti OVDJE.


   KATOLIČKI KALENDAR – 2012. god.

S I J E Č A N J
1 N BDM BOGORODICA, Nova godina
2 P Bazilije Veliki i Grgur Nazijanski
3 U Ime Isusovo, Cvijeta, Genoveva
4 S Anđela Folinjska, Borislava
5 Č Eduard, Emilijana, Milka
6 P BOGOJAVLJANJE – SV. TRI KRALJA
7 S Rajmund Penjaforski, Rajko
8 N 1. KROZ GODINU – KRŠTENJE ISUSOVO,
Gospa od brze pomoći, Ambrozije Ninski, đakon i muč.
9 P Adrijan, Julijan
10 U Agaton, Dobroslav, Grgur X., Vilim
11 S Higin, Honorata, Ratko, Palemon
12 Č Benedikt, Bernard, Tatjana
13 P Hilarije, Veseljko, Radovan, HERMILO, đakon, STRATONIK,
muč., Gvozdanski junaci, mučenici
14 S Feliks, Srećko, Rajko
15 N 2. KROZ GODINU, Pavao Pustinjak, Mavro,
ANASTAZIJA (STOŠIJA), muč.

20.9.11

Postanak svijeta - znanstveni pristup (prezentacija u PDF formatu)

Donosim vam prezentaciju u PDF formatu na temu "Postanak svijeta - znanstveni pristup", a namijenjena je za nastavu s učenicima osnovne škole i prvih razreda srednje škole. Za preuzimanje kliknite na naslov iznad prezentacije, a za "kretanje" po slajdovima koristite podnaslove na prvoj stranici ("Što je znanost?", "Početak Svemira"...), kao i kružiće pri dnu i vrhu slajdova...
Mr. sc. Snježana Majdandžić-Gladić, Prezentacija na temu - Postanak svijeta - znanstveni pristup

14.8.11

Blagoslov cvijeća i trave na Veliku Gospu prema Obredniku Biskupije Bosansko-djakovačke i sriemske iz 1878. i prema Rimskom obredniku iz 1929.

Iako to kod nas više nije uobičajeno, još uvijek se u mnogim dijelovima Europe na Veliku Gospu blagoslivljaju cvijeće i trava.

lavender.JPGZnačenje toga blagoslova je višestruko, a između ostaloga očituje se u tome što su, s jedne strane, apostoli, prema predaji, u Marijinu grobu umjesto njezina tijela našli cvijeće (odatle se ona i naziva "Ljiljan bijeli", "Ruža bez trnja" i sl.), a s druge strane povezan s tradicijom hodočašćenja u marijanska svetišta, kada vjernici danima spavaju u prirodi, na sjenicima i sl.

Također, blagoslov je vezan uz vrijeme dozrijevanja plodova i kosidbu, odnosno blagoslovom trava zaziva se Božja zaštita nad stokom, a blagoslovom cvijeća nad ljudima, kako bi Gospodin po njima odagnao svako zlo i bolest, zaštitio ih od uboda zmija i svake pošati...

Nadalje, ovaj blagoslov priziva u pamet ljudsku prolaznost (kao što će se trava osušiti, tako će i svako stvorenje okončati ovozemaljski život), ali i novu nadu u vječni život, koja nam je dana i po Marijinim zaslugama, dok je njezino uznesenje prototip i naše buduće proslave. Zato je i postojao običaj da se tada blagoslovljena trava nosila na grobove najbližih...

6.8.11

SMG kocka od memo-papirića

Evo još jedne ideje kako se može napraviti SMG kocka, ovoga puta od memo-papirića. Da biste ju napravili, bit će vam potrebna 48 memo-papirića, od kojih treba oblikovati 8 kockica. Upute za pravljenje origami kockica možete pronaći OVDJE, a nakon što ih napravite trebate im najprije zalijepiti ljepilom ili selotejpom sve stranice, kako se ne bi raspale, a onda ih i međusobno spojiti na 8 mjesta koja su označena u donjim slikovnim uputama (4 s gornje strane, po 1 s bočnih strana i 2 s donje strane).

24.6.11

Blagoslov krijesa uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja prema Rimskom obredniku iz 1929.

U ranijim je vremenima, dok su blagoslovi imali sasvim drukčiju vrijednost nego danas i kada se preko zazivanja Božje pomoći željelo "oblagosloviti" svaki rad i svaku životnu potrebu, bio značajan i "Blagoslov krijesa uoči Rođenja sv. Ivana Krstitelja", a njega doslovno prenosim iz Rimskog obrednika iz 1929. god. (str. 443-444).

BLAGOSLOV KRIJESA
što ga obavlja kler izvan crkve
uoči Rođenja sv. Ivana Krstitelja

R. Pomoć je naša u imenu Gospodina.
O. Koji stvori nebo i zemlju.
R. Gospodin s vama.
O. I s duhom tvojim.

Pomolimo se.
Gospodine Bože, Oče svemogući, neugašljivo svijetlo, koji si stvorio svaku svjetlost, po+sveti ovaj novi oganj i podaj, da iza tmine ovoga života možemo čistih duša doći k tebi, koji si neugašljivo svijetlo. Po Kristu Gospodinu našem. O. Amen. 

16.6.11

Magični krug od memo-papirića

Evo jedne zgodne ideje kako možete lako napraviti ovakav "magični krug" koji mijenja svoje oblike i može se pretvoriti u "krunu". Samo slijedite donje slikovne upute i ova "magična igračkica" je začas gotova...

10.4.11

Princeza na zrnu graška

Bio jednom jedan princ koji se želio oženiti princezom, ali pravom pravcatom! Ali, kako bi mogao znati koja je prava! Zato naredi svojim slugama neka mu u jedan veliki kovčeg spakiraju najljepšu odjeću i obuću, jer kani na put. Spakirale su sluge svilene košulje, prsluke vezene zlatnim koncem, prekrasne šešire, lakirane čizmice i štošta drugoga, što bi mu moglo zatrebati.

Njegovi mu roditelji poželjeli sreću, nadajući se kako će on brzo nazad, a princ sjede u zlatnu kočiju i krene na dug put. Proputovao je on tako cijelo kraljevstvo, sreo uistinu krasne grofice, kneginje, pa i princeze, ali ga je uvijek mučila dvojba jesu li baš prave. Zato se, na kraju, vratio kući, tužan jer nije obavio ono što je naumio.

No, dogodi se te jedne noći nastade veliko nevrijeme, toliko da je sve tutnjilo i grmilo, a munje su nemilosrdno parale nebo, strahovito sijevajući. Netko tada pokuca na vrata, a kad su sluge otvorile, ugledaše djevojku koja je cvokotala od hladnoće, dok joj se voda obilato slijevala niz odjeću i kosu. Reče da je princeza. Uvedoše ju dvorac, ponudiše joj kupku i okrepu, dadoše joj čistu odjeću, pa kad su je tad pogledali, imali su što i vidjeti: ljepotica kakve se ne viđa svaki dan!

No comments:

Post a Comment