Лечење синуса 

Већина људи са синуситис не треба да виде своју лекара опште праксе. Услов је обично изазвано вирусна инфекција која пролази сама од себе.
Ваши симптоми обично положе у року од две или три недеље (акутни синуситис) и можете бринути о себи код куће.
Ако је услов тешка, погоршава, или не поправи (хроничне упале синуса), можда ћете морати додатно лечење од свог лекара опште праксе или специјалиста у болницу. Ово може бити тешко лечити и може бити неколико месеци пре него што се осећате боље.

Гледајући на себе код куће

Ако су ваши симптоми благи и трају мање од недељу дана или тако нешто, обично може да се брине о себи не видећи своју ГП.
Следећи савети могу вам помоћи да се осећате боље док се не опорави:

Чишћење унутрашњости носа

Можете очистите унутрашњост вашег носа користећи било решење слане воде домаћу или решење направљен са кесице састојака купио од апотеци.
Да би решење код куће, помешајте кашичицу соли и кашичицу соде бикарбоне у пола литре кључале воде која је оставила да се охлади. Да исперите нос:
  • стани судопера, Куп длан једне руке и сипајте малу количину раствора у њега
  • снифф воду у једну ноздрву у једном тренутку
Поновите ове кораке све док вам нос осећа удобнији (не можете, потребно је да решења). Требало би направити свеж раствор сваки дан. Немојте поново користити решење је дан раније.

Третмани са лекаром

Погледајте ваше ГП ако симптоми су тешке, не почну да побољша у року од 7 до 10 дана, или се погоршава. Они могу препоручити додатну терапију са  кортикостероида  капи или спрејева илиантибиотика.
Ако ови третмани не помогне, трка вас може упутити на ухо, грло и нос (ОРЛ) специјалиста за процене и да разговарају о томе да ли је операција погодна опција.

Кортикостероид капи или спрејева

Кортикостероиди, познати и као стероида, су група лекова који могу да помогну да се смањи упалу.
Ако имате трајне симптоме упале синуса, ваш трка може прописати стероида капи за нос или спреја како би се смањио оток у вашим синусима. Они могу треба користити за неколико месеци.
Могући нежељени ефекти укључују носа иритацију, а  упалу грла икрварење из носа.

Антибиотици

Ако је ваш трка мисли твоје синуси могу бити заражени бактеријом, они ће прописати курс антибиотика таблета или капсула за лечење инфекције.
Обично је потребно да се то за недељу дана, мада понекад дуже Наравно може се прописати.
Могући нежељени ефекти антибиотика укључују осећај и бити болестан, дијареју и стомаку (затезање) бол.

Хирургија

Ако ваши симптоми не побољшају, упркос покушавајући третмане горе наведене, врста операције под називом функционална ендоскопска операција синуса (ФЕСС) може да се препоручи. Ово је процедура за побољшање дренажу секрета из синуса.
Фесс вне обично врши под општом анестезијом. У току поступка, хирург ће убацити ендоскоп у нос. Ово је танка цев са објективом на једном крају који увећава унутрашњост вашег носа. То ће омогућити хирургу да види отварање синуса и убаците мали хируршки инструменти.
Хирург ће тада било:
  • уклоните све ткива, као што су  носни полипи (израслина), који блокирају оштећени синус
  • надувавају мали балон у одводних одломака из синуса да их прошире, пре него што је балон је спласнуо и уклоњена (ово је познато као балон дилатација катетера)
Потенцијални нежељени ефекти и ризици ових поступака обухватају привремену нелагодност и стварање краста у носу, крварење из носа и инфекције. Проверите да ли сте разговарали о ризицима са Вашим хирургом унапред.
На сајту ОРЛ Велика Британија има више информација офункционалном ендоскопском синус хирургије. Национални институт за здравље и заштите изузетност (НИЦЕ) такође пружа информације о балон дилатација катетер за хроничне упалесинуса.
Страница последњи пут прегледао: 13/05/2015
Наредна контрола због: 13/05/2017