Sunday, February 1, 2015

KIFLI LISNATI

Sastojci:

Za tijesto:

  
-1,5 dl mlijeka
-1 kom jogurt (180 ml)
-20 g kvasca
-1 kašika šećera
-maalo soli
-1 kom jaje
-3 kašike ulja
-oko 650 g brašna
  
  

Za premazati tijesto:
  
-200 g maslaca ili margarina
  
Za filovati:
  
-po želji slatki ili slani nadjev
  
Za premazati kiflice:
  
-1 kom žumance

Priprema: 
  • Kvasac i 1 kašikicu šećera preliti sa malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe.
  • Umutiti jaje, šećer, so, dodati ulje i sve sjediniti.
  • Dodati nadošli kvasac, mlako mlijeko, mlak jogurt i izmiješati.
  • Brašno dodavati postepeno (količina brašna nije precizna, zato ga dodavati po potrebi) i umijesiti fino, glatko tijesto.
  • Ostaviti na toplom da naraste. Poželjno je premijesiti ga i ostaviti još jednom da naraste.
  • Radnu površinu posuti sa malo brašna, premijesiti tijesto i podijeliti na 2 jednaka dijela.
  • Svaki dio podijeliti na 6 loptica.Loptice istanjiti, 5 premazati umućenim maslacemi stavljati jednu na drugu, a šestu nepremazanu staviti preko.
  • Tako uraditi i sa drugih 6 loptica i stavljati posebno da se dobiju dva kruga.
  • Svaki krug istanjiti na veličinu oko 40 cm prečnika. Isjeći na 16 jednakih dijelova.
  • Na početku svakog trougla staviti fil i saviti kiflicu.
  • Kiflice stavljati u podmazan pleh, premazati žumancetom i ostaviti da narastu.Peći na 180 C.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Posted by Mala kuhinja - Veliki užitak | u 11:41

2 komentari:

Elisaveta kaže...
super,fala!

Objavi komentar


No comments:

Post a Comment