Wednesday, November 7, 2012

IGRATA E VAZNA


Igra je važna

Igra je važna
Djeca su rođena za igru - to je dio ljudskog instinkta. Igra je zabavna i uzbudljiva, ali je i mnogo više od toga. Igra pomaže razviti djetetovu maštu, kreativnost, sposobnost rješavanja problema i socijalne vještine.
Djeca se vole igrati
Igra je izvor radosti i većina djece se instinktivno želi igrati. Igra je aktivna i nije ograničena stvarnošću. Pomoću mašte, igra omogućuje djeci da imaju kontrolu nad svojim svijetom. Dijete se može igrati samo, ili sa drugom djecom, dijeleći iskustva i radosti.
Vrste igre
Postoji mnogo vrsta igre i načina na koje se djeca mogu igrati. Igre u kojima djeca otkrivaju nove stvari su istraživačke igre (npr. igranje u pješčaniku). Konstruktivna ili kreativna igra je kada djeca koriste predmete ili igračke da bi nešto stvorili (izgradnja tornja od kockica). Maštovita igra se obično odnosi na igru uloga, kada djece preuzimaju uloge stvarnih ili nestvarnih likova. Bez obzira na vrstu igre, svaka igra je dobra za djecu i svaka im pomaže razviti određene vještine i sposobnosti.
Opširnije o temi:File 3742
Da li su najbolje stvari besplatne
Najbolja zabava nema cijenu
Nesputana igra (ni)je prošlost

Zašto je igra važna
Igra pridonosi razvoju djetetovih kognitivnih, emocionalnih, fizičkih i društvenih vještina. Igra je zapravo toliko bitna da je određena kao jedno od temeljnih prava djeteta od strane Ujedinjenih naroda.
Predškolska djeca grade svoj vokabular i jezične vještine tokom igre. Oni razvijaju fine motoričke sposobnosti igrajući se sa glinom ili plastelinom, nizanjem perli i drugim aktivnostima. Oni poboljšavaju svoje grube motoričke vještine igrajući se sa loptom, preskačući uže i trčeći.
Igra sa drugom djecom omogućuje djeci da nauče kako funkcionisati u timu, dijeliti, pregovarati, slušati i rješavati sukobe. Samostalna igra također omogućuje djeci da nauče donositi odluke, istraživati svoju maštu i kreativnost, te otkrivati nove interese.
Važno je biti aktivan
Za razliku od pasivnog vida zabave (kao što je televizija ili video igre), aktivna igra utiče na poboljšanje zdravlja djece. Važnost tjelesne aktivnosti u djece nikada ne može biti precijenjena.
File 3743Više:
Roditelji, igrajte se!
Potaknite dječju kreativnost
Te šarene igračke...
Razvoj vještina socijalizacije kroz igru

Uloga roditelja
Dijete usmjereno na  igru ne znači da roditelji nisu uključeni u ove zabavne aktivnosti.  U idealnom slučaju, igra treba biti sastavni dio dvakodnevne interakcije roditelja i staratelja sa djecom. Međutim, igra ne bi trebala biti kontrolirana od strane odraslih. Kada se radi o igri sa djecom, upravo djeca trebaju imati prednost u odabiru i vođenju igre.
Interakcija između djece i odraslih u takvim aktivnostima pomaže poboljšati komunikaciju i povezivanje. Na taj način, odrasli imaju priliku da se bave svojom djecom, gradeći pri tome prisan i dubok odnos.
Ipak, svakodnevni život i obaveze često onemogućuju roditeljima da se igraju sa svojom djecom kada i koliko bi to željeli. Međutim, važno je omogućiti djeci da se igraju. To znači pronaći pravilan balans između obaveza i slobodnog vremena djeteta. Ako takav balans nije odgovarajući, može uzrokovati stres i kod djece i kod roditelja.
I zato, igrajte se kada god imate priliku!smiley

No comments:

Post a Comment