Wednesday, May 23, 2012

STEKNITE KONECNO RODITELSKIAUTORITET I POSTAVITE PRAVILA


POČETNA    Vodič za roditelje    Steknite konačno roditeljski autoritet i postavite pravila  
22.05.2012 12:9 Zagreb

Steknite konačno roditeljski autoritet i postavite pravila

Roditelji su ti koji odlučuju i zato s punim pravom mogu očekivati da ih njihova deca slušaju. Ali, roditeljski autoritet se ne podrazumeva, već se postepeno gradi i zaslužuje. Ako vas dete ne percipira kao autoritativnu osobu, pre svega morate preuzeti odgovornost i sami sebi priznati da ste zakazali po pitanju postavljanja autoriteta, evo nekoliko načina kako da popravite situaciju.

● Izbacite sve oblike nekontrolisanog i fizičkog kažnjavanja. Ovakve kazne pokazuju vašu slabost, razotkrivaju činjenicu da se ne možete baš uvek snaći u roditeljskoj ulozi.

● Nikada detetu nemojte pretiti kaznama koje ne možete ili nećete sprovesti u delo.

● Strpljenje. Nije samo vašoj deci potrebno jednu stvar ponoviti više puta, sva su deca takva, ali ono što je od izuzetne važnosti jeste da mirnim tonom detetu date do znanja da ste spremni da izdvojite za njega onoliko vremena kloliko je potrebno.

● Naučite da pohvalite svoje dete. Zaista nije potrebno svaki put samo ukazivati na greške deteta i grditi ga za sve ono što je propustio da obavi. Pohvalite ga kad to i najmanje zasluži, to će mu 'podići' ego, zbog čega će automatski hteti još više da vas iznenaditi i obraduje dobrm ponašanjem.

● Podržite svoje dete, pokažite mu da i vi u njega imate poverenje. Nemojte podlegati opštim predrasudama, poput onih da je poštovanje odraslih uvek neophodno. Veoma je važno da dete zna da je u svom domu prihvaćeno kao kompletna ličnost. Na takav način održavate svoj autoritet, a njemu dajete priliku da razvija svoj identitet na zdravim osnovama. 
 
● S detetom razgovarajte o svemu, neka među vama ne postoji tabu tema.


*izvor: www.magazin.net.hr
Komentari(0)
ostavite komentar >>
Vodič za roditelje - najnovije vesti
07:24 Rekonstruisano igralište u Kragujevcu
Dečije igralište u okviru vrtića "Crvenkapa", rekonstruisano u sklopu projekta "Veliko srce", danas je svečano  otvoreno u Kragujevcu.
12:09 Steknite konačno roditeljski autoritet i postavite pravila
Roditelji su ti koji odlučuju i zato s punim pravom mogu očekivati da ih njihova deca slušaju. Ali, roditeljski autoritet se ne podrazumeva, već se postepeno gradi i zaslužuje.
11:05 Deca se najčešće otruju lekovima i kućnim hemikalijama
Godišnje se čak 800 mališana zbrine u Dečijoj bolnici u Novom Sadu zbog posledica povreda ili trovanja. Mala deca najčešće se truju lekovima, s obzirom na to da su im najdostupniji
11:52 Spretnost se stiče sa godinama
Neka deca kao da imaju poseban dar da stalno budu nespretna. Roditelji to uglavnom konstatuju i ne udubljuju se mnogo u razloge zašto je to tako. Ali, dečji psiholozi su utvrdili da su mali nespretnjakovići najčešće previše zašti...
10:36 Danas se obeležava Svetski dan porodice
Svetski dan porodice - 15. maj biće obeležen manifestacijama u cilju promocije njenog značaja i skretanja pažnje da je neophodno pomoći osnaživanje porodice.
Vodič za roditelje
Rekonstruisano igralište u Kragujevcu
Steknite konačno roditeljski autoritet i postavite pravila
Deca se najčešće otruju lekovima i kućnim hemikalijama
Spretnost se stiče sa godinama
Danas se obeležava Svetski dan porodice
Da li je danas teže biti roditelj?
Donacija za subotički dom "Kolevka"
Najbolje je biti majka u Norveškoj
NAJNOVIJE VESTI
NAJČITANIJE VESTI
 

No comments:

Post a Comment