Tuesday, May 15, 2012

ДЕЦА,ТРКА,ЗАКОНИ,ВОЉА И ПОСВЕТЕНОСТ


Претплати сеПретплатен · 4 мај

ДЕЦА, ТРКА, ЗАКОНИ, ВОЛЈА И ПОСВЕТЕНОСТ / CHILDREN, RACE, LAW, WILL AND COMMITMENT
Децата од малечки треба да се учат дека животот е трка, натпревар, во кој ќе трпат порази и ќе се радуваат на победи, во кој ќе има и паѓање и станување, во кој ќе губат и ќе добиваат. Значи, за трката треба да бидат добро подготвени. Тие ќе мораат да се движат по соодветна траекторија, која по дефиниција, не е прав...а линија. Нивното однесување во заедницата (множеството натпреварувачи), треба да е во рамките, кои се заемно договорени и прифатени, а регулирани со закони (сообраќајни знаци), за чие прекршување секогаш следи казна. И треба да знаат дека на главата секогаш мора посебно да се внимава: за заштита од физички повреди - да се носи соодветен шлем, а за заштита од „губење глава“ во емоционална и психичка смисла - да ја вежбаат волјата, да бидат посветени на целта и да умееат во критички моменти да се совладуваат себе си.
Children have to learn from babies that the life is a race, match, in which they will suffer defeat and exult in the victories, where it will be getting down and up, where they will lose and gain. So, for the race, they should be well prepared. They will have to move themselves along the appropriate trajectory, which by definition, is not a straight line. Their behavior in the community (the set of competitors) should be within frames, which are mutually agreed and accepted and regulated by laws (traffic signs), and for whose infringement always follows the breach penalty. And they have to know that on the head they must always be especially careful: for protection from physical harm - to wear proper helmet, while for the protection of "loosing head" in the emotional and psychological sense - to exercise the will, to be committed to the goal and able in critical moments to overcome yourself.
Види повеќе
  • Тебе, на Slagana Todosovska, Elena Kostova, Joudg Jasna Risteska и на 97 други ви се допаѓа ова.
  • 4 споделувања4 споделувања
    • Katica Donevska Definitifno e taka,no prasanje e kolku roditelite se vlozuvaat sebe si za da gi naucat decata kako da se borat i da stignat do celta vo trkata narecena....zivot!!!
      4 мај во 00:29 · · 4
    • Viktorija Teofilovska
      Celiot zivot, od prooduvanjeto pa se' do samiot kraj e natprevar, vo koj, spored vozrasta se vrsi toa postavuvanje na pravilata na igrata i kade sto sekogas ima lider. Prakticnata strana e sekako rabota na roditelite, vo smisla na zastita o...d fizicki povredi, no deteto paralelno mora i psihicki da se podgotvuva, i.e. bide spremno na "porazi." Taka bilo od sekogasi bi trebalo taka i da prodolzi, dokolku roditelite i deteto/cata vospostavat dobra komunkacija, doverba. Se na se', razvivanjeto na natprevaruvackiot duh moze da generira samo novi pozitivni energii, koi pravilno nasoceni ke go" refundiraat" vlozeniot trud na roditelite. Zivoto e natprevar, borba, opstanok....sega, a i vo idnina.Види повеќе
      4 мај во 00:46 · · 1
    • Yoshi Mura ‎..iskreno veruvam deka roditelite se vložuvaat onolku, kolku im dozvoluva sekojdnevnata borba za opstanok vo ovie teški vreminja! Možebi ova zvuči čudno, megjutoa edinstvena e vistina, i stvarnost koja teško može da se zanemari i zaboravi!
      4 мај во 00:51 · · 2
    • Vesna Rohr
      VO IDNINA RODITELSTVOTO KE IM BIDE DODELENO SAMO NA NAJODGOVORNITE...KOLKU I DA ZVUCI NEVEROJATNO...NO EDNAS, ZASEKOGAS, MORA DA SE ZAPOCNE SO ODGOVORNOSTA NA RODITELOT....NA NEKOI RODITELI VOOPSTO NE IM E JASNO STO ZNACI TOA...SE MERAT I ...GLEDAAT PREKU PRIZMATA NA PARITE I MATERIJALNOTO...A POMEGU TOA, GO ZIVEAT SVOJOT ZIVOT BEZ TRUNKA ODGOVORNOST, NITU PRED SEBE NITU PRED NEKOJ DRUG, ZA ZAL...TOGAS KOGA KE IMA UCILISTE ZA RODITELSTVO, TOGAS KOGA KE IMA SOODVETNA KAZNA ZA NEHUMANO ODNESUVANJE...TOGAS KE IMAME I KRAJ NA DEPRESIITE I SAMOUBISTVATA I POSEGNUVANJE PO DROGA I SL....SAMO ZA PRIMER...NEODGOVOREN RODITEL E I TOJ KOJ CEL DEN GO OSTAVA DETETO PRED TV ILI KOMPJUTER,SAMO...A DA NE ZBORUVAME ZA EMOCIONALNO, FIZICKO I SEKSUALNO ZLOSTAVUVANJE...ONOJ RODITEL KOJ SEUSTE NE RAZBRAL DEKA NE E DOVOLNO DA MU DADE PARI I NAJSKAPI PATIKI NA DETETO, NE NI TREBA DA SI IGRA RODITEL...TAA IGRA SKAPO SE PLAKA...TREBA DA E DOSTAPEN, PRISUTEN, BEZUSLOVNA LJUBOV DA IMA, DOSLEDEN TOPOL, SO DOVERBA...I GRANICI, KOI KE MU DADAT CUVSTVO NA SIGURNOST NA DETETO, DEKA IMA NEKOJ KOJ BEZUSLOVNO GO SAKA, TAKVO KAKVO E...ZARADI NEGO SAMOTO I GO UCI KAKO DA GO ZIVEE ZIVOTOT, PRVO ZAEDNO I POTOA SAMOSTOJNO DA IZRASNE VO ZRELA I ZDRAVA, SREKNA LICNOSTВиди повеќе
      4 мај во 00:57 · · 5
    • Vesna Rohr
      A DENES, POVEKE OD NEOPHODNO STANA TOKMU PODGOTVUVANJE ZA ZIVOTNATA TRKA...KOJ KE GO STORI TOA AKO RODITELOT E OTSUTEN 24 CASA...ILI E DOMA, NO CITA VESNIK ILI SLUSA VESTI I GO ZAMOLCUVA DETETO...TREBA KVALITETNO POMINATO VREME SO DETETO, D...A SE SLUSA VNIMATELNO I DA MU SE ZBORUVA SO NEZNOST I DOVERBA, I DA SE KREIRA IDNIOT MLAD ZIVOT...KOJ MOZE DENES DA SE PREPOZNAE VO OVA 24 CASOVNA, NAJTESKA ULOGA I ZADACA, NO I NAJUBAVA, NAJBLAGORODNA ...I NAJODGOVORNA!!!!!! SEKOE PRASANJE KAKO RODITELI KON SAMITE SEBE E DOBREDOJDENO I POCETOK NA PROMENI KOI VETUVAAT...Види повеќе
      4 мај во 01:22 · · 4
    • Olga Arbuljevska G-din Gorgji ja postavivte najgorlivata (svetska )tema! Se e toa taka i kako ssto Vie velite,i kako ssto komentira Vesna... no najprvin treba bazata da se sozdade za da opstane semejstvoto ,znacci opsstestvenata i materijalnata sigurnost,potoa gradenjeto na humanistickata ,etickata svest kaj idnite generacii,radiakalni promeni vo obrazovniot sistem kako i vo drugite sferi...
      4 мај во 08:02 · · 2
    • Milica Zlatkovska E sestro ,mnogu ubavo kaza, e toa treba ,bezuslovno i vednash da se primeni, pozz.
      4 мај во 08:10 · · 2
    • Olga Arbuljevska ‎...mislam deka usste od mali noze decata trebaat da se uccat da se "trkaat" so samite sebe,da se uccat na rabota i red,na poccituvawe na drugiot... ne vo stilot - "vidi onoj te pretrka"...ili "jadi oti ovoj drugiot ke ti go izede jadenjeto"...da se vratime kon izvorite na hristijanskata etika da go razvivame altruizmot kaj decata a ne egoizmot i narcizmot kako ssto e denes...
      4 мај во 08:25 · · 2
    • Olga Arbuljevska konkretno i za "trkite" vo sportot... se izmesti susstinata pa se javi agresija namesto katarza,gledame vistinski areni i gladijatorstvo namesto krevanje na duhot na narodot gledame paganje vo gnev omraza preku nabivackite grupi politizacii i sl....
      4 мај во 08:30 · · 3
    • Olga Arbuljevska zatoa ste vo pravo g-din Gjorgji- vo ova veme sega najprvin treba da gi naucime kako da si ja "soccuvaat glavata" ...da se dvizzat po odredena traektorija kako ssto velite,da gi nauccime kriticki da razmisluvaat za ona ssto e vsusnost pobedata ili porazot ?
      4 мај во 08:36 · · 3
    • Lambe Mileski decata se nesto najcisto,najneignaseno i zatoa e,dobro,da se ostavat na strana no vo ov vrema e nemozno.Zarazata se siri uste od mali i,za zal,gi zafakja i nivnite malecki glavi.Da vikneme site:ostavetegi da si go ziveat detsvoto dodeka seuste mozat!!!!!!!
      4 мај во 09:49 · · 1
    • Aneta Dojovska decata se zdravoto tkivo na opstestvoto i vospitnite merki od strana na roditelite i pedagozite se sekogas dobredojdeni za nivno ponatamosno oformuvanje kako dobri licnosti vo opstestvoto.
      4 мај во 15:48 · · 3
    • Olga Arbuljevska I kako ssto veli g-din Gjorgi "да бидат посветени на целта" и sigurno e deka sekoja posvetenost dava rezultati... se prassuvam kon ssto celat denes mladite ? Ne deka ne znaeme...no,ssto da napravime tie individualni celi da se oblikuvaat vo edna univerzalna cel - progresot na celoto ccovesstvo? Na MAKEDONIJA,pred se?
      4 мај во 18:01 · · 1
    • Elisaveta Kikovic A,decata sto ce se najdat vo presekot na mnozestvata treba da se prepoznaat po svoite karakteristiki i da znaat deka pripadgaat na toa mnozestvo.
      пред 29 минути ·
    • Gjorgji Filipov Ja molam Elisaveta Kikovic ako saka da go doobjasni komentarot. Spored koi elementi na "mnozestvata" od deca bi go odredile presekot?
      пред 16 минути ·
    • Elisaveta Kikovic Vo matematicki duh ( ako uspeav da ja dolovam aktupelnata sostojba ) deka treba da se voocuvaat razlicnostite, prepoznavaat i prifacaat .Pozdrav!
      пред 12 минути · · 1
    • Elisaveta Kikovic Blagodaram za fotografijata.
      пред 10 минути · · 1
    • Bosse Urumova kolku si samo vo pravo draga Elisaveta...se e vo presekot sto retko koj go 

No comments:

Post a Comment