Sunday, October 2, 2016

BOZIKA ILI BOZIKOVINA - POZDRAV PRIRODI...NAJLEPSE CVIJECE

BOŽIKA ILI BOŽIKOVINA

Ажурирано about 4 years ago
Božika (lat. Ilex aquifolium) je biljka iz porodice Aquifoliaceae, porijeklom iz zapadne i južne Europe, sjeverozapadne Afrike i jugozapadne Azije. Pučko ime je božikovina, a znanstveno božika. Božika ili božikovina je autohtona biljka. Raste vrlo sporo, pa može doživjeti do 300 godina. Raste na dubljim, rahlim i karbonatnim staništima bukove i buko-jelove šume, a rjeđe u mješovitim šumama.

Koristi se kao božićna dekoracija pa je time postala ugrožena vrsta. Ova je vrsta zaštićena u Hrvatskoj od 9. lipnja 1953. god.


Božika je zimzelena vrsta, koja raste kao manje drvo ili grm.Može narasti do 10 m visine. Raste u brdskim šumama i parkovima. Lišće je jednostavno, naizmjenično i kožasto. Na mladim je izdancima bodljikavo nazubljeno, a na odraslim cijelog ruba. Valovitost i bodljikavost se mijenja, a može i potpuno nestati. Cvjetovi su jednospolni i dvodomni, maleni i skupljeni u cvatove žućkaste boje. Plod je otrovna crvena koštunica veličine graška. Izgleda poput bobe.
Ми се допаѓа
Коментирај
Коментари
Branko Bučanović Na Božikovini sjedi ptičica ,neki vrstama ptica ipak služi kao hrana:-) B.B.
Jasna Rostohar Predivna biljka koja nam daqje predivan ugođaj za nadolazeće blagdane, nemojmo je uništavati jer je zaštićena.
Elisaveta Kikovic
Напишете коментар...

1 comment: