Saturday, September 12, 2015

PORTAL ZA DJECU - DECATA SO SEST - SEDUM GODINI

SEDMOGODIŠNJACI


sedmogodisnjaci2

Roditelj ste sedmogodišnjaka? Osim "veselja" koje donose prvi dani škole, mogli biste se zapitati što se to još događa s vašim sedmogodišnjakom...
Mali veliki ljudi

Sedmogodišnjaci se nalaze na prijelazu između vedrine šestogodišnjaka i ekspanzivnosti osmogodišnjaka. Zapravo se čini da su neki sedmogodišnjaci u fazi povlačenja - pobjegnu u sobu čitati knjigu ili slušati priču kako bi bili sami. Ali, iako sedmogodišnjaci mogu biti pomalo melankolični, oni su zabavni i ljubazni sve dok su roditelji spremni prihvatiti njihove promjene raspoloženja i osjetljivost.

Sedmogodišnjaci su i promišljeniji. Mogu promisliti svoje osjećaje i ponašanje prije djelovanja i manje umarati sami sebe.

Djeca ove dobi iznenađuju neobičnim ili novim ponašanjem. Možete ih pronaći u čudnim pozama (stoj na glavi i balansiranje), kako nervozno lupkaju olovkom ili nogom, lupaju vratima kad su ljuti ili su pretjerano osjetljivi ako nešto ne razumiju. Variraju između stanja uravnoteženosti i neuravnoteženosti, a na njihove osobine i ponašanje utječu razni unutarnji i vanjski faktori.

10 zanimljivih osobina sedmogodišnjaka:
  • Obrambeni stav
Mnogi sedmogodišnjaci misle da su se njihovi vršnjaci, braća i sestre, roditelji ili učitelji okomili na njih. Te priče uzimajte s rezervom. Namršteni pogled sedmogodišnjaka je normalan dio razvoja.
  • Brinu se
Sedmogodišnjaci brinu. Mogu brinuti kako će nešto biti "preteško" ili "previše" za njih. Mogu brinuti da će nešto propustiti ili neće stići. Sedmogodišnjaci mogu danima pričati o svojim malim ozljedama, modricama ili ogrebotinama. Često imaju osjećaj da imaju "peh". Važno je da roditelji razumiju normalnu fazu osjetljivosti i melankolije sedmogodišnjaka.
  • Neustrašivost
Mnogi sedmogodišnjaci su svladali strahove poput npr. odlazaka stomatologu ili vožnje bicikla bez pomoćnih kotača. Svladavaju strah od mraka, uzimajući svjetiljku kojom gledaju sjene po zidu. Drugim riječima, nezavisniji su u svladavanju "strašnih" situacija.
  • Isključivost
Sedmogodišnjaci koriste snažne riječi kad komuniciraju sa ostalima. Npr., sedmogodišnja djevojčica bi mogla reći: "Mama se više uopće ne igra samnom!" ili "Moja seka uvijek sjedi pored tate!". Kako se njihovi svjetovi šire, oni važu svoj odnos s okolinom.
  • Tmurni izrazi
Obzirom da mnogi sedmogodišnjaci iskuse trenutke melankolije, možete ih vidjeti namrštena lica. Znaju brzo zasuziti i onda pokušavaju suzdržati suze, zbog srama. Sedmogodišnjaci izražavaju širok spektar emocija, često zbog ne ispunjavanja njihovih velikih očekivanja. Lako se razočaraju i uče da stvari koje se isplaniraju, ponekad završe ispod prvobitnih očekivanja.
  • Učenici
Dosta sedmogodišnjaka voli učiti. Neki počinju čitati, a neki već znaju. Sedmogodšnjaci pažljivo slušaju druge i uživaju u razgovorima sa odraslima.
  • Mislioci
U ovoj dobi, djeca proživljavaju svoje misli. Povlače se kako bi razmišljali, promatrali i reflektirali se na nove stvari koje otkrivaju. Npr., sedmogodišnjak može početi promatrati kako ga svijet definira i razmišljati poklapaju li se te definicije s time što on želi postati.
  • Sagledavaju perspektive
Mnoga djeca u ovoj dobi počinju slušati što ostali pričaju i stavljaju se u njihovu poziciju. Sada mogu sagledati tuđu perspektivu i početi razumijevati kako uvijek postoje dvije strane priče.
  • Teškoće sa prijelazima
Većina sedmogodišnjaka uživa gledajući završen zadatak. Zbog toga im je teško prebaciti se na nešto drugo, pogotovo ako ste zatražili da stanu prije nego su gotovi. Treba im pomoći pri učenju tranzicije i prioriteta. Neka djeca se bore s perfekcionizmom, jer žele sve učiniti baš kako treba.
  • Privatnost
Nekim sedmogodišnjacima je neugodno kad ih vidite bez odjeće ili djelomično obučene. Privatnost postaje jaka potreba. Npr., sedmogodišnjak može vikati ako mu 2-godišnja sestra upadne u kupaonicu dok se tušira. Dio djetetovog odvajanja i razvoja prema samostalnosti je u tome da dijete nauči štititi intimu svojeg tijela. Pravo na privatnost je zdrav i važan dio razvoja.

Uglavnom, sedmogodišnjaci žele istražiti i doznati više o sebi u svijetu u kojem žive. Iako se mnoga sedmogodišnja djeca čine manje vedra i sretna nego što su bila kao šestogodišnjaci, s vremenom postaju opušteniji. Dobro je da roditelji razmišljaju unaprijed i zapamte da je ovo samo još jedna faza u razvoju njihovog djeteta.

Zabavne igre za sedmogodišnjake

Nacrtaj priču

Potrebna vam je bilježnica za crtanje.
Jedna osoba započinje pričati priču. Kad priča započne, druga je osoba crtajući prenosi na papir.

Pogodi životinju

Igra za više djece. Dijete šapne drugom djetetu koja životinja treba biti. Tu životinju treba oponašati bez riječi i zvukova, a druga djeca trebaju pogoditi o kojoj životinji se radi.

Ne budi medu

Jedno dijete će biti medo koji se pravi da spava. Druga djeca trebaju prolaziti pokraj "mede" najtiše moguće da ga ne probude. Tu je zgodno pripremiti zapreke, šuštave papire i sl. Onaj tko probudi medu, postaje uspavani medo.

Što je u čarapi?

Pronađite dugačku čarapu. Jedno dijete natrpa čarapu raznim stvarčicama koje ne pokazuje drugim igračima. To mogu biti kamenčići, olovke, gumice, bomboni i drugo što djeca mogu prepoznati. Svako dijete treba gurnuti ruku u čarapu, bez gledanja, i prepoznati predmet samo na osnovu dodira. Dijete koje pogodi najviše predmeta, u idućem krugu odlučuje što će se staviti u čarapu.

Vježbanje memorije i abecede

Jedno dijete započinje rečenicu na slovo A.
Npr. "Aligator ima jako oštre zube."
Potom drugo dijete započinje rečenicu na slovo B;
"Bomboni su jako fini, ali ne treba ih pojesti previše."
Nastavlja se dok nisu "potrošena" sva slova abecede ili dok netko ne zaboravi koje slovo abacede je iduće po redu.

Pazi, gledam te!

Djeca sjede u krugu. Jedno dijete započinje igru tako da odabire onoga koji ga treba netremice gledati barem pola minute.
Ako se "gledatelj" nasmije ili skrene pogled, ispada iz igre.


SEDMOGODIŠNJACI - MAMIN KUTAK - Lukin portal za djecu i obitelj - Dječje pjesme i pjesmice, igre, zagonetke, priče, basne, bajke, crtići, zanimljivosti, igrice, brojalice i bojanke za djecu
Preuzeto sa: Lukin portal za djecu i obitelj

No comments:

Post a Comment