Питка "хризантеми" со мелено месо (ВИДЕО лекција)

4.35 / 5 (86.96%) 23votes
За фил:
• 1 глава кромид
• 1 скил. лук
• 100 ml вода
• 500 г мелено месо (по можност мешавина)
• 1 ч. Л. Пиперка
• мелено црн пипер
• сол по вкус
За тестото:
• 7 г сув квасец
• 125 мл пр. Млеко
• 1 со. Л. Шеќер
• 125 мл павлака
• 1 ч. Л. Сол
питка
Питка "хризантеми"
• 1 јајце
• 500 г брашно
• 6 со. Л. Масло
Дополнително:
• 140 г сирење
• 30 г путер
• 1 со. Л. Млеко
• 1 жолчка
Подготовка на питка: 
За фил Решетки ситно излупени глава кромид, окълцайте лук, ставете водата. Измешајте со меленото месо и зачини.
За тестото раширете сувата квасец во млекото, додадете шеќер и оставете закваската да нарасне за 15-20 минути.
Додадете го остатокот наведени производи и замеси (меко). Покријте и оставете на топличко да нарасне за околу 1 час.Поделете го тестото на 2 дела - една оставете повторно во сад, покриена со фолија.
Другата Тркалаат врз набрашнена површина на дебелина 4 mm и со чаша исечете од него кругови. Остатоците од тестото се соберат, премесете, Наново и повторно исечете кругови.
На секое кругче ставете по 1 ч. Л. Од филот и ја посипете со нотка рендано сирење. Преклопете кругчето на две, а потоа уште две, па да заприлега на цветче. Притиснете краевите со прсти (за да ви е лесничко, Vista клип).
Наредете цветчетата цврсто едно до друго во голема тава, која претходно сте Побеле со масло и покривате со хартија за печење, која исто така е подмачкан. Така камшикот ќе излезе полесно од тавата.
питка со мелено месо
Многу вкусна питка со мелено месо
Постапете на истиот начин и со вториот дел од тестото. За средината спремни 3 половинки кругови и на секоја ставете по малку од филот.Наредете половинките керемидообразно, со преклопување, а потоа ги обвиткајте на ролни, почнувајќи од долниот колега.
Стави примената цветче во средината на тортиљи. Покријте камшикот со фолија, може и со крпа и оставете да нарасне уште еднаш околу 30-тина минути.
Намачкајте камшикот со млекото и јајцето.
Пече во рерна загреана на 180 град. за околу 40-тина мин., како 15 мин. пред да ја отстраните камшикот, намалете ја температурата до 175 степени.
Извадете камшикот и ја намачкајте со масло, покријте ја со крпа и оставете да отстои 15 минути. Извадете камшикот од формата и ја принесете топла трпезата.

Извор: списание број 1 за рецепти во Бугарија "Кулинарство журнал"

10 thoughts on "питка" хризантеми "со мелено месо (ВИДЕОлекција)"

  1. И мене ми излегоа премалку кръгчета- едвај го пополнија половина мала тава. Но инаку стана многу вкусна. Јас ја направив со сирење и маслинки
    Reply
  2. ANGELINA IVANOVA · Edit
    strahotna !!!! stana tochno v tavichka d-26
    vapreki che receptata na ruski ot videoto e savsem druga! shte q opitam i taka!
    Reply

Додадете коментар

 
 
 

осум × 2 =