Научите дете да створи позитивне навике

децембар 0818:212013

1. Научите дете да створи позитивне навике које доводе до среће. Нека редовно вежба, једе здраво и нека практикује све оно што га чини срећним. За неке од нас је то музика, за неког су шетње, за неке су добре књиге, а за неког креативно изражавање.

2. Прихватите забаву. Стара изрека да је смех најбољи лек је истинита. Што се више смејемо, срећнији смо. Следећи пут кад желите да проведете пријатно поподне са Вашим дететом, одгледајте добру комедију, или једноставно радите оно што вас засмејава.
И ево сјајног алата – смејање нас чини срећнијим чак и кад га форсирамо. Импулси из наших мишића лица насimages (13)аутоматски информишу да смо срећни и одмах побољшавају расположење, а да не помињемо расположење људи који нас окружују.

3. Научите дете како да управља својим расположењима. Многи људи не знају да могу сами да одлуче да отпусте своја ружна осећања и свесно промене своје расположење. Али обично је прилично лако схватити зашто сте лоше воље, тежи део је самовољна промена расположења.Први корак је увек признати своја осећања и шта нас је довело до њих. Неретко, само прихватање тих осећања ће проузроковати да она нестану.
Кад је Ваше дете добро распложено, савршен је моменат да прокоментаришете како је сјајно бити у добром расположењу и осећати се добро и како је губљење времена бити надурен и нерасположен. Разговарајте са дететом о томе како може променити своје расположење, шта је то што га увек орасположи? Поделите са њим шта је то што Вас увек орасположи.Кад је дете лоше расположено, помозите му да схвати шта је то што је изазвало лоше расположење и како би могло да га промени. Чак и ако у почетку, јако ретко заиста и успе да промени расположење, убрзо ће увидети како његов живот боље функционише кад изабере да се не дури и свађа.

4. Научите га да разговара са собом на позитиван начин. Свима нама са потребни посматрачи и неко ко ће да навија за нас док пролазимо кроз тешке тренутке. Ко каже да не можемо да будемо сами себи та врста подршке? Заправо, ко бољи? Истраживања показују да срећни људи дају себи сталну сигурност, одају признања и похвале.

5. Гајите оптимизам код Ваше деце. Он је прави лек против незадовољства. Тачно је да су неки људи рођени као већи оптимисти, али оптимизам може и да се научи и изгради. Наградите позитивна размишљања своје деце пољупцем, загрљајем или осмехом.

6. Помозите деци да нађу задовољство у свакодневним активностима. Истраживања показују да људи примећују лепоту у свакодневним активностима и дозвољавају да буду ганути свакодневним чудима живота, живе срећније. Обојите свакодневни живот ситним задовољствима, покажите детету залазак сунца, топлину односа са људима које срећемо сваког дана, пролећно цвеће, кученце које се мота испред наше куће, радост проналажења књиге омиљеног аутора, кување укусног оброка за Вас и Вашу породицу. Као што је Алберт Анштајн рекао: „Постоје само два начина да живите живот, један да ништа није чудо и други да је све чудо“. Деца уче на нашем примеру шта је битно у животу.

7. Научите их да развију захвалност. Често заборављамо да срећа не долази кад добијемо оно што смо дуго желели, већ кад препознамо срећу у ономе што већ имамо. Многи људи сматрају да не могу да буду захвални док нису потпуно срећни и испуњени. Али ако мало боље размислите, схватићете да су људи срећни зато што су захвални.
Деца још увек немају свест о томе да ли су срећна или не, само да њихов друг има скупље патике од њих. Али постоје многи начини како можете да подстакнете захвалност код деце, што предсавља апсолутну супротност узимању свега здраво за готово. Најочигледнији је свесно усмеравање.

8. Сузбијте поруку да се срећа може купити. Као родитељи, морамо бити свесни чињенице да ми нисмо једини који подучавамо нашу децу о животу. Они добијају сталну поруку из медија да је циљ живота више новца и више ствари. На крају, много је битније оно чему Ви научите Ваше дете, али морате да будете свесни да би требало категорички да се супродставите овим деструктивним порукама.

9. Научите их да оставе простора за тугу. Живот има и своје тешке моменте и нема човека. који није искусио патњу на себи својствен начин. Препознавање тужних осећања заправо нам оставља више простора да се осећамо срећним, а не чини нас више незадовољним и несрећним. Срећа не значи потискивање осећања, већ прихватање и препознавање, и проналажење начина да их отпустимо. Научите децу да препознају тугу и да не беже од ње, већ да се са њом изборе.

10. Помозите детету да осети радост доприношења. Истраживања показују да нас осећање да доприносимо бољитку наше заједнице чини срећнијим. Наш посао као родитеља јесте да пронађемо начина да наша деца направе позитивне промене у свету у ком живе, тако да могу да уче и уживају у том искуству.

 
 
  Категорије:

ДОДАЈТЕ КОМЕНТАР


Notice: Undefined index: c in /www/webvol10/w4/6y5afctptn7pp0j/zelenaucionica.com/public_html/wp-content/themes/gadgetine-theme/functions/filters.php on line 204
Ваши подаци ће бити сигурни!Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.