♦Nikada ne preuzimajte odgovornost za ono što se dešava! Ako raditi samo ono što vam se i kako kaže, vi nikad ne možete pogrešiti. Bilo šta da se dogodi-greška je tuđa, ne vaša.
Nikada ne pokušavajte nešto što niko nije probao ranije! I verujte da postoji razlog zašto neke stvari nikada nisu učinjene.
♦Nemojte se osramotiti! Vi ste označeni i kategorizovani vašom ličnom istorijom,inteligencijom i obrazovanjem. Nemojte se sramotiti time što se pretvarate da ste nešto što niste.Uvek imajte na umu – to ste što jeste i ne možete biti ništa drugo!
Budite svesni svojih ograničenja! Igrajte na sigurno, nemojte rizikovati. Slušajte svoj unutrašnji glas koji vam kažem da ne možete više od ovoga.
♦Budite skeptični! Čim se pojavi ideja analizirajte je i nađite razlog zašto nije dobra i izvodljiva. Gde su podaci, gde istraživanja i dokazi, kakva je istorija osobe koja predlaže ideju? Uvek imajte na umu – skepticizam ljudi izjednačavaju s mudrošću.
Držite se strogo saveta stručnjaka! Oni najbolje znaju šta je moguće, šta ne – vi to ne znate. Poštujte svoje znanje , ali uvek se strogo pridržavajte njihovih saveta.
♦Sve u životu treba da bude uredno i predvidivo-držite se toga! Tako ćete stres u svom životu svesti na minimum.
Nemojte postavljati pitanja! Kada postavljate pitanja vi pokazujete nedostatak znanja i razumevanja. Tako možete izgubiti kredibilitet među kolegama i prijateljima. Setite se kada ste bili dete, pa kada postavite pitanje, a neko vam odgovori: ,,To je glupo pitanje”. Ne dovodite sebe u tu poziciju!
Budite praktični! Ne možete sebi priuštiti da trošite vreme na ideje i fantazije koje nikada neće biti realizovane.
Izbegavajte dvosmislenost! Dvosmislenost dovodi do zbrke i konfuzije i stvara neodlučnost. Nešto ili jeste ili nije, stvari su dobre ili nisu…
♦Uvek se ponašajte odraslo! Pristupajte životu i problemima s odlučnošću. Izbegavajte igru i humor kada razmišljate. Nemojte se osramotiti da delujete kao malo dete. Ostanite 100% fokusirani na ozbiljnost.
Klasifikujte ljude! Da li su oni iskusni? Inteligentni? Čudni? Šašavi? Šta rade? Koliko novca imaju? Da li su poštovani od drugih? Kakav život žive? Da li je neko fizičar ili đubretar?
♦Izbegavajte raznolikost! Birajte pažljivo svoje prijatelje. Oni treba da imaju slično obrazovanje, poreklo, porodičnu istoriju, religiju, politička opredeljenja, načela i verovanja. Važno je za vaše psihičko blagostanje da budete sa ljudima koji potvrđuju vaša uverenja i ideje.
Postoji samo jedan pravi odgovor! Kada dođete do odgovora prestanite da gubite vreme u potrazi za alternativama. Vi ne želite da se pojavi neodlučnost.
♦Ne verujte svojoj intuiciji i predosećajima! To je neprofesionalno i besmisleno.
Ne preduzimajte akciju! Ako ne preduzimate akciju ništa loše vam se neće dogoditi, stoga bolje izbegavajte da bilo šta preduzmete. Ako ste primorani da  stupite u akciju  ne činite ništa dok nemate perfektan plan koji će uzeti u obzir  sve i svašta što se može desiti. Ništa ne pravite  dok niste sigurni da imate perfektan plan. Budite perfekcionista.
© Tatjana Petrov
Sav sadržaj ovog bloga, Nadarena deca (www.nadarenadeca.com), svi tekstovi, uključujući i prevode i slike (obeležene imenom bloga ili mojim imenom) su moje (Tatjana Petrov) vlasništvo. Zabranjeno je objavljivanje na drugim sajtovima/blogovima ili štampanje u komercijalne svrhe. U suprotnom smatraću da su prekršena moja autorska prava. 

Vaš komentar