Ideje za igranje napolju

Današnje dete provodi dan potpuno drugačije od dece iz generacije njegovih roditelja ili baka i deka. Bake i deke nisu ni imale televizor, mama i tata su gledali crtani samo u 7:15 i Branka kockicu pre podne, a dete danas  tokom celog dana
Deca treba da se igraju napolju
može da bira kanal na kome će gledati crtani. Deca prethodne genracije su provodila mnogo više vremena napolju. Sami, ili uz pomoć odraslih, deca ranije praktično nisu mogla da izbegnu da nauče mnoge igre, kroz koje su razvijali spretnost, brzinu i druge sposobnosti.
Deci  je potrebno kretanje. Njihovim mišićima je potrebno minimum sat vremena dnevne aktivnosti tj. ponavljajućih pokreta malih i velikih mišićnih grupa u telu, da bi se pravilno razvijali.
Jedan od načina da obezbedite Vašem detetu sigurnu fizičku aktivnost je da ga upišete na balet, plivanje, učenje borilačkih veština, ili na neki grupni sport. Pored toga ono će imati još energije, koju treba potrošiti.
Evo još nekoliko  ideja kako možete provesti kvalitetno vreme sa vašim detetom:
- Kupite hulahop i pokažite detetu kako se vrti (oko struka, oko kolena, oko ruke). Ko može duže da izdrži, vi ili ono?
- Preskakanja konopca se ranije moglo videti u svakom školskom dvorištu na po nekoliko mesta u isto vreme. Naučite dete prvo da samo preskače konopac, a onda organizujte preskakanje sa velikim konopcem i društvom.
- Kupite lastiš i naučite vašu devojčicu da igra STARU ili NOVU MATEMATIKU
- Nacrtajte „školicu“ kredom na betonu i pokažite vašem detetu kako se igra.
Igre razvijaju spretnost
- Leti idite zajedno na bazen, a zimi na klizanje. Naučite ga da vozi rolere…
- Odlična ideja je i zajednička vožnja biciklama.
- Kuglanje je kod nas popularno od skora, ali je odlična fizička aktivnost, u kojoj može da učestvuje cela porodica.
- Nakon radnog dana, ako nemate energije, ili vremena za nešto zahtevnije, najobičnija zajednička šetnja parkom prijaće i Vama i detetu.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Jagode

Jagode


Jagode spadaju u grupu jagodastog voće i tipičan su primerak svoje grupe. Semenke su im raspoređene po celoj površini ploda i usađne u tanku pokožicu. Svoju popularnost jagode su stekle zahvaljujući ... »»
Kada dete može početi samo da jede?

Kada dete može početi samo da jede?


Vaše dete ne može samo naučiti da koristi pribor za jelo, morate mu vi pomoći u tome. Kada je vreme da počnete? Većina dece već kada napuni godinu dana prestaje da ... »»
Lubenica – dobra za zdravlje i raspoloženje

Lubenica – dobra za zdravlje i raspoloženje


Lubenica je savršeni simbol leta i njen jedinstveni miris i ukus nepogrešivo asociraju na vrele letnje dane i opuštenu atmosferu. Rashlađena lubenica isečena na kocke i servirana u činiji je savršeni ... »»