Nezdrava i biološki bezvredna hrana koja nije za decu: margarin, paštete, parizer, topljeni sir i viršle
Zlatko ŠćepanovićHranu koju ne treba davati svojoj deci jer nije zdrava niti biloški vredna
Podsticaj da napišem ovaj tekst je reklama na
televiziji u kojoj se pojavljuje popularni pevač Željko Joksimović i preporučuje
margarin deci za jelo, pod sloganom zdrave hrane. Margarin nije nikako zdrava
hrana, to je potpuno veštačka i biološki bezvredna hrana, jer se sastoji od
vode, lošeg ulja i gomile umetnutih i veštačkih konzervansa i stabilizatora,
veštačkih boja, veštačkih vitamina i veštačkih aroma.
Reklamirati margarin kao zdravu hranu je potpuno
licemerje, zavodjenje i manipulacija potrošačima, kao i zdravljem nacije.
Margarin je veštačka i loša kopija maslaca, butera, i nikako se ne može
izjednačavati sa prirodnim proizvodom. Naravno, ne radi to Željko Joksimović
namerno i svesno, on to radi za pare proizvodjača margarina koji to proizvodi i
nama prodaje upakovano u lažnu priču i tvrdnju.
Ista moja zemrka se odnosi i na prevarantsko i
manipulativno reklamiranje viršli, parizera i pašteta kao zdravog doručka i
zdrave hrane za decu.
Svestan sam da nikakvo regulatorno telo a ni
Asocijacija za zaštitu potrošača neće moći da se izbori sa medijskim lažima i da
ovakve spotove kao obmanjujuće skine sa tv ekrana, pa sam rešio da napišem ovaj
tekst. Svestan sam i da će mnoga deca i mnogi roditelji ili staraoci dece biti
žrtve ovakvih reklama i propagandnih poruka i svojoj će deci mirne savesti
davati lošu i nezdravu hranu, verujući da je sve istina što se tvrdi u medijima.
Zato i pišem ovaj tekst, makar za malobrojne koji će ga pročitati i razmisliti o
njemu i hrani koju daju svojoj deci.
.
Kako se
pravi topljeni sir, pašteta, viršla i industrijska hrana
Pre 10-ak godina sam se zaposlio kao direktor
marketinga u Imleku. Prvih dana sam obilazio fabriku. Kolege su me odvele do
Topione sira. Ušao sam u zgradu i u veliku sobu, svu u keramičkim pločicama. Na
sred velike sobe, na podu, naspram uredjaja za topljenje, stajala je velika
gomila nabacanih pokvarenih sireva. Sirevi su svi bili iz asortimana Imlek-a,
bili su raznih dimenzija i vrsta, deformisani, sasušeni, zeleni i beli od budji
i plesni koja se uhvatila na njima, neki su bili naduti od procesa vrenja koji
je počeo da se odvija u njima na sobnoj temperaturi i pored izvora toplote.
Gomila užegle hrane za bacanje. Smeće.
Upitao sam kolegu: „Da li su ovi sirevi za
bacanje?“
Kolega mi je odgovorio: „Ne, ne nikako. Ništa se
kod nas ne baca. Ovo su sirevi iz povraćaja iz prodavnica, koji su se pokvarili,
oštetili ili im je istekao rok trajanja, i koji se ovakvi kakve vidite stavljaju
u topionik, istope se, i onda se mlečna mast i protein iz njih procedi, dodaju
se začini i sve to ide u kalupe za topljeni sir. Od te mase dobijamo topljeni
sir, one male trougliće sira za dečiji doručak, ono što se popularno zove Zdenka
sir“.
Od tog dana, mi nikada nismo više kupili topljeni
„zdenka“ sir niti moja deca znaju šta je topljeni sir. Istovetan proizvod
topljenom siru je i sir za sendviče u listićima, koji se pravi na isti način i
koje takodje ne kupujemo deci za ishranu.
Isto mišljenje i naš stav prema nezdravoj hrani
se odnosi i na paštetu, parizer i na viršle, proizvode koji se na sličan način
dobijaju od otpadaka životinja u industriji prerade mesa. Mesna industrija sve
iznutrice, kožu, nokte, papke, creva, žile, salo, masnoće, kosti, ligamente, i
svo ono manje kvalitetno meso životinja, fino samelje do neprepoznavanja, doda
povrće, soju i začine, plus konzervanse i stabilizatore, i upakuje to kao ukusnu
namirnicu zvanu pašteta, parizer i viršla. Osim veštačkih aditiva problem takve
hrane je i gomila soli koja se stavlja u preradjevine da bi se iste održale od
brzog kvarenja.
Priznajem da je ta hrana ukusna, i sam sam voleo
da je jedam. Ali sada znam da je nezdrava i loša, i pokušavam da makar svoju
decu odaljim što dalje od nje. Svestan sam da mnogi od roditelja neće poslušati
ovaj i slične savete, zbog toga što nemaju dovoljno novca i vremena da sami
spremaju hranu, a hoće pak da deci učine obroke ukusnijim i da deci izadju u
susret željama za reklamiranom i ukusnom hranom. Ali bolje da decu hranite
palentom i pavlakom, nego viršlom i paštetom, razlika u kvalitetu i supstancama
koje se ugradjuju u telo i tkiva vaše dece je ogromna.
.
Roditelji i
deca, zdravlje i zdravi način ishrane
Znajući kako se pravi industrijska mesna hrana i
šta sve u njoj ne vredi, deci kupujemo samo suvi vrat, pečenice, domaću slaninu
i dimljeno meso. Ponekad i domaće kobasice kada znam ko ih i kako pravi.
Industrijske mesne preradjivene ne kupujemo i ne unosimo u kuću. Posebno, što su
puni natrijum nitrita (natrijumova so), konzervansa koji je inače svuda proteran
u Evropi zbog kancerogenih svojstava, ali se još uvek nemilice troši u Srbiji
zbog jeftine nabavke i svojstva da mesu daje crvenu boju – meso inače u preradi
bledi i posivi.
Neko će mi reći da takav životni stil mogu da
priušte sebi samo bogati ali to jednostavno nije istina. Suština je u stilu
života i u stilu ishrane. Priznajem, mi za prosečnu srpsku porodicu jedemo
neuobičajeno malo mesa. Možda jednom do dva puta nedeljno imamo nešto malo mesa
kao prilog za sosove, ali retko kada jedemo čiste šnicle, stekove, krmenadle.
Možda jednom u dve nedelje spremimo pile ili ribu i ne držimo se besmislenih
preporuka nutricionista da svakog dana moramo pojesti po 200 grama mesa. Uvek
favorizujemo pečurke, povrće, testeninu, variva i sosove pre mesnih obroka. Jela
začinjujemo domaćom slaninom ako želimo miris i šmek mesa, i često pravimo
kineska jela koja su poznata po maloj količini mesa, pa nam je u tom smislu
izdatak za kuhinju daleko manji od srpskog proseka. Mi ne punimo zamrzivač
teletom ili tranžiranom svinjom, jednostavno ne favorizujemo meso u ishrani,
mada nismo vegetarijanci. Hranimo se zdravije i razmišljamo drugačije.
Ipak, meni nije cilj da propagiram naš stil
ishrane ili vegetarijanstvo, jer svako robuje svojim navikama i ne želim da
menjam tudje navike, ako sami ljudi ne dodju do njih. Želim samo da skrenem
pažnju na lošu hranu koja naša deca jedu i koja se ugradjuje u njihova tela i
ćelije, a sve zbog zabluda koja su im servirane. Takodje, želim da ljudi shvate
šta oni jedu. Na primer, jedna od sličnih namirnica nalik paštetama i topljenom
siru je instant kafa, kod nas popularna kao Neskafa. Sprema se na skoro isti
način kao i topljeni sir, od užegle i propale kafe niskog kvaliteta, koja se
tako obradi i preradi da dobijemo instant granule kafe. Od trenutka kada sam to
saznao, a evo prošlo je jedna decenija i od tog saznanja, mislim da nisam u 10
godina popio više od 2 neskafe u kafiću. Nema potrebe da se hranim
visokopreradjenom industrijskom hranom koja nema vredna biološka svojstva koja
trebaju mom telu.
Mi vodimo računa da koristimo biološki vrednu
hranu, živu hranu. Posledica toga je dobro zdravlje koje imamo. Na primer, moja
ćerka je doživela da joj nastavnica u školi kaže: „Dete, ti si čudo prirode.
Godinama te gledam a nikada te nisam videla bolesnom. Ni nazeb“.
To je istina, godinama naša deca nisu imala ni
nazeb ni grip, hvala Bogu. Verujemo da uz dobru porodičnu genetiku koju svi
imamo, tome doprinose i naše prehrambene navike i sam stil života. Kao i
prosvećen dečiji doktor, Dr Pejović, pedijatar iz Doma zdravlja Zvezdara koji je
našu decu od malih nogu vodio i savetovao nas da decu ne lečimo antibioticima,
da im ne dajemo vakcine koje im ne trebaju i da posmatramo dete u celini, kako
ono izgleda i deluje u bolesti, a ne da paničimo jer ima temperaturu. Hvala
doktoru Pejoviću na glasu razuma i realnom pristupu dečijim bolestima, mnoge
porodice je zadužio.
Vratimo se zdravoj i nezdravoj hrani. Na listi te
hrane koja je mahom „zabranjena“ našoj deci i koja se ne kupuje u našoj kući su:
gazirana pića kao što su Koka Kola, Pepsi, Fanta, Jupi, jer su sva ta pića
gomila šećera u obojenoj gaziranoj vodi. Srećom, moja supruga voli Ruski kvas,
pa je uspela i da deci usadi ljubav ka tom, ipak zdravijem i prirodnijem
napitku, koji liči na obojena gazirana pića ali to nije. Ne kupuju im se ni
industrijski ledeni čaj tipa Bravo, Nestea, takodje piće koje ćemo radije sami
napraviti od pravog čaja sa limunom, a ne deci davati obojenu i aromatiziranu
vodicu punu aditiva.
Na listi zabranjenin namirnica za našu decu su i
bombone, čajna kobasica i slične preradjene kobasice, gotova jela, industrijski
sosovi, zasladjivači, lisnata testa, razne grickalice, štapići, smoki, bejk
rols, sladoledi. Sladoledu se teško odupiremo, kupujemo ga ali ne unosimo u
kuću, samo na moru.
Ne bih želeo da me čitaoci pogrešno shvate, da mi
fanatično branimo deci da tu hranu konzumiraju. Nismo eko fanatici niti porodica
bistrih potoka koja živi u šumi i daleko od civilizacije. Mi tu hranu
jednostavno ne kupujemo deci, ne donosimo je kući i ne dajemo im svesno da je
jedu. Kada se desi da ona tu hranu konzumiraju van kuće ili u gostima, mi im to
ne branimo, ali govorimo sa njima i objašnjavamo im vrednost svake pojedinačne
hrane. Čak i mi sami nekada kupimo hranu koju ne podržavamo, ali je to više
izuzetak. Ne plašimo decu pričama o štetnosti hrane da ne bi kod njih stvarali
fanatizam i stres, ali ih podučavamo šta je zdrava hrana i zbog čega je treba
jesti takvu. Svesni smo da je znanje a ne fanatičan stav najbolja odbrana za
pravilne prehrambene navike.
Uz to, pošto naša deca žive u gradu, gde su htela
ona to ili ne, naviknuta na industrijsku i sterilisanu hranu, koristimo svaku
priliku da ih susretnemo sa seoskom i domaćom hranom. To najčešće ima za
posledicu proliv kod dece, posebno kada jedu domaće kiselo mleko. Moja supruga i
ja smo svako leto provodila na planinama i u seoskim sredinama i naši stomaci su
adaptirani na bakterije u domaćim proizvodima i taj stepen „higijene“, dok naša
deca nisu prošla tu vrstu obuke. Zato kada god imamo priliku da smo u nekoj
seoskoj sredini insistiramo da deca jedu domaće kiselo mleko i proju umesto
kupovnog jogurta i kifle. Rezultat adaptacije njihovog stomaka na domaće je
postignut nakon nekoliko godina i nekoliko proliva. Sada su adaptirani i mogu da
vare domaću hranu, što smatramo za uspeh i još jedan element za popravljanje
imuniteta. Posebno se raduju supi od domaće kokoške, koja je toliko drugačija od
supe iz kesice, da je to neverovatno.
Sve u svemu, trudimo se sa svojom decom i to nam
se vraća njihovim dobrim zdravljem. Govorimo im o vrednosti jednostavne hrane, o
vrednosti voća i povrća, variva i vode, o suncu, prirodi. I za sada nam svima
dobro ide. A u reklame na televiziji odavno ne verujemo.
U zdravlje!
. . .
Tagovi: bezvredna, biološka, gazirana, hrana, industrijska,
margarin, nezdrava, pašteta, parizer, pica, ruski kvas, viršle
53 komentara
28. septembar 2012. u 13:32.
| Stalna veza
28. septembar 2012. u 14:58.
| Stalna veza
Postoji hajka na aditive i mislim da su ljudi po pitanju njih delom i u pravu jer ih ima sve vise i u sve vecim kolicinama u hrani.
@ Marina Sundric
Jutros mi je starije dete dramilo jer joj se nesto nije dopao kacamak koji smo spremili, ali sta da se radi, nije bilo drugog na repertoaru
lna je to borba sa decom i pre cemo mi posustati nego oni. No, odgovoror vama glasi:
Kacamak vise vrsta, brusketi, zito sa povrcem i sirom, pite razne, testenine, omleti sa lukom, paprikom, pecurkama, burek, crni hleb i kajmak, sir sa prilozima, przenice, corbe, variva, maslac i med ili domaci dzem, proje, spanske pite, proso, przena slanina, musli, testenine sa povrcem, domace pastete .. itd
Ne libimo se da deci za dorucak dajemo i variva i jela za rucak, jer dorucak mora biti obilan i jak.
28. septembar 2012. u 15:16.
| Stalna veza