CVJET
POGAČA
Sastojci:
-500 g glatkog brašna
-1 suhi kvasac (7g)
-pola
čajne žlice šećera
...
-1 čajna žlica soli
-60 ml ulja
-1
jaje
-oko 125 ml mlijeka
-oko 70 g margarina/maslaca za
premazivanje
Ostalo:
-žumanjak ili bjelanjak ili cijelo
jaje
-bijeli i crni sezam, mak, lan,… za
posipanje
Priprema:
Sastojci trebaju biti sobne temperature.
U
posudu stavite brašno, suhi kvasac, šećer, sol, ulje, jaje i mlijeko pa
zamijesite tijesto (po potrebi dodajte još mlijeka, tijesto treba biti glatko).
Pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite na toplom oko pola sata da se
digne.
Margarin rastopite (pazite da ostane svijetao!), ostavite ga da se
malo ohladi, ali mora ostati tekuć.
Okruglu posudu za pečenje (oko 28 cm
promjera) namastite margarinom i pobrašnite.
Dignuto tijesto premijesite,
oblikujte svojevrsni valjak i okomito ga prerežite na tri dijela: jedan mali i
dva podjednako velika.
Maleni komad stavite na stranu: njega ćete na kraju
staviti u sredinu pogače (tijesto koje ne upotrebljavate pokrijte krpom da se ne
suši).
Jedan od dva velika komad tijesta podijelite na pet jednakih komada.
Četiri komada razvaljajte u tanki krug (debljine oko 5 mm). Svaki krug premažite
rastopljenim, ohlađenim, tekućim margarinom i složite ih jedan na drugi.
Da
bi se tijesto lakše razvaljalo, valjajte ga u par navrata: malo razvaljajte
jedan komad tijesta, pa ga ostavite da stoji pokriven krpom dok valjate idući
komad i tako redom... pa se onda opet vratite na prvi komad i još ga malo
razvaljajte, pa onda idući itd.
Peti komad tijesta razvaljate da bude malo
veći od četiri prethodna kruga pa taj peti krug položite preko ostalih krugova,
krajeve tog kruga podvijte (nagurajte) pod prvi krug da dobijete svojevrsni
zamotuljak (taj krug ne premazuje se margarinom).
Napravljeni zamotuljak
stavite u sredinu posude za pečenje. Oštrim nožem razrežite ga na osam dijelova
– ostavljajući neprerezano oko 1-2 cm tijesta na rubovima.
Svaki odrezani
«trokutasti» komad uhvatite za špićasti vrh i izvucite ga od sredine prema van
(preklopite ga preko rubnog, nerazrezanog dijela tijesta).
Sada uzmite
preostali veći komad tijesta (ne onaj najmanji!) pa i s njim ponovite postupak
kao i s ovim komadom tijesta: podijelite ga na pet jednakih dijelova.
Četiri
komada tijesta razvaljajte u tanki krug (debljine oko 5 mm). Svaki krug
premažite ostatkom ohlađenog, tekućeg margarina i složite ih jedan na
drugi.
Peti komad tijesta razvaljate da bude malo veći od četiri prethodna
kruga pa taj peti krug položite preko ostalih krugova, krajeve tog kruga
podvijte (nagurajte) pod prvi krug da dobijete svojevrsni zamotuljak (taj krug
ne premazuje se margarinom).
Dobiveni zamotuljak stavite u sredinu, tj.
unutar dijela tijesta koje je već u posudi za pečenje. Sada oštrim nožem
razrežite i taj zamotuljak na osam dijelova – ostavljajući neprerezan oko 1 cm
tijesta na rubovima. Vodite računa o tome gdje režete tijesto jer kad izvučete
odrezane «špićaste» vrhove ovog zamotuljka: oni moraju doći između vrhova
prethodnog zamotuljka.
Svaki odrezani «trokutasti» komad uhvatite za špićasti
vrh i izvucite ga od sredine prema van.
Uzmite najmanji dio tijesta, malo ga
premijesite, oblikujte kugli, malo ju spljoštite u stavite u sredinu posude za
pečenje.
Tijesto možete premazati ili cijelim umućenim jajetom, ili žumanjkom
umućenim s 1-2 žlice mlijeka ili umućenim bjelanjkom.
Ja sam sve mazala
umućenim bjelanjkom.
Po želji, pogaču posipajte sjemenkama, makom… pa
pokrijte krpom i ostavite da stoji dok se pećnica zagrije.
Pripremljenu
pogaču stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 10 min. Zatim
ju pokrijte folijom i pecite na 180 stupnjeva 15ak min. Tada skinite foliju i
pogaču pecite još par minuta da odozgo dobije boju.
Što se pečenja pogače
tiče, "prilagodite" se svojoj pećnici. Ako radite veću pogaču (od 1 ili 1,5 kg
brašna), trebalo bi ju peći nešto duže, nego ovu od 500 g brašna).
Pečenu
pogaču izvadite iz posude, pokrijte krpom i ostavite da se malo
ohladi.
Види
повеќе
No comments:
Post a Comment