Сви знамо да можемо проверити да ли је
јаје кувано тако што га завртимо. Сирово јаје се брзо заустави зато што вискозна
маса у унутрашњости пригуши кретање. Али шта се дешава ако завртимо кувано јаје
на једној од "дужих" страна? Испоставља се да је ротирајуће јаје у том положају
нестабилно и да оса симетрије прелази из хоризонталног у вертикални положај.
Другим речима - јаје се усправља! Ово на први поглед делује парадоксално, јер се
тежиште јајета подиже, па изгледа као да јаје током ротирања добија, уместо да
губи енергију. Али, наравно, као и код свих "чуда" физике, и за ово постоји
математичко објашњење.
Everybody
knows that you can see if an egg is boiled by giving it a spin. A raw egg stops
quickly because the viscous goo inside damps out the motion. But
wh...
No comments:
Post a Comment