Dnevni meni - primjer prvi
Doručak: Eggmjolk-cappuccino
U visoku posudu staviti
1 jaje
2 žlice kokosovog ulja (30 g)
2 žlice maslaca (30 g)
1 žlica slatkog vrhnja (15 g)
Polako lijevati 2 dl vruće kave, miksajući štapnim mikserom
Užina nakon treninga:
50 g svježeg kravljeg sira
50 g lješnjaka
Ručak: Jetra s cvjetačom
120 g jetre poprženo ili ispečeno na 1 žlici maslaca (15 g), začini po želji, puno svježe nasjeckanog češnjaka
prilog: 200 g cvjetače na lešo, mast iz tave preliti preko mesa i cvjetače
salata: rajčice (200 g) sa 1 žlicom maslinovog ulja
limunada (polovica limuna iscijeđena)
Večera: Omlet s tikvicom
1 tikvica (200 g) narezati na tanko pa popržiti na 1 žlici masti (15 g), preliti 2 umućena jaja, začini po želji.
salata: 100 g rotkvica sa 1 žlicom maslinovog ulja (15 g)
limunada (polovica limuna iscijeđena)
Ukupna količina namirnica u toku dana:
200 g cvjetače
200 g rajčice
200 g tikvice
100 g rotkvice
limun 100 g
ukupno povrće, voće 800 g
orašasti plodovi: 50 g lješnjaka
jaja: 3 komada 150 g
meso: 120 g jetre
mliječni proizvodi:
50 g svježeg sira
1 žlica slatkog vrhnja (15 g)
masti i ulja:
maslac 3 žlice (45 g)
svinjska mast 1 žlica (15 g)
kokosovo ulje 2 žlice (30 g)
maslinovo ulje 2 žlice (30 g)
ukupno masti i ulja 8 žlica (120 g)
ENERGETSKA RASPODJELA – KALORIJE IZ MAKRONUTRIJENATA
Energetska vrijednost hrane u toku dana: 1950 kcal
Masnoće 79% (170 g masnoće = 1530 kcal)
Proteini 14% (66 g proteina = 264 kcal)
Ugljikohidrati 7% (35g ugljikohidrata = 140 kcal)
KOLIČINSKA RASPODJELA – UDIO POJEDINIH NAMIRNICA
Ukupno količina hrane u toku dana: 1305 g
Povrće, voće 61% (800 g)
Orašasti plodovi 4% (50 g)
Jaja 12% (150 g)
Meso 9% (120 g)
Mliječni proizvodi 5% (65 g)
Masti i ulja 9% (120 g)
Iz ovog mog dnevnog menija vidite da, iako je postotak kalorija dobivenih iz masti čak 79%, zapravo je količinski najviše povrća a najmanje masti. To je zato što je u mastima najviše kalorija a u povrću najmanje. Iz male količine masnoće dobivamo puno kalorija, dok iz velike količine povrća dobivamo malo kalorija.
Proteina sam unijela 66 g što otprilike zadovoljava preporuku od 1 g po kg tjelesne težine.
Ugljikohidrata sam unijela 35 g, neke dane ih bude više, ne brojim niti planiram njihov unos. Jedem povrće u velikim količinama, povremeno voće i orašaste plodove.
Ostatak kalorija potrebnih da zadovoljim svoje dnevne potrebe (ca 2000 kcal) dobivam iz masnoća. I to je to, simple as that…
Uz LCHF prehranu dolazi do stabilizacije šećera u krvi, regulacije hormona inzulina, leptina i grelina, što sve dovodi do prirodne regulacije apetita, tj smanjenog osjećaja gladi i spontanog smanjivanja obroka. Na LCHF prehrani se količinski jede manje! Nema više potrebe da se jede 5-6 obroka na dan, nema nezasitnog trpanja tijesta, peciva, krumpira i drugih praznih kalorija u svoje tijelo, niti potrebe za grickanjem između obroka.
Većina ljudi koji su duže vremena na LCHF osjećaju da im je dovoljan jedan pravi, konkretni obrok u danu koji se sastoji od komada mesa ili ribe, puno povrća i masnoće u kojoj se pripremala ili s kojom se začinila hrana. Količina mesa/ribe je standardna, normalnom porcijom smatra se 100-150 g mesa ili 150-200 g ribe ali nije greška ako se pojede manje ili više. Škrobni dio obroka s kojim smo nekada punili želudac – krumpir, kruh, tjestetnina, riža – zamjenjujemo povrćem. Također povećavamo količinu masnoće u obroku, dakle ne pečemo na suhoj tavi već slobodno u pripremi hrane koristimo prirodne masti (svinjska mast, maslac, ghee, maslinovo i kokosovo ulje), ne koristimo light dresinge za salatu niti light majoneze koji su prepuni šećera, škroba i kemikalija, već koristimo punomasne prirodne umake i majoneze od žumanjaka, maslaca, maslinova ulja, začinskog bilja…
Dakle tipičan LCHF tanjur bi izgledao ovako:
- Mesa/ribe isto kao i ranije što ste jeli;
- Umjesto priloga od krumpira/riže/tjestenine/kruha, sada pripremate priloge od povrća – ono se može kuhati, peći, pržiti, grilati, dinstati;
- Sve se fino zamasti ili masnoćom u kojoj se pripremalo jelo ili se doda masnoća ako je jelo ”suho”;
- Salata kao i ranije;
- Piće: umjesto sokova i piva, pijete vodu ili umjerenu količinu (1 dl) vina, preporuča se crno, zdravije je.
Povrće nije dekoracija na tanjuru! Povrće sačinjava volumen obroka, a masnoće daju sitost.
Ja ne jedem doručak ali popijem hranjivi eggmjolk cappuccino, iz toga dobijem dovoljno energije i hranjivih tvari bez da opterećujem želudac krutom hranom.
Da li ću jesti večeru ovisi o raspoloženju, osjećaju gladi ili socijalnim prilikama. Imam li društvo jest ću, ako sam gladna jest ću, ali često nisam gladna, pogotovo ako sam dobro ručala, pa u tom slučaju večeru jednostavno preskočim, što rade i mnogi drugi na ovoj prehrani. Uz LCHF prehranu se sa puno manjom količinom hrane unosi puno više hranjivih tvari, hrana je nutritivno bogata i ništa se neće dogoditi ako se preskoči obrok. Može se samo otopiti nešto masnih naslaga, što većina i priželjkuje.
Dnevni meni – primjer drugi
Doručak: Eggmjolk-cappuccino
1 jaje
2 žlice kokosovog ulja (30 g)
2 žlice maslaca (30 g)
1 žlica slatkog vrhnja (15 g)
sve izmiksano s 2 dl vruće kave
Ručak: Srdele i zelene mahune
150 g srdela poprženih na masti (ca 2 žlice, 30 g)
300 g zelenih mahuna sa 2 žlice maslinova ulja (30 g)
1 dl crnog vina
Večera: Salata
dva jaja u tvrdo nasjeckana
50 g feta sira
100 g rotkvice
50 g luka
100 g krastavca
50 g maslina
2 žlice maslinovog ulja
limunov sok
začini po želji
KOLIČINSKA RASPODJELA – UDIO POJEDINIH NAMIRNICA
zelene mahune 300 g
rotkvice 100 g
luk 50 g
krastavci 100 g
masline 50 g
limun 100 g
ukupno povrće, voće 700 g
jaja 3 kom 150 g
riba: srdele 150 g
feta sir 50 g
slatko vrhnje 1 žlica 15 g
ukupno mliječni proizvodi 65 g
maslinovo ulje 2 žlice 30 g
kokosovo ulje 2 žlice 30 g
maslac 2 žlice 30 g
mast 2 žlice 30 g
ukupno masti i ulja 8 žlica 120 g
alkohol: vino 1 dl
ENERGETSKA RASPODJELA – KALORIJE IZ MAKRONUTRIJENATA
Energetska vrijednost: 1938 kcal
Proteini: 61 g = 244 kcal ili 13%
Ugljikohidrati: 25 g = 100 kcal ili 5%
Masnoće: 168 g = 1512 kcal ili 78%
Alkohol 1 dl = 70 kcal ili 4%
Dnevni meni - primjer treći
Doručak: Eggmjolk-cappuccino
1 jaje
2 žlice kokosovog ulja (30 g)
2 žlice maslaca (30 g)
1 žlica slatkog vrhnja (15 g)
sve izmiksano s 2 dl vruće kave
Ručak: Gril puretina i povrće u majonezi od maslaca
150 g purećih prsa sa grila
300 g miješanog povrća sa grila (paprika, tikvice, šampinjoni)
Majoneza od maslaca: dva žumanjka se izmiksaju mikserom, dodaje se 3 žlice (45 g) rastopljenog maslaca i malo soli i dalje se miksa dok se ne sjedini.
Zelena salata i rajčica, oko 200 g.
Večera: Kefir
KOLIČINSKA RASPODJELA – UDIO POJEDINIH NAMIRNICA
paprike 100 g
tikvice 100 g
šampinjoni 100 g
salata 100 g
rajčica 100 g
ukupno povrće 500 g
jaja: 1 cijelo jaje 50 g + 2 žumanjka 35 g = 85 g
meso: puretina 150 g
slatko vrhnje 1 žlica 15 g
kefir 200 g
ukupno mliječno 215 g
kokosovo ulje 2 žlice 30 g
maslac 5 žlica 75 g
ukupno masti i ulja 7 žlica 105 g
ENERGETSKA RASPODJELA – KALORIJE IZ MAKRONUTRIJENATA
Energetska vrijednost: 1454 kcal
Proteini: 59 g = 236 kcal ili 16%
Ugljikohidrati: 25 g = 100 kcal ili 7%
Masnoće: 123 g = 1107 kcal ili 77%
Zaboravila sam napisati da popijem i najmanje 2 litre čiste vode dnevno. Bude još i koja crna kava ili čaj. Meniji su krajnje pojednostavljeni jer ljeti ne želim provoditi vrijeme u kuhinji. Sva jela koja se pripremaju duže od 15-20 minuta ostavljam za zimu ;)
No comments:
Post a Comment