Vruća prokuhana voda - najjeftiniji lijek
Prema ayurvedi, redovna upotreba prokuhane vruće vode jača naš imunitet, daje snagu i energiju.
U našim krajevima, ali i na Istoku se upotreba vruće vode za piće podrazumijeva.
U Rusiji, Ukrajini i sličnim zemljama "kipjatok" se stalno drži u samovaru i normalno se pije umjesto hladne vode.
U zemljama kao što su Indija, Kina, Japan i slične, vruća voda i drugi vrući napici također su uobičajeni. To je dio tradicije stare tisućama godina.
Ako ljudi nešto slijede i čuvaju iz generacije u generaciju, možemo pretpostaviti da je to iz nekog razloga korisno.
Zašto kuhati vodu?
Smisao kuhanja vode je višestruk. Prvo i osnovno, kuhanjem se uništavaju mikroorganizmi i potiče se taloženje kemijskih nečistoća iz vode.
Ako prokuhate običnu vodu iz pipe i pustite da vrije bar 5 minuta, poslije hlađenja možete naći gust talog otpadnih i štetnih tvari. Dakle, prvi rezultat kuhanja mikrobiološka i kemijska ispravnost vode.
Druga je svrha prokuhavanja suptilnija, ali podjednako važna. Voda je osnovni rastvarač u bezbrojnim biokemijskim reakcijama koje se neprekidno dešavaju u našem organizmu.
Voda i vatra leže u osnovi kemije, a prije svega biokemije.
Vatra zvana agni
Zajedničko ime za sve metaboličke procese u tijelu je pita doša. Doslovni prijevod riječi pita je "kiselina", pa sama riječ ukazuje na probavu i biokemijske procese. Prema ajurvedi, pita doša sastoji se od vatre i vode.
Poseban dio ovog principa je agni, što u prijevodu sa sanskrta znači vatra.
On predstavlja vatru probavnog sustava i odgovoran je za probavu svega što čovjek pojede, popije, pomiriše, čuje, vidi, dodirne... Agni transformira sve što dolazi u duh i tijelo.
Kuhanje uvodi agni u vodu
Kada pijemo nekuhanu vodu, naš unutrašnji agni mora probaviti sve bakterije, parazite, spore i plijesni koje voda sadrži. Ako je agni slab, dolazi do bolesti.
Zato mnogi zapadnjaci dobiju dizenteriju čim stignu u Indiju. S druge strane, ako vanjski agni već uništi ove neželjene tvari, bolest se ne javlja.
Sada je jasnije zašto se voda (i hrana) kuhaju.
Ranije, dok se kuhalo na otvorenom plamenu, to je bilo vidljivo i golim okom - kuhanjem se vatra, odnosno oganj (agni) uvodi u kuhanu tvar.
Kuhana voda ima višak agnija i samim tim se lakše probavlja u tijelu i potiče imunitet.
Redovna upotreba prokuhane vode jača imuni sistem, snagu i energiju. Ovo je naročito važno za osobe koje su već bolesne.
Redovna upotreba prokuhane vode jača imuni sistem, snagu i energiju. Ovo je naročito važno za osobe koje su već bolesne.
Kada pomaže vruća voda
Općenito se može reći da sve bolesti nastaju zbog nakupljanja tjelesnih toksina.
Kada je agni jak, korisni dijelovi hrane apsorbiraju se i sudjeluju u normalnom razvoju tkiva, a nekorisni se izbacuju kroz crijeva i urin.
Međutim, kada je agni slab, jedan dio hrane niti se apsorbira, niti se izbacuje. On ostaje truliti u crijevima i stvarati ljepljivu tvar neugodnog mirisa, koja se zove ama.
Nakupljanje ame u raznim dijelovima tijela leži u temelju svake bolesti.
Zato ayurveda kod raznih bolesti preporučuje upotrebu vruće, prokuhane vode. Ovo se najbolje vidi u slučaju povišene temperature.
U akutnim stanjima, kada je visoka temperatura posljedica prehlade ili gripe, ayurveda propisuje da se koristi voda pripremljena u odnosu pola-pola.
Dakle, kuhajte litru vode dok ne ostane pola litre, a zatim je naspite u termosicu. Ako pacijent svakih pola sata pije po jedan do dva gutljaja vruće vode, groznica će brzo proći.
Naravno, voda ne smije biti vrela, da oprži jezik, već vruća, kao čaj.
Redovna upotreba prokuhane vode, koja je kuhana dok nije ostalo 75 posto početne količine, preporučuje se kod svih kroničnih i upornih bolesti kao što su astma, artritis, kolitis, migrene, sinusitis, angina pektoris i druge srčane smetnje, celulit, gojaznost i druge.
Recept za dubinsko liječenje
S druge strane, ako patite od kronične groznice, to ukazuje da se ama nalazi duboko u tkivima i da je pustila korijen. Tada se preporučuje čuveni ajurvedski recept – šadangpanija. To je voda kuhana dok ne ostanu dvije petine ukupne početne količine.
Kuhanjem svedite litru vode na 0,4 litre te je dajte pacijentu da je pije. Prilikom ove terapije, pacijent ne unosi u organizam ništa osim ove vode, a terapija smije trajati najviše tri dana, ovisno o pacijentovoj snazi i bolesti.
Takvu terapiju potrebno je provoditi isključivo pod liječničkim nadzorom.
Jak agni - zdrav čovjek
Agni je temelj autoimunog sustava i proždire sve štetne tvari koje se spremaju ugroziti naše tijelo, bilo da su to mikroorganizmi, otrovi, tjelesni otpaci, emocije, klimatski utjecaji i drugo.
Kome je agni snažan, oduprijet će se svakoj bolesti. S druge strane, slab agni dovodi do nakupljanja štetnih materija u tjelu i potom do mnogih akutnih i kroničnih bolesti.
Ojačajte agni i osigurajte si dug život i optimalno zdravlje.
Svidio vam se članak?
Podijelite ga s prijateljima!
6262
14
21
849
69
|
Povezani članci
Ama - kada toksini uzrokuju bolest
Do bolesti može doći zbog više uzroka. Neki krive vanjske napadače - viruse, bakterije i parazite. Drugi tvrde da bolesti dolaze "iznutra", da se…Agni - naša probavna vatra
Prema ayurvedi, ako želimo imati dobro zdravlje, naše doše i agni trebaju biti usklađeni. Na sanskrtu, agni znači vatra. U vanjskom svijetu vatra je…Komentari |
Ana
08.02.2013 at 0.34
Vrlo zanimljiv članak. Moja je baka uvijek govorila da pijem samo prokuhanu vodu, ali ja ju nisam htjela slušati.
Sada ispada da je ipak bila u pravu.
ALDIJANA
08.02.2013 at 8.35
Pozdrav svima,
Kuhanje vode, godinama stara metoda dezinfekcije, ubija bakterije. Ali, postupkom prokuhavanja dolazi i do povećanja koncentracije nitrata, soli, teških metala i drugih nečistoća u vodi koja ostaje.
Kuhanje vode, godinama stara metoda dezinfekcije, ubija bakterije. Ali, postupkom prokuhavanja dolazi i do povećanja koncentracije nitrata, soli, teških metala i drugih nečistoća u vodi koja ostaje.
AQUA COMMUNALE
08.02.2013 at 8.49
Dobro jutro svima,
molim za odgovor, sta je onda bolje piti prema komentaru ‘‘Aldijana’’ prokuhanu ili neprokuhanu.
Ako nista, bar se kuhanjem ubiju bakterije koje bi bile jos dodatak na povecasnje koncentracije nitrata, soli itd itd. Zivio sam dugo u pustinji gdje sam 4 godine svakodnevno prokuhavao vodu iako su govorili da ta nije zagadjena jer nema kuce a kamoli industrije okolo, i evo me ziv i zdrav nakon toliko godina samo sto sam je pio hladnu a ne vrucu.
Ako nista, bar se kuhanjem ubiju bakterije koje bi bile jos dodatak na povecasnje koncentracije nitrata, soli itd itd. Zivio sam dugo u pustinji gdje sam 4 godine svakodnevno prokuhavao vodu iako su govorili da ta nije zagadjena jer nema kuce a kamoli industrije okolo, i evo me ziv i zdrav nakon toliko godina samo sto sam je pio hladnu a ne vrucu.
Gost
08.02.2013 at 9.14
Zvuči ovo zgodno, no zaboravlja se da većina nas danas pije vodu iz slavina koja je kemijski tretirana (ponajprije klorirana). Tko zna kako se ponaša takva voda pri predugoj termičkoj obradi? Što ako se koncentracija kemikalija znatno povećava?
Nekoć se voda kuhala i da se dezinficira od bakterija, no taj je aspekt danas riješen, ali voda umjesto bakterija sadržava kemijske spojeve.
AQUA COMMUNALE
08.02.2013 at 9.21
Mislim da bi koncenzusom postigli da se voda ne prokuhava nego zagrijava do nekih 70 stupnjeva. Opet se mora puhati u nju svejedno.
Itchychy
08.02.2013 at 9.23
Dali umesto vode moze da se pije caj?
Mimi
08.02.2013 at 9.24
Pa ovo bas nema logike da se prokuvavanjem povecava koncentracija .....
Gost
08.02.2013 at 9.35
Mimi, naravno da ima jer kemijski spojevi ne nestaju, ne razgrađuju se, a količina se vode smanjuje.
jasna
08.02.2013 at 9.51
mimi
po mom mišljenju ako se u vodi nađe nečistoće, dio če se istaložiti kao i kamenac, ali neki lakši spojevi će biti koncentrirani .Pa njih ostaje jednaka količina na prepolovljenu količinu tekućine…oni ne ishlape ! nije neka teška računica za doći do ovog zaključka
po mom mišljenju ako se u vodi nađe nečistoće, dio če se istaložiti kao i kamenac, ali neki lakši spojevi će biti koncentrirani .Pa njih ostaje jednaka količina na prepolovljenu količinu tekućine…oni ne ishlape ! nije neka teška računica za doći do ovog zaključka
zeki
08.02.2013 at 10.41
Prokuhana voda je u redu.
Majetta
08.02.2013 at 11.11
Dobro jutro svima želim,
Vjerujem da tako prokuhanu vodu treba procijediti kroz gustu gazu i tek onda piti. Tako mi je savjetovao dermatolog kad sam imala probleme sa
suhom kožom lica.
Vjerujem da tako prokuhanu vodu treba procijediti kroz gustu gazu i tek onda piti. Tako mi je savjetovao dermatolog kad sam imala probleme sa
suhom kožom lica.
A. Kadric
08.02.2013 at 11.43
Dobro jutro svima takodjer,
Ovo je odlicno, samo mi se cini da se neke stvari brkaju, i to sistemski. Naime, daje se dobar primer iz obicaja raznih naroda, ali se uvek u prvi plan, kao polednja rec, daje nesto iz indijske duhovno-verske tradicije. Nesto se tu ne slaze s necim. Alternativa za zdravlje jesu novine alternativne, ali se gura i neka istocnjacka vera kroz sasvim obicne savete o zdravlju, o zdravom bilju itd. Zasto se to tako radi? Zar urednik ne moze napraviti malo drukciji raspored u clancima. Mislim da moze ako hoce.
Inace, ako nece, onda pravi atak na duhovno zdravlje citalaca.
Sto se tice tople vode, ona je vrlo korisna, posebno u ovim zimskim mesecima. Samo ne treba preterivati ni sa toplom vodom jer se gubi otpornost grla na hladnu vodu, sto nakon nekog vremena moze sasvim slucajno prouzrokovati ozbiljne upale grla, a uz upale grla slabi i srce i kompletan imuni sistem. Kako tu naci sredinu?
Ovo je odlicno, samo mi se cini da se neke stvari brkaju, i to sistemski. Naime, daje se dobar primer iz obicaja raznih naroda, ali se uvek u prvi plan, kao polednja rec, daje nesto iz indijske duhovno-verske tradicije. Nesto se tu ne slaze s necim. Alternativa za zdravlje jesu novine alternativne, ali se gura i neka istocnjacka vera kroz sasvim obicne savete o zdravlju, o zdravom bilju itd. Zasto se to tako radi? Zar urednik ne moze napraviti malo drukciji raspored u clancima. Mislim da moze ako hoce.
Inace, ako nece, onda pravi atak na duhovno zdravlje citalaca.
Sto se tice tople vode, ona je vrlo korisna, posebno u ovim zimskim mesecima. Samo ne treba preterivati ni sa toplom vodom jer se gubi otpornost grla na hladnu vodu, sto nakon nekog vremena moze sasvim slucajno prouzrokovati ozbiljne upale grla, a uz upale grla slabi i srce i kompletan imuni sistem. Kako tu naci sredinu?
ALDIJANA
08.02.2013 at 12.12
Nastavila bih moj komentar;
Prokuhana voda ubija bakterije u svježoj vodi, ako se kuha najmanje 20 minuta. Ali, Dr. Banik upozorava “mrtva tijela bakterija” unose se u naše tijelo kad pijemo prokuhanu vodu. Ta mrtva tijela “čine plodno tlo za brzo širenje klica koje se već nalaze u vodi”. Prokuhavanjem vode ne otklanjaju se nikakvi anorganski minerali ili kemikalije. Prokuhana voda? Ona može dolaziti odsvakud, a ovisno o izvoru može imati povećanu razinu bakterija i onečišćenja negoli voda iz slavine. Izvorska voda? Nikako dok ju ne ispitate i uvjerite se da je oslobođena bakterija, parazita i ostataka pesticida. Filtrirana voda? Ne, bakterije se vole razmnožavati u običnim ugljenim filtrima. Srebrno-ugljeni filtri mogu zagaditi vodu nezdravom razinom srebra. Ultraljubičasti pročišćivači nemaju nikakav učinak na kemijska zagađenja. Suprotna osmoza nije samo neefikasna u otklanjanju nečistoća, ona troši puno vode.
Jedini način da osigurate 100% čistu, pitku vodu je destiliranje vode. Ja, iz moje slavine nebih konzumirala ni prokuhanu vodu. Ukoliko su ispunjeni dobar dio uvjeta za bezbjednost konzumiranja vode, pa se odlučite ju prokuhati, temperatura ohlađene prokuhane vode bi trebala biti između 20-30 stepeni. Svima želim zdravlje.
Prokuhana voda ubija bakterije u svježoj vodi, ako se kuha najmanje 20 minuta. Ali, Dr. Banik upozorava “mrtva tijela bakterija” unose se u naše tijelo kad pijemo prokuhanu vodu. Ta mrtva tijela “čine plodno tlo za brzo širenje klica koje se već nalaze u vodi”. Prokuhavanjem vode ne otklanjaju se nikakvi anorganski minerali ili kemikalije. Prokuhana voda? Ona može dolaziti odsvakud, a ovisno o izvoru može imati povećanu razinu bakterija i onečišćenja negoli voda iz slavine. Izvorska voda? Nikako dok ju ne ispitate i uvjerite se da je oslobođena bakterija, parazita i ostataka pesticida. Filtrirana voda? Ne, bakterije se vole razmnožavati u običnim ugljenim filtrima. Srebrno-ugljeni filtri mogu zagaditi vodu nezdravom razinom srebra. Ultraljubičasti pročišćivači nemaju nikakav učinak na kemijska zagađenja. Suprotna osmoza nije samo neefikasna u otklanjanju nečistoća, ona troši puno vode.
Jedini način da osigurate 100% čistu, pitku vodu je destiliranje vode. Ja, iz moje slavine nebih konzumirala ni prokuhanu vodu. Ukoliko su ispunjeni dobar dio uvjeta za bezbjednost konzumiranja vode, pa se odlučite ju prokuhati, temperatura ohlađene prokuhane vode bi trebala biti između 20-30 stepeni. Svima želim zdravlje.
dada
08.02.2013 at 13.06
Slozit cu se sa A. Kadricem. Osim sto se serviraju nama strani duhovni koncepti, serviraju se savjeti bazirani na iskustvima od pred nekoliko tisuca godina. Ne vidim korist od njihove primjene niti za Indijsku populaciju jer je zagadjenost voda, zraka i tla u Indiji na nevjerojatno visokoj razini. Dajte se malo osuvremenite!
Kejt
08.02.2013 at 13.11
Na području Dubrovnika su zimi za velikih kiša česta zamućenja vode i neispravnost vode iz vodovoda za piće. Tada su preporuke liječnika iz Zavoda za javno zdravstvo da se voda prokuhava i ostavi da se nataloži te onda procijedi. Takva voda je, kažu, ispravna za korištenje za piće i kuhanje. Ovo prakticiramo veći dio godine jer nikad se ne zna ... Tako da zimi često pijemo čajeve i toplu vodu, i mogu potvrditi da smo se riješili problema sa sinusima i migrenom.
maya999
08.02.2013 at 13.14
Ja sad nakon svega ovoga, članka i komentara, ni sama ne znam da li je zdrava ili ne…
Možda mi je najbolje da češće idem na izvor koji hvala Bogu imam u blizini, pa točim za piti. Često se daje na analizu i odlična je voda. Možda je još najbolje nju prokuhat?
Možda mi je najbolje da češće idem na izvor koji hvala Bogu imam u blizini, pa točim za piti. Često se daje na analizu i odlična je voda. Možda je još najbolje nju prokuhat?
maya999
08.02.2013 at 13.21
ALDIJANA, ja se ne slažem s time da je destilirana voda najbolja. Zato što nema ama baš nikakvih minerala u njoj. Istraživanje na jednoj većoj skupini djece i mladih je pokazalo da ljudi koji piju flaširanu vodu imaju puno više problema sa zubima, od onih koji piju iz slavine. Jer flaširana nema dovoljno minerala. Sa vodom unosimo jako puno i korisnih tvari, ako nije zagađena. Destilirana mislim da nema neku vrijednost i da ako običnu potpuno njome zamijenimo, da puno toga nesvjesno gubimo, a s obzirom da je nesvjesno, niti ne nadoknađujemo druim putem…
Denis
08.02.2013 at 14.03
“postupkom prokuhavanja dolazi i do povećanja koncentracije nitrata, soli, teških metala i drugih nečistoća u vodi koja ostaje.”
Ovo je smješna izjava. Na koji točno način se povećava ta koncentracija? Može li neki znanstveni dokaz?
Ana
08.02.2013 at 14.07
Destilirana voda je otrov.
"Alternativa za Vas"
08.02.2013 at 14.20
Dada,
Jedna od rubrika našeg portala je Ayurvedska medicina, pa ponekad napišemo nešto i o tome.
Ako vam se čini da to više nije aktualno, nemojte primjenjivati ove savjete.
Zaista dajemo sve od sebe da zadovoljimo naše čitaoce, no izgleda da je nemoguće svih zadovoljiti.
Azemina
08.02.2013 at 15.16
Zdravo svima,
Koliko vidim da svako ima razlicito misljenje o svemu tome i zasto ne bi svako nastavio onako kako je to do sada cinio. Niko nismo isti i niko ne podnosi nesto na isti nacin.Hvala Alternativi na upornom radu i svim dosadasnjim clancima koji su za nekoga korisni i pomazu a za nekoga ne, ali u svakom slucaju svako je mogao po nesto tu pronaci i dobro i korisno.
Prijatano popodne i dobar vikend svima
mima ne mimi
08.02.2013 at 15.54
Jao, sta sve pisete.Kuvanjem,tj.termickom obradom se sve bakterije uniste a soli i teski metali, (ako ih uopste ima-a retko ih ima) se taloze na dno posude kao specificno tezi.Odlijte, ne svu vodu,iz posude u casu iz koje cete je piti a onaj talog prospite.Sta je tu problem,sem za neizbezne skeptike? Vidite da je Gospod na sve mislio.A vodu koju pijemo sa gradskog vodovoda je klorisana te zato nema bakterija,ali nju prvo treba naliti u staklenu posudu i ostaviti neko vreme da klor ispari, pa je onda piti.Klor se ne nalazi u tecnom, vec u cvrstom ili gasovitom stanju, pa posudu prvih par sati ostavite otklopljenu.Inace, danasnji tekst je odlican,tacan i koristan. Bravo za autora a pozdrav za redakciju E-novina.
miki
08.02.2013 at 16.48
i što sad što valja kuhana ne kuhana ,imam kronićni dermatitis i niš ne pomaže pa da probam sa prokuhanom vodom il ne
Maja
08.02.2013 at 17.11
Miki, prokuhajte i prohladite vodu te ju lijepo bez bojazni koristite.
Svako dobro!!
Svako dobro!!
Igor
08.02.2013 at 17.22
Kuvanjem toliko dugo, cista voda isparava a necistoce ostaju. Ako polovina vode ispari, voda koja ostane ce imati dva puta vise necistoce!
Enis
08.02.2013 at 18.05
Zdravo svima,
Alternativa je objavila veoma koristan sadržaj o vodi koja je svuda u svijetu problem sadašnjosti i posebno budućnosti. Kuhati ili ne kuhati vodu, pitanje je za svaku sredinu u kojoj se živi i za čiji odgovor treba da se obratiti “gradskom vodovodu”, snabdjevaču vode. Kod njih postoje sve pretrage i nalazi o vodi. Sumnjam da bi odgovorni davali lažne informacije o biološkom, hemijskom i drugim sastojcima u vodi.
Ipak, jedno je poznato, svi kuhaju hranu upravo u vodi koja im je dostupna i ne pitajući se da li treba ili ne treba kuhati.
Alternativa je objavila veoma koristan sadržaj o vodi koja je svuda u svijetu problem sadašnjosti i posebno budućnosti. Kuhati ili ne kuhati vodu, pitanje je za svaku sredinu u kojoj se živi i za čiji odgovor treba da se obratiti “gradskom vodovodu”, snabdjevaču vode. Kod njih postoje sve pretrage i nalazi o vodi. Sumnjam da bi odgovorni davali lažne informacije o biološkom, hemijskom i drugim sastojcima u vodi.
Ipak, jedno je poznato, svi kuhaju hranu upravo u vodi koja im je dostupna i ne pitajući se da li treba ili ne treba kuhati.
marica
08.02.2013 at 19.04
Mislim da je svaki u pravu sa svoje tacke gledista ali kad to procitam onda bas neznam NISTA, kuhati, nekuhati, destilirati, ubija bakterije — to je tacno ali enzimi tih bakterija dali raspadaju, neziva tela bakterija svakako raspadaju, koncentracija neorganski materija ” koncentrsu ” u manjoj kolicini vode to je pitanje—jer sta je onda onaj kameni talog na dnu lonca, nitrati i nitriti sta je sa njima jer usled stalne obogacenje plodnog tla zemljiste obogacuju proizbodjaci sa azotom koja vrlo brzo ulazi u podzemnu vodu a proizvodjac to mora uraditi jer potrosac uvek trazi lepu zlenu proizvod i velike plodove—koje su uvek pune sa vodom i azotom.
Mene interesuje realno misljenje o pakovanoj vodi “JANJA” koliko je ona odgovarajuca voda za stalnu potrosnju dali to neko zna—nemojte govoriti o dejstvu plasticne ambalaze na proizvod i medju plastike ima manje stetni—staklo je glomazno tesko i skuplje a pranje , transport povratne ambalaze se neisplati, higijensko stanje oprani boca uvek mogu biti sumnjive—najpametnije ih preraditi u nove flase ali gde smo mi od toga.
Mene interesuje realno misljenje o pakovanoj vodi “JANJA” koliko je ona odgovarajuca voda za stalnu potrosnju dali to neko zna—nemojte govoriti o dejstvu plasticne ambalaze na proizvod i medju plastike ima manje stetni—staklo je glomazno tesko i skuplje a pranje , transport povratne ambalaze se neisplati, higijensko stanje oprani boca uvek mogu biti sumnjive—najpametnije ih preraditi u nove flase ali gde smo mi od toga.
Josip
08.02.2013 at 20.40
Samo na jedno pitanje u životu na koje je najteže odgovoriti i koje muči cijelo čovječanstvo to je:Što je istina a što laž? Doktor Batmanghelidj tvrdi da je najbolje piti vodu iz vodovoda a dr. Walker da je najbolja destilirana voda. Ponekad bi trebalo staviti u šešir dva papirića pa koji izvučeš, pročitati da li na njemu piše Walker ili Batman i to onda primjeniti. Nažalost puno nam svakodnevno kroz ruke prolazi žutog tiska i sad ti reci što je istina a što laž, na koji način cenzurirati tekst. Jedino u što vjerujem da je uzrok svim bolestima zatrovanost organizma koja ne dolazi samo od hrane, već od hrane, premalo kretanja, stresa, ljutnje, potištenosti, depresije i td. i td. Tko želi biti zdrav i tko stvarno želi biti zdrav neka zapamti da su samo dvije stvari u životu bitne za zdravlje i neka te dvije stvari istetovira jednu na jednu ruku a drugu na drugu ruku i da ih nikad ne zaboravi. ZNANJE I VOLJA! Znati i primjeniti, jedno bez drugog ne može, to je isto kao i noć i dan. Što mi vrijedi znati a dozvoliti da me lijenost svlada ili da imam snažnu volju poput oluje ako neznam kako i od kuda početi. Hvala na razumijevanju.
Nadicab
08.02.2013 at 22.17
Voda? Najveće dileme se stvaraju o tome koja je voda najzdravija? Svatko se zalaže za nekakav pristup/ teoriju. Zaista bi o vodi bila potrebna jedna velika i znanstveno podkovana tema…jer dvojbi ima bezbroj,pa čak i ovaj članak traži puno podpitanja a na njih i stručne odgovore…
zeki
08.02.2013 at 22.28
svatko je svoga tijela gospodar i sam preuzima odgovornost za svoje zdravlje. Dobro je dok imamo vode i to žive vode sa svim elementima u njoj… ako nekoga zanima.. Zdravlja, radosti i blagostanja vam želim svima ;Liječenje vodom daje rezultate za “stare” i ozbiljne bolesti kao i za “nova” moderna oboljenja
U Japanu je navika piti vodu odmah nakon buđenja. I znanstveni testovi su također uvidjeli prednosti te tehnike. Liječenje vodom daje rezultate za “stare” i ozbiljne bolesti kao i za “nova” moderna oboljenja - priznato je kao 100%-tno efikasno za liječenje slijedećih bolesti: glavobolja, bolova u tijelu, srčani sustav, artritis, brzi otkucaji srca, epilepsija, masnoća u krvi, bronhitis, astma, TB, meningitis, bolesti bubrega i mokraćnih organa, povraćanje, gastritis, dijareja, hemoroidi, dijabetes, zatvor, sve bolesti očiju, bolesti maternice, rak i menstrualani poremećaji, bolesti uha, grla i nosa.
Metoda liječenja:
1. čim se probudite ujutro, prije nego operete zube, popijte 4 x 160 ml (640ml) čaša vode
2. operite zube i usnu šupljinu i nemojte jesti ni piti ništa narednih 45 minuta
3. nakon 45 minuta možete mormalno jesti i piti
4. nakon 15 minuta (koliko je trajao vaš doručak/ručak/večera) nemojte jesti ili piti ništa narednih
2 sata.
5. oni koji su stari ili bolesni i ne mogu popiti 4 čaše vode odmah na početku (dok se ne priviknu) mogu početi tako da popiju odjednom koliko mogu, a onda svakim danom povećavati količinu vode dok ne dosegnu te 4 čaše vode.
6. ova metoda izliječit će bolesne, a zdravi će uživati još veće zdravlje
1. čim se probudite ujutro, prije nego operete zube, popijte 4 x 160 ml (640ml) čaša vode
2. operite zube i usnu šupljinu i nemojte jesti ni piti ništa narednih 45 minuta
3. nakon 45 minuta možete mormalno jesti i piti
4. nakon 15 minuta (koliko je trajao vaš doručak/ručak/večera) nemojte jesti ili piti ništa narednih
2 sata.
5. oni koji su stari ili bolesni i ne mogu popiti 4 čaše vode odmah na početku (dok se ne priviknu) mogu početi tako da popiju odjednom koliko mogu, a onda svakim danom povećavati količinu vode dok ne dosegnu te 4 čaše vode.
6. ova metoda izliječit će bolesne, a zdravi će uživati još veće zdravlje
Koliko je dana potrebno da se izliiječe slijedeće bolesti:
1. visoki krvni tlak - 30 dana
2. gastritis - 10 dana
3. dijabetes - 30 dana
4. zatvor - 10 dana
5. rak - 180 dana
6. TB - 90 dana
7. oni koji imaju artritis, ovu metodu liječenja mogu provoditi samo 3 dana u prvom tjednu, a od drugog tjedna nadalje, dnevno.
1. visoki krvni tlak - 30 dana
2. gastritis - 10 dana
3. dijabetes - 30 dana
4. zatvor - 10 dana
5. rak - 180 dana
6. TB - 90 dana
7. oni koji imaju artritis, ovu metodu liječenja mogu provoditi samo 3 dana u prvom tjednu, a od drugog tjedna nadalje, dnevno.
Ovo liječenje nema popratnih efekata, osim što ćete češće mokriti.
Dobro bi bilo da ovo uzmemo za dnevnu praksu tokom cijelog života, a ne samo dok liječimo bolest. Pijete vodu i ostanite aktivni. Ima smisla. Kinezi i Japanci piju vruć čaj tijekom jela ... ne hladnu vodu. Možda je vrijeme da usvojimo njihove navike pijenja (u malim gutljajima) tijekom jela.
Ovaj članak je koristan za one koji piju hladnu vodu. Lijepo je popiti neko hladno piće nakon obroka, ali hladna voda će zbiti masnoće koje ste upravo konzumirali - usporit će probavu. Kada takve tvorevine reagiraju s kiselinom, slome se i crijeva ih apsorbiraju brže nego krutu hranu. To će izbrazdati crijeva (oštetiti crijevne resice) i uskoro će uzrokovati debljinu i voditi do raka. Zato je bolje piti toplu juhu ili toplu vodu nakon jela
Nadicab
08.02.2013 at 22.52
zeki ovo ima podlogu…a ono što je svakako bitno je NE PITI HLADNU VODU UZ JELO, jer je to RAK…to sam više puta pročitala…prakticiram to već duže vremena, iza jela pijem, ako moram piti, čaj ili čašu vina…
Jopac
09.02.2013 at 10.46
Pozdrav,
Intersira me da li je tko imao iskustvo Vidatoxa sa lijecenjem raka jajnika? Ili bili koji drugi alternativni nacin s koji su bila dobra iskustva.
Intersira me da li je tko imao iskustvo Vidatoxa sa lijecenjem raka jajnika? Ili bili koji drugi alternativni nacin s koji su bila dobra iskustva.
Hvala svima.
marica
09.02.2013 at 11.14
Puno babica — kilavo dete .—komentari su jako interesantni, jako mi dopada neki komentar koju bi nazvao za ” uspavanku ” tako lepo pise kao kad prica uspavanka za bebe a nista ne kaze - takve referate sam dosta slusao od ugledni profesora koji u zivotu u svoj struci prakticno na terenu nista ili samo minimalno radili u svojoj struci a partijski ” bog ” kao podobne njih postavio za fakultetskog profesora - takve kalibre vrlo malo bilo u Zagrebu ali zato na drugim gradovima gubitak lepo nadoknadili. Netreba du puno znanje samo treba neko ko prakticno poznaje ovu temu da progovori ko ima u glavi i na papiru laboratorijske analize pa na osnovu toga moze dati pametan predlog i dat zakljucak, stanovnici velikih visina na tim planinama piju vodo ispod snega i sa tom vodom i zalivaju svoje biljke—ta voda je puna sa rastopljenim ali cistim mineralima i malo cak i mutna i potrsaci zdravi jer preko vode nadoknadjuju sve mineralne materije koje modernom coveku u “modernim"cesmaricama nema. O tome mozete pronaci podatke u predavanju Dr.Joel D. Wallach koju je odrzao u Moskvi - mislim da ima i na engleskom kako je on drzao to predavanje, - ja sam citao na madjarskom. Iz ovog moze zakljuciti da izvorska voda isto zdrava jer ima u sebi rastopljenih minerala ali voda nije moja struka, tacno je da prehladjena voda i ono fino prehladjeno pivo je otrov i veli stres za organizam, kada nocu oko 3 ili 4 sati probudite uvek trebati popiti barem 15 gutlja tople vode da pere organizam.
Yashoda
09.02.2013 at 12.08
Ovo je super koristan članak.
Juhe su zdrave i zato što je u pitanju prokuhana voda a ne samo zbog povrća i začina.
Jasmina
09.02.2013 at 20.43
Ja uvijek koristim samo prokuhanu vodu, to mi je još majka naučila.
DŠ
09.02.2013 at 21.03
Prvo, vruća i hladna voda nisu zdrave, najbolja je topla.
Drugo, indijska medicina među najstarijima je na svijetu, a spomenuto podneblje prepuno je ljudi koji su introspekcijom upoznali vlastito tijelo i vinuli se u više intelektualne i duhovne sfere. To je postigao i Franjo Asiški, ali jasno je da zapadna medicina nije ni blizu istočnjačkima.
Treće, nema ni govora da se propagira hinduizam ili budizam. Najveći indijski mudraci davno su istaknuli da čovjek treba što više čitati, a onda od hrpe informacija izabrati one koje najviše pomažu. Zato svaki tekst u Aternativi, kao i forumske rasprave, pridonose tomu cilju.
———-
A. Kadric
A. Kadric
February 08, 2013 u 11.43
Dobro jutro svima takodjer,
Ovo je odlicno, samo mi se cini da se neke stvari brkaju, i to sistemski. Naime, daje se dobar primer iz obicaja raznih naroda, ali se uvek u prvi plan, kao polednja rec, daje nesto iz indijske duhovno-verske tradicije. Nesto se tu ne slaze s necim. Alternativa za zdravlje jesu novine alternativne, ali se gura i neka istocnjacka vera kroz sasvim obicne savete o zdravlju, o zdravom bilju itd. Zasto se to tako radi? Zar urednik ne moze napraviti malo drukciji raspored u clancima. Mislim da moze ako hoce.
Inace, ako nece, onda pravi atak na duhovno zdravlje citalaca.
Sto se tice tople vode, ona je vrlo korisna, posebno u ovim zimskim mesecima. Samo ne treba preterivati ni sa toplom vodom jer se gubi otpornost grla na hladnu vodu, sto nakon nekog vremena moze sasvim slucajno prouzrokovati ozbiljne upale grla, a uz upale grla slabi i srce i kompletan imuni sistem. Kako tu naci sredinu?
Dobro jutro svima takodjer,
Ovo je odlicno, samo mi se cini da se neke stvari brkaju, i to sistemski. Naime, daje se dobar primer iz obicaja raznih naroda, ali se uvek u prvi plan, kao polednja rec, daje nesto iz indijske duhovno-verske tradicije. Nesto se tu ne slaze s necim. Alternativa za zdravlje jesu novine alternativne, ali se gura i neka istocnjacka vera kroz sasvim obicne savete o zdravlju, o zdravom bilju itd. Zasto se to tako radi? Zar urednik ne moze napraviti malo drukciji raspored u clancima. Mislim da moze ako hoce.
Inace, ako nece, onda pravi atak na duhovno zdravlje citalaca.
Sto se tice tople vode, ona je vrlo korisna, posebno u ovim zimskim mesecima. Samo ne treba preterivati ni sa toplom vodom jer se gubi otpornost grla na hladnu vodu, sto nakon nekog vremena moze sasvim slucajno prouzrokovati ozbiljne upale grla, a uz upale grla slabi i srce i kompletan imuni sistem. Kako tu naci sredinu?
.............................................
Jedino što pomaže jest vrhunski filtar!
Ne Brita, ne reverzna osmoza, nego filtar koji podiže antioksidativni potencijal vode.
Potražite na internetu Chansonovu stranicu i sve će vam biti jasno jer takve pročistače već desetljećima upotrebljavaju Japanci i Korejci.
———-
ALDIJANA
February 08, 2013 u 8.35
Pozdrav svima,
Kuhanje vode, godinama stara metoda dezinfekcije, ubija bakterije. Ali, postupkom prokuhavanja dolazi i do povećanja koncentracije nitrata, soli, teških metala i drugih nečistoća u vodi koja ostaje.
Pozdrav svima,
Kuhanje vode, godinama stara metoda dezinfekcije, ubija bakterije. Ali, postupkom prokuhavanja dolazi i do povećanja koncentracije nitrata, soli, teških metala i drugih nečistoća u vodi koja ostaje.
............................................
Bolje bi bilo da vodu pijete prije jela.
-
Nadicab
February 08, 2013 u 22.52
zeki ovo ima podlogu…a ono što je svakako bitno je NE PITI HLADNU VODU UZ JELO, jer je to RAK…to sam više puta pročitala…prakticiram to već duže vremena, iza jela pijem, ako moram piti, čaj ili čašu vina…
zeki ovo ima podlogu…a ono što je svakako bitno je NE PITI HLADNU VODU UZ JELO, jer je to RAK…to sam više puta pročitala…prakticiram to već duže vremena, iza jela pijem, ako moram piti, čaj ili čašu vina…
Maxim
09.02.2013 at 23.07
U jednu ruku upotreba ,,tople vode’’ u ograničenim količinama ima smisla. Dali se rublje ili posuđe lakše opere hladnom ili toplom vodom ??
Negdje sam pročitao da ko želi da prestane konzumirati duhan svako jutro popije po čašu vruće vode.
Ipak mislim da je važna i posuda u kojoj se kuha ta voda, a danas je vrlo teško naći zdravo posuđe.
Svaki komentar na neki naćin ima smisla pa ko želi neka proba a ko ne želi niko ga i ne tjera.
Često sam čitao o ljekovitosti jaja japanske prepelice ali dali su ta jaja ista u Japanu i kod nas kada čovjek te prepelice hrani otpadom i drži ih u podrumu ili tavanu???
Tako važi i za vodu. Nisu sve vode iste.
Negdje sam pročitao da ko želi da prestane konzumirati duhan svako jutro popije po čašu vruće vode.
Ipak mislim da je važna i posuda u kojoj se kuha ta voda, a danas je vrlo teško naći zdravo posuđe.
Svaki komentar na neki naćin ima smisla pa ko želi neka proba a ko ne želi niko ga i ne tjera.
Često sam čitao o ljekovitosti jaja japanske prepelice ali dali su ta jaja ista u Japanu i kod nas kada čovjek te prepelice hrani otpadom i drži ih u podrumu ili tavanu???
Tako važi i za vodu. Nisu sve vode iste.
jelena M
10.02.2013 at 12.22
Postovani,
Hvala svima vama koji uredjujete alternativu za nas!
Detaljne informacije o koriscenju destilovane vode
su me veoma zainteresovale i, ukoliko neko zna,
gde u Srbiji moze da se kupi kvalitetna destilovana
voda ili aparat za destilaciju vode, neka mi se javi.
Srdacan pozdrav iz udruzenja” Mi za nase zdravlje.
Uradi sam.” Jelena Medic
Detaljne informacije o koriscenju destilovane vode
su me veoma zainteresovale i, ukoliko neko zna,
gde u Srbiji moze da se kupi kvalitetna destilovana
voda ili aparat za destilaciju vode, neka mi se javi.
Srdacan pozdrav iz udruzenja” Mi za nase zdravlje.
Uradi sam.” Jelena Medic
Alisa
10.02.2013 at 13.45
Prema teoriji o sungazingu, voda koju pijemo iz plastičnih boca je ,, mrtva,, a znamo kakav uticaj ima i plasticna ambalza. Najbolje bi bilo vodu iz cesme držati na suncu svaki dan u staklenoj boci barem 5 sati pa onda takvu vodu piti. A svi znamo dobrobiti sunca. Ovim načinom energiziramo i prociscavamo vodu, pozdrav
Mato Vilac
13.02.2013 at 14.32
i što sad, imam interesantnu temu, informaciju:
* malo indoktriniranu navođenjem izvora na početku
* niz razmišljanja bez likova, hrpetinu mišljnja
* članak koji nije konzultirao liječnika tradicionalne medicine
* i odustajem o promišljanju a onda i djelovanju vezanoj uz informaciji, čak pomalo uspoređujem informaciju s onom od pred koji dan s oznakama na tubama…
::::::::::::::::::::::::::
dragi uredniče da li možete poraditi na tome, evo ja sam spreman plaćati pretplatu po 30kn/6mjeseci da to sredite
* napravite anketu, ili dajte meni da otvorim temu
* javite mi se na mail
::::::::::::::::::::::::::
sori na mogućim greškama, nisam pregledavao, a žurim
:)
* malo indoktriniranu navođenjem izvora na početku
* niz razmišljanja bez likova, hrpetinu mišljnja
* članak koji nije konzultirao liječnika tradicionalne medicine
* i odustajem o promišljanju a onda i djelovanju vezanoj uz informaciji, čak pomalo uspoređujem informaciju s onom od pred koji dan s oznakama na tubama…
::::::::::::::::::::::::::
dragi uredniče da li možete poraditi na tome, evo ja sam spreman plaćati pretplatu po 30kn/6mjeseci da to sredite
* napravite anketu, ili dajte meni da otvorim temu
* javite mi se na mail
::::::::::::::::::::::::::
sori na mogućim greškama, nisam pregledavao, a žurim
:)
Mato Vilac
13.02.2013 at 14.34
sad vidim jedan dulji komentar, pogledat ću ga kasnije
al post od prije stoji
:)
al post od prije stoji
:)
probuđen
29.05.2013 at 20.33
Pozdrav ljudi.
Evo osjetio sam potrebu da malo reduciram ovaj članak g.Radovana s kojim se u potpunosti slažem.
Prije svega da prokomentiram i naslov.
Prokuhana a zatim i procijeđena (kroz gazu) voda je zasigurno kvalitetnija za piće od one koja to nije, no po mom mišljenju destilirana je daleko bolji izbor. Netko bi mogao reći, pa zašto onda ne piti kišnicu koja je prirodni destilat i ne zamarati se umjetnim destilatom?
Moj odgovor bi bio a negdje u prijašnjim postovima sam pročitao, samo iz razloga jer su danas i zemlja i zrak tretirani raznoraznim kemikalijama koje u konačnici završe u kišnici.
Također netko je u prijašnjim postovima napisao da voda iz slavine sadrži klor što je također točno ali klor nije ni približno opasan kao fluor koji se također nalazi u toj vodi a uzrokuje cijeli niz bolesti a da ih ne navodim tu evo i link pa pogledajte i sami sve što bi trebali znati o fluoru. http://2012-transformacijasvijesti.com/opcenito/istina-o-fluoru-sto-bi-svaka-majka-trebala-znati .
Svima svako dobro !
Evo osjetio sam potrebu da malo reduciram ovaj članak g.Radovana s kojim se u potpunosti slažem.
Prije svega da prokomentiram i naslov.
Prokuhana a zatim i procijeđena (kroz gazu) voda je zasigurno kvalitetnija za piće od one koja to nije, no po mom mišljenju destilirana je daleko bolji izbor. Netko bi mogao reći, pa zašto onda ne piti kišnicu koja je prirodni destilat i ne zamarati se umjetnim destilatom?
Moj odgovor bi bio a negdje u prijašnjim postovima sam pročitao, samo iz razloga jer su danas i zemlja i zrak tretirani raznoraznim kemikalijama koje u konačnici završe u kišnici.
Također netko je u prijašnjim postovima napisao da voda iz slavine sadrži klor što je također točno ali klor nije ni približno opasan kao fluor koji se također nalazi u toj vodi a uzrokuje cijeli niz bolesti a da ih ne navodim tu evo i link pa pogledajte i sami sve što bi trebali znati o fluoru. http://2012-transformacijasvijesti.com/opcenito/istina-o-fluoru-sto-bi-svaka-majka-trebala-znati .
Svima svako dobro !
Nadicab
29.05.2013 at 22.50
čitam također da je dobro čašu vode (staklo) koja je iz slavina, bunara, izvora…dobro staviti 10tak min na sunce ili u plavo staklo…na taj način se energizira i odklanjaju se svi štetni potencijali vode za organizam…prije sam mislila da nije dobro da voda stoji na suncu, da će oksidirati i slično, ali u zadnje vrijeme to činim i osječam neke pozitivne učinke, također, pijem prokuhanu vodu natašte sa limunom za alkaliziranje tijela, a isto tako, nastojim, ne konzumirati vodu uz jelo, već ev čaj, juhu..pokušavam raditi sitne pomake za svoje zdravlje i dragih mi ljudi, pa i šire…i zato prenosim svoja iskustva, a za sve je jako bitna svijest i intiutivna procjena što je za koga dobro…ne treba piti vodu sa izvora misleći da će te možda ozdraviti jer drugi tako kažu, a u dubini duše znaš da ima u njoj parazita, bakterija, pesticida…odluke su na Tebi prijatelju…
mirsada
07.06.2014 at 20.03
Petar_MK
23.09.2015 at 7.45
Uopšte se ne slažem s ajurvedom. Jedite i pijte samo svežu hranu i vodu - takvu kakvu vam je Bog dao. Termička obrada je štetna. Najbolje je piti sunčanu vodu: ostaviti je (isključivo) preko dana nekoli sati u staklenoj posudi na suncu, i tek onda piti. Pozdrav.
No comments:
Post a Comment