Thursday, November 21, 2013

SHNENOKLE - SNEG

Potrebno je:
  • 4 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 700 ml mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 1 žličica gustina
  • malo amaretta ili ruma
  • petit beurre keks
  • čokolada (za posipanje)

Priprema:
  1. U posudu s mlijekom dodajte mahunu vanilije (nožem prerezanu po dužini) ili vanilin šećer i stavite na laganu vatru da se mlijeko ugrije.
  2. Bjelanjke izradite u čvrst snijeg, dodajte im 2 žlice šećera i još kratko miksajte.
  3. Žlicom vadite žličnjake od bjelanjaka i stavljajte pažljivo u uzavrelo mlijeko. Nemojte odjednom kuhati puno žličnjaka, tijekom kuhanja “oblačići” će se napuhnuti pa im treba mjesta u posudi ;)  Kuhajte 1 minutu pa okrenite i nastavite kuhati žličnjake još minutu s druge strane. Vadite ih i odmah stavljajte u posudice za serviranje (ili jednu veću zdjelu) u koje ste ranije stavili grubo izlomljene kekse.
  4. Žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte gustin i malo vrućeg mlijeka u kojem su se kuhali žličnjaci, brzo promiješajte i sve ulijte u posudu s mlijekom pa kratko kuhajte uz stalno miješnje. Maknite s vatre i po želji dodajte malo amaretta ili ruma.
  5. Prelijte žutu kremu po žličnjacima i sve ukrasite struganom čokoladom (ili naribanom limunovom koricom).
  6. Dobro ohladite šnenokle prije posluživanja (nekoliko sati u hladnjaku).



Share

No comments:

Post a Comment