Мекици (во тавче без масло)
Лесно4 лица30 мин – 60 мин
Објавено 24 Март, 2013 од Klara 5 коментари
Состојки
- 400 гр брашно
- 1 лажиче сол
- 1 лажиче шеќер
- 1 лажица омекнат маргарин
- 1 лажица кисела павлака
- 20 гр квасец
- 1 прашок за пециво
- 1 лажица масло
- 250 гр млако млеко
Подготовка
Во сад за месење, ставете го брашното измешано со пецивото и солта и направете во средината длабнатина. Ставете дел од топлото млеко, шеќерот и квасецот и оставете да запени. Додадете ги и останатите состојки и замесете меко тесто, кое ќе го оставите на топло да се дуплира.Премесете го тестото и од него оформете 8 топчиња. Секое топче сплескајте го и намакајте го во масло. Така спремените мекици оставете ги 15 мин. Потоа пржете/печете ги на загреано суво тавче од двете страни. Внимавајте ринглата да не е најсилно пуштена, ами малку помалку за да не ви изгорат одеднаш.
П.С. Јас не ставив пециво, иако го има во рецептот, па сепак бевме презадоволни од резултатот.
-Можите да ги конзумирате и во солена и во топла варијанта. Во нашиот случај изборот падна на ајвар, сирење и свежа салатка-апсолутен погодок.
-За оние кои постат, лажицата павлака нека ја заменат со маргарин, секако посен и млекото со вода.
Дополнителни фотографии
Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.
Лиценца: Сите права се задржани
Може да ве интересира:
- Посно благо лепче (без масло)
- Колачиња без брашно
- Брзи кифли (без киснење)
- Посно медено срце без масло
За Klara
-Не сме дома. -Е како не сте? Чевлте ви се пред врата. -Е па, по влечки сме излезени.Види ги сите рецепти од KlaraТОП 3 видео рецепти неделава
ТОП 3 ваши рецепти неделава
Последни коментари
-
pestopasta @ 22:25 на Мекици (во тавче без масло) (5)мммммм....
-
aleksovska @ 22:16 на Мекици (во тавче без масло) (5)Mnogu ubavi:)
-
aleksovska @ 22:15 на Рибји паприкаш (2)Paprikasot odlicen :)
-
aleksovska @ 22:12 на Бебешки питулици (со јајце и млеко) (3)Ubavi pitulici za ubava pricina :)
- Сите коментари
Прочитај повеќе: http://moirecepti.mk/post/%D0%BC%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B2%D0%BE-%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%87%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE/#ixzz2OV1ZIImC
5 коментари