Datum objavljivanja: 14. dec. 2011. | Kategorija: Hleb i pecivo | Kuhinja: Srpska
DZEKSON
Težina pripreme
Srednje teško
Vreme pripreme
60 minuta
Ukupno vreme
90 minuta
Ocenite recept
Ovaj recept sam otkrila u čašopisu "Posalji recept", isprobala i preporučujem.
Potrebno je: | |
1 kg | brašna |
1 | parče svežeg kvasca \(40 g) |
1 kašičica | šećera |
2 kašičice | soli |
5 dl | mleka |
3 kašike | ulja |
2 | jajeta i još jedno za premazivanje |
200 g | margarina |
200 g | sitnog sira |
susam, laneno seme za posipanje. |
1
Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa kašičicom šećera i malo brašna.
2
Kad kvasac nadođe, zamesiti testo sa brašnom, jajima, uljem i solju.
3
Testo podeliti na 16 jufki, svaku razvuci i premazati prethodno umućenim omekšalim margarinom i sirom.
4
Jufke slagati jednu na drugu, a poslednju ostaviti nenamazanu i ostaviti testo da malo odstoji.
5
Razviti testo oklagijom do debljine oko 1 cm i modlom ili čašom vaditi pogačice.
6
Redjati ih u podmazan pleh, premazati umućenim jajetom, posipati susamom i lanenim semenom i peći u rerni zagrejanoj na 200°, dok lepo ne porumene.
7
Od ostatka testa po originalnom receptu možete napraviti uvijene štapiće, a ja sam napravila nekoliko malih pletenica i od njih jednu finu pogaču.
8
Moj zaključak je da ova lisnata testa treba mesiti sa jogurtom, jer duže sačuvaju mekocu i vlažnost.
9
Slično sam pravila pogaču kruna i više mi se dopada njen sastav:
10
http://www1.serbiancafe. com/lat/kuvar/recipe/9/6329/pogača-kruna/preview
Budite prvi, dodajte svoju sliku!
Dodaj komentar
Još od istog autora...
Obozavam ovakva peciva!!A bas si super iskoristila ostatke i napravila pogacu!!
Dzekson,slazem se s tobom.Testo je lepse i duze mekse(ako prezivi),ako se zamesi sa bar malo jogurta ili pavlake.Super ideja za pogacu:))
Ih,pogaca je moje pravo ime:).Da,osim jogurta i pavlake moze i kiselo mleko,kao kod Micinih super kiflica.Mada,mi sve smazemo dok se jos nije ohladilo:)