30
јун
2015
Кифли меки како душа
1. Млакото млеко се меша со квасецот со малце сол и шеќер.
2. Брашното се става во сад. Се додаваат јајцата, маслото, сол и шеќер. Исто и квасецот со млекото. Се меси убаво меко тесто и се остава да стаса 30 мин.
4. Тестото се дели на 3 дела и од секој дел се суци тркалезно тесто. Од еден дел се вади 12 кифлички или за помали 16.
5. Путерот се топи и секоја кифла пред да се витка се мачка со стопениот путер.
7. Кифлите се редат на плех со хартија и пак да стасат усте 30 мин. Ако остане путер може да се намачкаат пак.
8. Се мачкаат со матено јајце и малце путер се става на секоја кифла.
9. Се печат во загреана рерна на 200 степени од прилика 20 мин.
2. Брашното се става во сад. Се додаваат јајцата, маслото, сол и шеќер. Исто и квасецот со млекото. Се меси убаво меко тесто и се остава да стаса 30 мин.
4. Тестото се дели на 3 дела и од секој дел се суци тркалезно тесто. Од еден дел се вади 12 кифлички или за помали 16.
5. Путерот се топи и секоја кифла пред да се витка се мачка со стопениот путер.
7. Кифлите се редат на плех со хартија и пак да стасат усте 30 мин. Ако остане путер може да се намачкаат пак.
8. Се мачкаат со матено јајце и малце путер се става на секоја кифла.
9. Се печат во загреана рерна на 200 степени од прилика 20 мин.
Нема коментари
Треба да бидеш најавен за да оставиш коментар.
Биди вистински пријател и сподели
Клучни зборови
Прочитај повеќе: http://moirecepti.mk/post/%D0%BA%D0%B8%D1%84%D0%BB%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D1%81%D0%B0/#ixzz3gw4j16Wl